NASA kap imazhin e “përhumbur” të Shtyllave të Krijimit


Agjencia hapësinore ka hyrë në frymën e Halloween me këtë imazh të fundit nga teleskopi hapësinor James Webb.Ashtu si një dorë e zymtë që shtrihet drejt yjeve, ky imazh magjepsës tregon një rajon të hapësirës të njohur si Shtyllat e Krijimit – një çerdhe yjore e vendosur në Mjegullnajën Eagle rreth 7000 vjet dritë larg.

Secila prej kolonave të saj të larta, të cilat kanë një gjatësi deri në 5 vite dritë, përbëhen nga re gazi dhe pluhuri nga të cilat yje të panumërta janë farkëtuar gjatë shekujve.

“Ky nuk është një peizazh eterik i varreve të harruara nga koha,” shkruan NASA.

As këta gishta të ngjyrosur me blozë nuk zgjaten.

“Këto shtylla, të mbushura me gaz dhe pluhur, mbulojnë yje që po formohen ngadalë gjatë shumë mijëvjeçarëve. Teleskopi Hapësinor James Webb i NASA-s ka rrëmbyer këtë pamje të frikshme, jashtëzakonisht pluhur të Shtyllave të Krijimit në dritën e mesme infra të kuqe – duke na treguar një pamje të re, të një peizazh i njohur”.

“Pse drita infrakuqe e mesme krijon një humor kaq të zymtë dhe ftohës në imazhin e Instrumentit me Infra të Kuqe të Mesme (MIRI) të Webb? Pluhuri ndëryjor mbulon skenën. Dhe ndërsa drita infrakuqe e mesme është e specializuar në detajimin se ku është pluhuri, yjet nuk janë të shndritshëm mjaftueshëm në këto gjatësi vale për t’u shfaqur. Në vend të kësaj, këto shtylla gazi dhe pluhuri me nuancë plumbi të zhveshur, shkëlqejnë në skajet e tyre, duke lënë të kuptohet aktiviteti brenda.”

Të kapura për herë të parë nga Teleskopi Hapësinor Hubble në vitin 1995, Shtyllat e Krijimit mbeten një nga spektaklet astronomike më mahnitëse dhe më poshtëruese të kapur ndonjëherë nga kamera.

About Post Author