NASA dëshiron të dërgojë një mori robotësh për të notuar në oqeanet e huaj


Agjencia hapësinore po shqyrton idenë e dërgimit të robotëve për të notuar nën koret e akullta të Evropës dhe Enceladusit.

NASA ka njoftuar së fundmi 600,000 dollarë fonde për një studim mbi fizibilitetin e dërgimit të tufave të robotëve notues në miniaturë (të njohur si mikronotarë të pavarur) për të eksploruar oqeanet nën predha të akullta të shumë “botëve oqeanike” të Sistemit tonë Diellor. Por mos imagjinoni humanoidë metalikë që notojnë nën ujë si bretkosa. Ndoshta do të jenë pyka të thjeshta, trekëndore.

Plutoni është një shembull i një bote të mundshme oqeanike. Por botët me oqeane më afër sipërfaqes, duke i bërë më të arritshmet, janë Europa, një hënë e Jupiterit dhe Enceladus, një hënë e Saturnit.

Jeta brenda botëve të oqeanit

Këto oqeane janë me interes për shkencëtarët jo vetëm sepse përmbajnë aq shumë ujë të lëngshëm (oqeani i Evropës ndoshta ka rreth dy herë më shumë ujë se i gjithë oqeanet e Tokës), por sepse ndërveprimet kimike midis shkëmbinjve dhe ujit të oqeanit mund të mbështesin jetën. Në fakt, mjedisi në këto oqeane mund të jetë shumë i ngjashëm me atë në Tokë në kohën kur filloi jeta.

Këto janë mjedise ku uji që ka depërtuar në shkëmbin e dyshemesë së oqeanit bëhet i nxehtë dhe pasurohet kimikisht – ujë që më pas derdhet përsëri në oqean. Mikrobet mund të ushqehen me këtë energji kimike dhe mund të hahen nga organizma më të mëdhenj. Në fakt nuk nevojitet rreze dielli apo atmosferë. Shumë struktura të ngrohta, shkëmbore të këtij lloji, të njohura si “shfryrjet hidrotermale”, janë dokumentuar në dyshemetë e oqeanit të Tokës që kur u zbuluan në vitin 1977. Në këto vende, rrjeta ushqimore lokale mbështetet me të vërtetë nga kemosinteza (energjia nga reaksionet kimike) sesa fotosinteza (energjia nga rrezet e diellit).

Në shumicën e botëve oqeanike të Sistemit tonë Diellor, energjia që ngroh brendësinë e tyre shkëmbore dhe parandalon ngrirjen e oqeaneve deri në bazë, vjen kryesisht nga baticat. Kjo është në kontrast me ngrohjen kryesisht radioaktive të brendësisë së Tokës. Por kimia e ndërveprimeve ujë-shkëmb është e ngjashme.

Oqeani i Enceladus tashmë është marrë me kampion duke fluturuar anijen kozmike Cassini përmes shtëllungave të kristaleve të akullit që shpërthejnë përmes çarjeve në akull. Dhe ka shpresa se misioni Europa Clipper i NASA-s mund të gjejë shtëllunga të ngjashme për të mostruar kur të fillojë një seri fluturimesh të afërta të Evropës në vitin 2030. Megjithatë, hyrja brenda oqeanit për të shkuar në eksplorim do të ishte potencialisht shumë më informuese sesa thjesht nuhatja e një të tharë në ngrirje mostër.

Në Not

Këtu vjen koncepti i ndjeshmërisë me mikronotarë të pavarur (Swim). Ideja është të zbarkohet në Europa ose Enceladus (që nuk do të ishte as e lirë dhe as e lehtë) në një vend ku akulli është relativisht i hollë (ende nuk gjendet) dhe të përdoret një sondë e nxehtë radioaktive për të shkrirë një vrimë 25 cm të gjerë deri në oqean – ndodhet qindra apo mijëra metra më poshtë. Pasi atje, do të lëshonte deri në katër duzina mikronotarë 12 cm të gjatë, në formë pyke për të eksploruar. Qëndrueshmëria e tyre do të ishte shumë më e vogël se ajo e mjetit autonom nënujor 3.6 m të gjatë të quajtur Boaty McBoatface, me një distancë prej 2000 km që tashmë ka arritur një lundrim prej më shumë se 100 km nën akullin e Antarktidës.

Në këtë fazë, Swim është thjesht një nga pesë “studimet e fazës 2” në një sërë “konceptesh të avancuara” të financuara në raundin 2022 të programit të NASA-s për Konceptet e Avancuara Inovative (NIAC). Pra, ka ende gjasa që Swim të mos bëhet realitet, dhe asnjë mision i plotë nuk është realizuar apo financuar.

Mikronotarët do të komunikonin me sondën në mënyrë akustike (nëpërmjet valëve të zërit) dhe sonda do të dërgonte të dhënat e saj nëpërmjet kabllit në tokëzuesin në sipërfaqe. Studimi do të provojë prototipet në një rezervuar testimi me të gjitha nënsistemet e integruara.

Çdo mikronotar mund të eksploronte ndoshta vetëm dhjetëra metra larg sondës, i kufizuar nga fuqia e baterisë dhe diapazoni i lidhjes së tyre akustike të të dhënave, por duke vepruar si një tufë ata mund të hartonin ndryshimet (në kohë ose vendndodhje) në temperaturë dhe kripësi. . Ata madje mund të jenë në gjendje të matin ndryshimet në mjegullën e ujit, gjë që mund të tregojë drejtimin drejt kanalit më të afërt hidrotermal.

Megjithatë, kufizimet e fuqisë së mikronotarëve mund të nënkuptojnë se askush nuk mund të mbajë kamera (këto do të kishin nevojë për burimin e tyre të dritës) ose sensorë që mund të nuhasin në mënyrë specifike molekulat organike. Por në këtë fazë asgjë nuk përjashtohet.

Megjithatë, mendoj se gjetja e shenjave të shfryrjeve hidrotermale është një mundësi e gjatë. Fundi i oqeanit, në fund të fundit, do të ishte shumë kilometra nën pikën e lëshimit të mikronotarit. Por, për të qenë të drejtë, përcaktimi i kanaleve të ventilimit nuk sugjerohet në mënyrë eksplicite në propozimin e Swim. Për të gjetur dhe ekzaminuar vetë ndenjat, ndoshta na duhet Boaty McBoatface në hapësirë. Thënë kjo, Swim do të ishte një fillim i mirë.

David Rothery , Profesor i Gjeoshkencave Planetare, Universiteti i Hapur

Ky artikull është ribotuar nga The Conversationnën një licencë Creative Commons.

About Post Author