Mostrat e para të mara në hënë dalin në ankand


në shitje dhe NASA nuk është e lumtur.

Kur Neil Armstrong dhe Buzz Aldrin ecën në Hënë më shumë se 50 vjet më parë, një nga gjërat që ata bënë ishte mbledhja e mostrave të pluhurit dhe shkëmbinjve hënor për t’i marrë me vete në Tokë për studime të mëtejshme.

Ndërsa mostrat që ata dhe astronautët e tjerë të misionit Apollo kanë mbledhur që atëherë kanë dhënë shumë të dhëna të rëndësishme shkencore, NASA u përball me një problem të papritur – mbajtjen e mostrave larg duarve të individëve privatë që mund të kërkojnë të përfitojnë prej tyre. .

Gjatë viteve, agjencia hapësinore është përfshirë në padi të shumta të dizajnuara për të parandaluar shitjen e mostrave hënore te ofertuesi më i lartë dhe në pjesën më të madhe ka qenë mjaft i suksesshëm.

Megjithatë, tani, mostrat e pluhurit nga misioni Apollo 11 do të shiten në shtëpinë e ankandit Bonhams në Nju Jork më 13 prill, pavarësisht se NASA shpreh pakënaqësinë e saj për këtë lëvizje.

Vlera e vlerësuar midis 800,000 dhe 1.2 milionë dollarëve, pluhuri ishte objekt i betejave ligjore që kanë shkuar dekada më parë.

Në anën pozitive, të ardhurat do të dhurohen për bamirësi të ndryshme shkencore.

Duke qenë se NASA synon të dërgojë astronautë përsëri në Hënë në të ardhmen e afërt, megjithatë, pa dyshim do të ketë shumë më tepër mundësi për të mbledhur mostra të pluhurit hënor për shkencëtarët për t’i studiuar.

About Post Author