“Muza e Erës”


Një vallëzim i përjetshëm i lidhjes.

1.

Në pyjet e thella dhe të gjelbëruara, ku pemët ngrihen lart dhe degët e tyre kërcejnë me erën, ekziston një marrëdhënie mistike dhe e përjetshme midis pemëve dhe erës.

Është një valle harmonie dhe ekuilibri, një kërcim që zgjat me shekuj.

Era, me duart e saj të padukshme, thurin rrugën e saj nëpër degë e gjethe, duke krijuar një “simfoni tingulli”, që jehon nëpër pyll.

2.

Pëshpëritja e sekreteve pemëve, sekrete që vetëm ato mund t’i dëgjojnë. Mban me vete aromën e vendeve të largëta, parfumin e luleve dhe freskinë e shiut.

Pemët, nga ana tjetër, lëkunden dhe përkulen para vullnetit të erës, degët e tyre shtrihen për të përqafuar prekjen e saj të butë.

Ato janë :”rojet e tokës”, “pleqtë e mençur “,që kanë qenë dëshmitarë të kalimit të kohës.

Trungjet e tyre janë të trasha dhe të gërvishtura, rrënjët e tyre gërmojnë thellë në tokë, duke i lidhur me vetë “shpirtin e tokës:.

Ato shushurijnë dhe murmuritin si përgjigje ndaj erës sikur të flisnin me një mik të dashur.

3.

Duke u mbështetur, ato bëhen më të fortë, rrënjët e tyre shtrihen më thellë në tokë.

Pemët e dinë se era është një mësues i mençur dhe i lashtë.

Ajo u mëson atyre të përkulen, por jo të thyhen, të jenë fleksibël dhe elastikë dhe të durojnë stuhitë më të egra.

4.

Ajo u mëson atyre të heqin dorë nga ajo që nuk u shërben më, të hedhin gjethet në vjeshtë dhe të përqafojnë pushimin e dimrit.

Era, në urtësinë e saj të pafund, e di se pemët janë qenie të gjalla me shpirtrat e tyre unikë.

Ajo pëshpërit histori për të kaluarën e pyllit, për krijesat që dikur bredhin në tokë dhe për ciklet e jetës dhe vdekjes.

Era ushqen shpirtrat e pemëve, duke përfshirë tendat e tyre në një vals të përjetshëm.

Së bashku, pemët dhe era krijojnë një simfoni të gjallë, një valle të tokës dhe të qiellit, të rrënjëve dhe të lirëve. Është lidhja midis tokës dhe qiellit, midis të prekshmes dhe të paprekshmes dhe ajo thur një sixhade mrekullie dhe frike që është edhe e lashtë edhe e përjetshme.

Ndërsa era vazhdon kërcimin e saj nëpër pyll, pemët qëndrojnë të larta dhe krenare, një dëshmi e besimit që përmban një farë.