NASA konfirmon suksesin e testit të mbrojtjes planetare të sondës DART


 TK Randall

Agjencia hapësinore ka konfirmuar se misioni i saj i fundit ndryshoi me sukses trajektoren e asteroidit të synuar.

Nisur në nëntor 2021, DART (Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit) u krijua për të testuar nëse është e mundur të shmangni një asteroid të rrezikshëm në hyrje duke fluturuar qëllimisht një anije kozmike drejt e në të.

Për misionin, shkencëtarët zgjodhën të dërgonin sondë për t’u përplasur me Dimorphos – një hënë e asteroidit Didymos – e cila mat rreth 160 metra e gjerë dhe nuk përbën asnjë kërcënim aktual për Tokën.

Në shtator, DART mbërriti në destinacionin e tij dhe u përplas me kokë në shkëmbin hapësinor me shpejtësi 14,000 mph, duke i lënë shkencëtarët e NASA-s me detyrën për të analizuar skenën për të zbuluar nëse goditja kishte ndryshuar në të vërtetë trajektoren e asteroidit siç shpresohej.

Tani, më në fund, agjencia hapësinore ka konfirmuar se, po – përplasja në fakt pati efektin e dëshiruar.

Është një arritje e rëndësishme, sepse do të thotë që nëse do të shikonim poshtë fuçisë së një asteroidi apokaliptik që shkon drejt e drejt nesh, ne thjesht mund të jemi në gjendje të bëjmë diçka për të.

“Ky mision tregon se NASA po përpiqet të jetë gati për çdo gjë që na hedh universi”, tha administratori i NASA-s Bill Nelson.

“Unë besoj se NASA ka dëshmuar se ne jemi seriozë si mbrojtës i planetit”.

Ndërsa suksesi i misionit është sigurisht inkurajues, është e rëndësishme të mbani mend se Dimorphos ishte shumë i vogël dhe se ndryshimi i trajektores së një asteroidi shumë të madh do të ishte shumë më i vështirë.

Do të ishte gjithashtu e nevojshme të zbulohej shkëmbi hapësinor që po hyn mjaft shpejt për të lënë kohë për të hartuar dhe nisur një mision për ta devijuar atë.

Megjithatë, misioni DART është shumë një hap në drejtimin e duhur.

About Post Author