Nazif Laçi :Reçension-Antropgjeografia e fshatrave të malit të zit ë Shkupit dhe të Moravës së EpërmeShkruan Nazif LaçiDuke lexuar librin që ma dhuroi kolegu dhe autori Feri Arifi Antropgjeografia e fshatrave të malit të zit ë Shkupit dhe të Moravës së Epërme, në shenjë respekti vendosa të bëj një recension për librin. Tani, Feri Arifi është dëshmuar si një studjues i mirë i letrave shqipe, në fushën e shkencës së historisë. Në këtë libër autori është angazhuar dhe ka grumbullua burime historike të konsideruara, për të vërrtetuar realitetin historik të kësaj gjeografie shqiptare. Autori Feri Arifi me studimin e tij shkencor, duke përdor burime historike të shkruara, materjale dhe gojore, demanton shkrimet e rreme të historigrafisë serbe siç janë ato të Urosheviqit, Cviiqit, Nushiqit, Qosiqit etj. Të gjitha vendbanimet-fshatrat në Karadakun e Shkupit, Kumanovë s dhe të fshatrave të Moravës së Epërme ishin shqiptare , por që disa prej tyre janë serbizuar siç janë: Bajani, Gorjani, Çyçeri,Glluva, Brazda etj Edhe objektet e kultit nëpër këto vendbanime ishin shqiptare, e që u përvetsuan nga serbët dhe sllavo-maqedonët. Një meritë e madhe e autorit qëndron, se ai bënë në unifikim të vendbanimeve të kësaj pjese të gjeografisë shqiptare. Edhe pse armiqtë e këtyre trojeve i ndanë dhe pushtuan, lidhja natyrore e shpirtërore nuk mund ti ndanë. Autori nuk ndalet, ai edhe besimin fetar të kësaj popullte e skjaron, se ishin të besimit ortodokës shqiptar. Në fund autorit Feri Arifit i urojm suksese në vazhdimësi. 

About Post Author