Nazif Laçi:Shkupi:Kryeqendra e Shqipërisë


Laçi Nazif-KosovaPress
Shkruan Nazif Laçi

Nazif Laçi:Shkupi, Kryeqendra e Shqipërisë

Rilindasit tanë, në nëntor të vitin 1912, kishin planifikuar që ta shpallnin Pavarësinë e Shqipërisë në kryeqytetin e Viljetit të Kosovës në Shkup.
Në këtë kohë, Shkupi në vitin 1912 ishte qyteti me i madhë shqiptarë i kohës.
Popullsia në këtë qytet ishte 50 mijë banorë , ku më shumë se 40 mijë ishin shqiptarë, 4 mijë ishin bullgarë, dhe pjesa tjetër ishte me prejardhje të ndryshme.
Në këtë qytet kishte një mori konsullatash dhe dilnin gazeta e qarkullonte shtypi periodik shqiptarë. Shkupi kishte cilësitë dhe vlerat për tu bërë kryeqëndra e Shqipërisë në shpalljen e pavarsisë.
Mit’hat Frashëri në kujtimet e tij shkruan : “…Një vend thjesht Shqipëri, ku njerëzia është, jo vetëm në shumicë shqiptare, por kjo rracë formon tërsinë …” .

About Post Author