Nazif Laçi:Maqedonia Shqiptare


Shkruan Nazif Laçi

Maqedonia Shqiptare

Nëse i referohemi burimeve historike, Maqedonia ishte pjesë e Gadishurllit Ilirik. E banuar që nga Antika me popullatën Pellazgo-iliro-arbnoro-shqiptare. Në Maqedoni, duke e përfshirë edhe Epirin, jetonin fiset ilire. Dhe në teritorin e Maqedonisë kemi emra të shquar nga historia Ilire siç ishin: Pirroja, Filipi i II dhe Aleksandri i Maqedonisë etj. Këta kishin krijuar ushtri të organizuar mirë dhe të diciplinuar dhe korrnin fitore pas fitore duke zgjeruar teritorin e shtetit të tyre deri në Indi. Mbretrit maqedonas të lindur nga fiset ilire mbajn vulen e triumfit gjatë historisë së kohës antike. Termi gjeografik Maqedoni nuk ka të bëj fare me etnitete dhe referuar këtij termi që nga parahistoria e deri më tash i takon etnisë shqiptare. Grupe të popullatës sllave të ardhur në Maqedoni i takon kohës së mëvonshme, por pjesa dërmuese janë shqiptarë të besimit ortodokës, të sllavizuar. Prandaj, Maqedonin shqiptare në mënyrë artificiale filluan ta përvetsojnë sllavët, pas Luftërave Ballaknike. Me ndikimin e Rusisë, në tokat shqiptare u formuan disa shtete sllaveo ortodokëse siç janë: Shteti serb, Malazez, Bullgar dhe Grek. Maqedonia, pas Luftës së Parë Botëore u anksua nga Mbretëria SKS dhe u formua një njësi teritoriale e qujtura Banovina e Vardarit ku në te përfshiheshin edhe disa pjesë të Kosovës. Falsifikimi më i turpshëm u bë pas Luftës së Dytë Botërore, kur Jugosllavia Titiste e formoi në mënyë artificiale Republikën e Maqedonisë dhe të ashtuqujturin kombin,, Maqedon”. Por edhe pas shpërbërjës së Perandorisë Jugosllave dhe krijimi i shteteve të reja siç janë: Sllovenia, Kroacia, Bosna dhe Hercegovina, Mali i Zi, Kosova dhe Maqedonia. Maqedonia ka vazhduar të jetë shtet edhe pse artificial anëtare e Lidhjës së Kombeve dhe anëtare e NATOS-s me pretendim edhe anëtare e bashkimit Evropjan, edhe pse po kontestohet nga Bullgaria. Në mes dy luftërave botërore në Maqedoni u bë me presion konvertimi i popullatës autoktone shqiptare në të ashtuqujtur sllavo-maqedon. Realiteti është se Maqedonia është me shumicë apsolute shqiptare me grupe etni bullgare e rome, boshnjake etj.

About Post Author