Natasha Limaj-KËNGA POPULLORE


Natasha Limaj

KËNGA POPULLORE

Tërsëllim e trokëllimë, bor’ciklon e syferinë

Mishi ngjethur , kokrrizuar as nga ftoma, as nga ngrica,

Por…, nga dert’i këngëzuar…

Simfoni magji-magjepsur

Dehje-dalldi çdo qelizë

O, moj Kënga Popullore

Ti…, bamp lodrën e un’vdiiis!…

Kur ia jep me “ drithërimë “,

Krrau-kërcet vetëtimë…

Gjith ç’ka mëmëza natyrë

Vishet me të ngrohtën ngjyrë…

Që kur plasëm përmbi tokë

Fill me ty, ne nanurimën

Edhe “ Eva me Adamin “

Ty…, në gojë “ mëkatet “ nisën…

Manushaqeza e Majit

Këngëzon erdhi pranvera

Aman , mos më shihni vetëm

Se kam dhe shoqe të tjera…

Shushurima e burimit

Ujëvara kapilar malit

Dy kaproj duke kërcyer

Vajza-lulkëz me dorë djalit…

Ah, ti…, tharmi popullor

Ç’ma njome syrin me vesë

Aman, mos më turpëro

Se ngashërej me dënesë!…

Me “ thyerjet “ e tua nëna

Për fëmijën ç’ia thërret,

Druri – guri , zë shkërrmoqet,

Zëri dramatik kërcet…

Kocka cifla mjellëzuar

Kur dëgjova “ a-pa-panë “

Isopolifonisë Labe

Me gryk’motra për vëllanë…

“ Xhamadani vija-vija “

Bebja qylafin mbi kokë

Stampë zhgabën dykrenare

Vallen ndezin Geg’e Toskë…

Regjur me “ ambroz “ nga vetja

O, moj Kënga Popullore

Brenda teje balerinë

Gjuha jonë arbërore!..

N . L . ( F )

About Post Author