Nazif Laçi-FEJA E SHQIPTARIT ËSHTË SHQIPTARIA !


Nazif Laçi

FEJA E SHQIPTARIT ËSHTË SHQIPTARIA !

Paraardhësit e shqiptarëve janë pellazgo-ilirët që historia i njeh , si të parët e njerëzimit. Prandaj, kulura dhe civilizimi njerëzor fillon pikërishtë me Pellazgo-ilirët, që janë shtrirë në tri kontinente ( Evropë, azi dhe afrikë). Gjuha e parë e njerëzimit ishte pellazgishtia, ku gjurmët e saj gjinden para 12 mijë viteve para lindjës së Krishtit. Kulturën pellazgo-ilire e shfrytzuan etnit e tjera që nga Antika. Pasëardhësit e tyre shqiptarët sot janë mbetur me një rryp toke shumë të ngushtuar nga shumë armiqë. Arma më e fuqishme e armiqëve për ti luftuar-sunduar shqiptarët ishte dhe mbeti feja-besimi. Shqiptarët ishin përhapës të krishtërimit, jo vetëm në Ilirik, por edhe në Europë siç ishin: Shen Pali dhe Shën Lauri. Fatëkeqësia për shqiptarët filloi me ndarjën e krishërimit në vitin 1054, në krishtërimin katolik perindimor dhe krishtërimin Ortodokës lindor. Kombi shqiptarë ishte në tampo zanën mes perendimit dhe lindjës. Shqiptarët me shumicë ishin të besimit ortodokës dhe me pushtimin osman filloi trgjedia e dytë, ku ata filluan ndarjen akoma më të madhe duke pranuar besimin Islam. Gjatë pjesës së dytë të shekullit XIX, sidomos gjatë luftërave ruso-osmane të vitit 1877/78, në luftën e Krimes, ushtria ruse ngadhneu dhe filloi dobësimi i osmanlive. Perandoria Osmane nga trysnia ndërkombëtare u detyrua me pranua lëshime, e njëra ndër to ishte lejimin e rusisë për tu kujdesur për popullatën ortodokse që akoma ishte nën sundimin osman, si dhe lejimi i Austro-Hungaris për tu kujdes për popullaten e besimit katolik që ishte nën sundimin osman. Gjatë kësaj periudhe u krijuan shumë shtete të besimit ortodokës me ndihmen e rusisë. Prandaj, iliriku ishte tërsisht me etnin shqiptare ortodokëse dhe të gjithë ata përfunduan në serbizim, greqizim, bullgarizim dhe rumanizim. Në pjesën e dytë të shekullit XIX dhe pjesën e parë të shekullit XX u krijuan shtetet ballkanike në tokat e ilirikut-shqiptarëve. Etnia shqiptare apo kombi shqiptarë u nda nga grabitçarët ballakanas ( serb,grek dhe malazieas). U krijua Shqpëria londoneze me 28 mijë Km, kurse mbi 9200 km mbten nën sundimin e huaj, ku edhe sot është ashtu. Sot shqiptarët i kanë katër besime ( katolik, ortodokës, islam dhe bektashli). Grabitësit, fqinjë të shqiptarëve edhe sot luajnë me këtë kartë të përçarjeve të shqiptarëve. Shqiptarët e këtyre besimeve sot jetojnë në harmoni mes veti, sepse për ta prioritre është kombi dhe gjuha e jo feja. Shpëtimi i kombit shqiptarë është perendimi që edhe ne jemi pjesë e saj, në krye me SHBA.

About Post Author