Nazif Laçi:Serbia fashiste


Shkruan Nazif Laçi

SERBIA FASHISTE

Për gjenezën serbe, dihet se ishin cergare të ardhur nga Malet e Uralit në Rusi dhe krijuan shtetin me ndihmen e Rusisë. Teritori i sotëm i saj ishte e Ilirikut-arbënor dhe vazhdimishtë i zgjëruar në tokat shqiptare. Serbia, mbete e njejtë me mentalitet dhe projekt shofenistë, që nga projekti i Ilia Garashaninit,, Naçertania “. Kisha serbe prise e hegjomonizmit dhe luftërave, e ndihmuar nga Rusia, ishte shkaktare e të gjitha luftërave ( Luftërat ballakanike,1912/13, Lufta e Parë Botërore,1914, luftërat e njësive çetnike të Drazho Mihaloviqit, 1943/44, kundër bashnjakve, kroatve dhe shqiptarëve, luftërat e fundit në: Slloveni, Kroaci, Bosne dhe Kosovë. Të gjitha këto luftërave, ajo bëri me gjenocid dhe nuk u emërtua nga faktori ndërkombëtar me emrin e vërrtet shtet gjenocidial. Në tridhjetvitet e fundit faktori ndërkombëtar është duke u marrë me te dhe assesi ajo nuk disciplinohet. Serbia, po e shantazhon botën me luftëra dhe e radhitur në anën e Rusisë fashiste të Putinit. Këto ditë, kur faktori ndërkombëtar ( Amerikan dhe Evropjan) po mirren me te dhe ajo nuk ndryshon mentalitetin hegjemonistë nda fqive të sa ( Boshnjak, Malazias dhe shqiptar). Ajo, hapur përkrah hegjomonizmin rus në Ukrain dhe kundërshton përendimin. Serbia, mbetet një kukull e Rusisë dhe Kinës në ballaknin përendimor. Kjo, dihet botërishtë se është shkelëse e të drejtave elementare të popujve, jo serb në Serbi ( Hungarez, Rumun, Bullgar, bashnjak, shqiptar et). Ajo, ka pretendime teritoriale ndaj Bosnës, Malit të Zi dhe Kosovës.