Namik Selmani:Beteja me të vërtetën


Namik Selmani

Beteja me të vërtetën

Mund të më numërosh kafshatat në tryezë.

Apo thasët që djersisin dhe shtyllën e kurrizit.

Po nuk ma fshin lotin që çan dhe gurin e kështjellës

Nuk mund të ma heqësh dot perden e trishtimit.

Mund të masësh forcën që ka muskuli në krah.

Kur ngrej një gur a prish muret e vjetra

Me një kronometër mund ta masësh hapin në vrap,

A mund të më masësh gjatësinë, qoftë dhe me milimetra.

Mund të më peshosh trupin në peshoren e lagjes.

Me një peshë që ndryshon kur ngrihem nga darka.

Po ma hoqe dhimbjen si prag shpërthimi vullkanesh

Aherë për mençurinë tënde do të jap dhjetë dekorata.

Mund të më numërosh gotat e verës që diku rrëkëllij.

Kur jam duardridhur a me sy të kuqëluar

Por atë, detin e paanë që brenda sokëllin

Nuk do të mundesh kurrë për ta deshifruar.

Mund të shënosh goditje dalte në gur mermeri

A lopatat e llaçit që shkon në themelet e reja.

Po para heshtjes së dhimbjes mos u bëj si memeci

Që nuk kuptohet kur flet me duar e shenja.

Se sinorët e dhimbjes janë mistere pa fund

Ku unë, dhe vetëm unë jam cicëronia më e mençur.

Mos më fol për ëndrra gjumi që s’do dalin kurrë

po vetëm për ngrohtësinë që do shpirti i djegur