Nazif Laçi:Demonstratat e vitit 1968 në Kosovë


Nazif Laçi

Demonstratat e vitit 1968 në Kosovë

Ngjarjet e mëdha historike që ndodhën në Kosovë, në nëntorin e vitit 1968 ishin gurthemel i vëndosur në shtetin e Kosovës. Hegjeomonizmi ultranacionalist serb u goditë nga demonstratat e vitit 1968 dhe bota mori vesh se në Dardaninë e lashtë Ilire është një popull i shtypur dhe marrur nëpër këmbë nga serbo-sllavet e ardhur në tokat Ilire si cergar. Rinia shqiptare heroike e Kosovës në kuptimin e gjërë, duke përfshirë shqiptarët e Maqedonisë, Malit të Zi, Peshtereit dhe Luginës së Preshevës, si luaj iu vërsulën makinerisë gjakatare serbe.

Ata i filluan demonstratat më 5 nëntor në qytetin historik të Prizreni dhe vazhduan nëpër qytetet e tjera të Kosovës: Gjilan, Ferizaj, Pejë, Gjakovë, Podujev, Tetovë, Ulqin etj dhe më 27 nëtor në Kryqytetin e Kosovës Prishtinë. Demonstratat ishin gjithëpopullore dhe kërkesat ishin: Jem shqiptarë e, jo jugosllav, Republikë, Vetvendosje, Universitet, Kushtetitë etj.

Këto demonstrate padyshim ishin grusht i rënd për hegjemonizmin serb dhe zë i lartë në botën demokratike. Demnistratat e vitit 1968 ishin hallka e parë drejtë zhvillimeve të ngjarjeve deri te lufta çlirimtare më, 1998/99.

Fragment nga libri: Gjenocidi serb në Moravë të Epërme, 1968/1999