Mos e pre gërshetin!Petro Sota


Kujtimet m’trokasin,

kur ty sot të shoh,

Sa më qënke rritur,

nga gërsheti të njoh,

Për atë gërshet,

malli më kish marrë,

Disa vjet u bënë,

që s’të kisha parë,

Ishim në një moshë,

kur ndjenjat e mija,

Si gonxhe trëndafili,

shpërtheu dashuria,

Në bangën para meje,

Aty në klasë të tetë

Por unë si padashur,

ta prekja atë gërshet,

Ti ndoshta e kuptoje

dhe s’më flisje fare

Por kokën e ktheje,

duke parë në dritare,

Dhe faqet të skuqeshin,

sikur të ishin mollë,

Ndërsa gërsheti tundej,

në belin e hollë,

Se dija ç’po ndodhte

me mua të shkretin,

Prisja të më thoshje;

do ta fal gërshetin,!

Bashkë me gërshetin,

ishte tjetër merak,

Kur shihja tënden buzë,

të skuqur bërë flakë,

Për atë buzë të ndrojtur,

si petale të çelur

Si një frutë i pjekur,

ndoshta duhej vjelur,

Eh, vitet rrodhën,

si një ujvarë në krua,

Por akoma edhe sot,

kujtoj buzët e tua,

E kujtoj atë bangë,

sikur po më thërret,

Me vajzën e ndrojtur

që mbante gërshet,

Me faqe të skuqura,

si trëndafili i çelur,

Që në shpirtin tim,

ashtu prapë ka ngelur,

Të brishtë e të ndrojtur

sytë e saj qenë,

Si bajame e trishtuar,

duken sikur flenë,

Një ditë u largove

dhe nuk të pashë më,

Por në ëndërr gërshetin,

e shoh unë gjithnjë,

Si drurët pa gjethe,

më dukeshin të mjerë

Do më ngjaje dhe ti

me gërshet të prerë,

N’ëndërrë duke u mbytur

luftoja me detin

dhe i mbytur të lutesha;

-mos e pre gërshetin.!