Motra e egjiptiane që hapë portale dhe ndryshonë klimën?


Për disa, sistro vepron si hyrje dhe dalje nga një vend në tjetrin që përdoret nga perënditë (portalet), pasi shfaqet pranë ‘dyerve false’ të tempujve të lashtë egjiptianë. Kjo çoi në besimin se ky artefakt i ruajtur nga perënditë egjiptiane kishte fuqinë për të hapur portale.

Një nga instrumentet muzikore më të shenjta në Egjiptin e lashtë ishte sistro, e përdorur jo vetëm për të prodhuar melodi të veçanta, por edhe për qëllime fetare. Besohej se kishte veti magjike dhe mund të qetësonte hyjnitë e rrezikshme dhe të përmirësonte klimën.

Fillimisht, sistro ishte një instrument i përdorur nga perënditë, ai mund të shihet në duart e perëndeshave Isis dhe Bastet, por lidhet kryesisht me Hathorin, i konsideruar ndër shumë aspekte të tjera si hyjnia e qiellit, e njohur si “zonja. i yjeve” dhe “Sovrani” i yjeve “të lidhur me yllin sirian dhe një përfaqësues i origjinës së perëndive egjiptiane.

Përveç kësaj, e konsideruar si një instrument magjik, sistro u përdor zyrtarisht dhe përgjithmonë në kultin e perëndeshës Hathor, pasi ngjallte gëzim, festë, pjellori dhe ishte perëndeshë e erotizmit dhe kërcimit. Janë gjetur përshkrime të perëndeshës Hathor duke mbajtur një motër të shenjtë.

Po kështu, egjiptianët përdorën sistron për të qetësuar lumin Nil dhe u përpoqën ta parandalonin që të dilte nga brigjet e tij dhe të shkaktonte përmbytje që shkatërruan tokën bujqësore. Për më tepër, besohej se tingulli i lëshuar nga ky instrument e trembte Sethin, perëndinë e shkretëtirës, ​​nga stuhitë, nga dhuna dhe çrregullimi.

Përveç kësaj, perëndeshë Isis në rolin e saj si krijuese dhe nënë u përfaqësua duke mbajtur një kovë që simbolizonte përmbytjet e Nilit në njërën dorë dhe tjetrën një motër. Ky objekt muzikor kishte një rëndësi të madhe në ritualet e adhurimit të kryera nga besimtarët egjiptianë.

Sistro është një instrument muzikor shumë i vjetër, në formë harku ose patkoi, dhe përbëhet nga pllaka metalike të futura në shufra. Kur tundet fuqishëm, lëshon një tingull të ngjashëm me atë të një flladi që fryn nëpër kallamishte papirusi. Kështu e përshkruan egjiptianët dhe kulturat e tjera të Lindjes së Mesme.

Fjala sistro vjen nga fjala greke sinio, që do të thotë të shkundësh. Instrumenti quhej me termin sixtron, një fjalë që i referohet një objekti që tundet. Si instrument goditjeje i familjes së idiofonëve, është në të njëjtën kategori me instrumentet e tjera më të njohura, si këmbanat, kastanetat dhe marakat.

Në esenë e tij “Mbi Isis dhe Osiris”, historiani grek Plutarku thekson rolin e rëndësishëm që luajti motra në kultin egjiptian. Ai nuk përdorej vetëm si instrument muzikor, por kishte edhe një konotacion simbolik të thellë dhe të fuqishëm.

Plutarku tregon se lëkundja e sistros për të prodhuar tingull simbolizon faktin se të gjitha gjërat ekzistuese duhet të tunden që ato të zgjohen dhe të funksionojnë. Lëvizja është diçka që nuk mund dhe nuk duhet të ndërpritet kurrë që gjërat të dalin nga gjendja e përgjumjes dhe të rriten.

Deri më tani, mund të dallohen dy forma të këtij instrumenti ceremonial, më e vjetra prej të cilave është ndoshta ‘sistrum naos’ që kishte kokën e Hathorit dhe që ishte vendosur në një faltore ose kuti të vogël në formën e naos (dhoma e brendshme e një tempulli që strehon një figurë kulti). Koka e Hathor-it shpesh përshkruhet në dorezë, duke përfshirë një palë brirë lope në dizajn (Hathor zakonisht përshkruhet si një perëndeshë lope).

Gjatë periudhës greko-romake, një lloj i dytë i sistros u bë i njohur. E njohur si sekhem ose sekham, kjo sistro kishte një strukturë të thjeshtë në formë harku, e ndërtuar zakonisht prej metali. Sekhemi dukej si një patkua e mbyllur me një dorezë të gjatë, që tregonte shufra metalike të lirshme dhe të kryqëzuara në majë të kokës së Hathorit.

Sistro përbëhet nga një magnum dhe një strukturë gjysmërrethore e bërë prej bronzi, bakri, druri ose balte. Rrathët e vegjël futen në shirita tërthor në lëvizje dhe kur instrumenti lëkundet, ai prodhon një tingull që kombinon një zhurmë të fortë me një ritëm të butë.

Motra e përdorur në Egjiptin e lashtë kishte një formë bazë të ngjashme me ankh ose kryq egjiptian, dhe gjithashtu evokonte fytyrën dhe brirët e një lope. Në shumë përfaqësime të lashta, gra dhe priftëresha të larta shihen duke mbajtur një motër.

Një instrument me ngjyrime mistike dhe fetare

Ai shfaqet në një mori printimesh dhe muralesh në të gjithë Egjiptin. Brenda tempullit të Hathorit, ky objekt mund të gjendet pranë Llambës ose Llambës Dendera, e përfaqësuar në katër motra që duket se tregojnë se ishte e lidhur me energjinë, dridhjet dhe një lloj teknologjie stërgjyshore.

Disa interpretime jokonvencionale madje e lidhin sistron me hyrjen dhe daljen nga një vend në tjetrin të përdorur nga perënditë, pasi shihet në dyert e rreme të tempujve të lashtë egjiptianë, kjo mund të shihet në Karnak, ku ka një strukturë me shtatë dyer. me një motër në foto anash. Gjë që ngre një shqetësim: a kishte fuqi ky artefakt i ruajtur nga perënditë e lashta egjiptiane të hapte portale?

Aktualisht, mund të gjenden murale dhe regjistrime që tregojnë priftërinjtë e Isis ose ndihmësit e tyre duke mbajtur një motër. Disa studiues tregojnë se tingulli i tyre mund të përdoret për të hyrë në gjendje ekstazë gjatë të cilave priftërinjtë dhe priftërinjtë mund të “komunikojnë” ose të komunikojnë me qenie në dimensione të tjera të ndërgjegjes.

Motra vazhdoi të përdorej në Egjipt pas zhdukjes së faraonëve. Në kulturën greke përdoreshin edhe motrat, por jo të gjitha duheshin luajtur. Në vend të kësaj, ata luajtën një rol thjesht simbolik në sakrifica, festivale dhe kontekste funerale.

Sot, sistrumi përdoret ende në ritualet në kishat kopte dhe etiopiane. Luhet gjatë vallëzimit të debitorit (këngëtarëve) në festat e rëndësishme të kishës. Ai gjithashtu gjendet herë pas here në adhurimin dhe ritualet neopagane.

Padyshim, motra është një objekt i jashtëzakonshëm dhe mistik, që vërteton sërish se egjiptianët ishin një qytetërim plot sekrete dhe histori të bujshme.