Nazif Laçi:Trashgimia kulturore shqiptare e Kosovës


 Nazif Laçi

Trashgimia kulturore shqiptare e Kosovës

Në përhapjen e Krishtërimit, në Gadishullinin Ilirik, ishin dy emisar Pellazgo-Iliro-Arbëror: Shën Pali dhe Shën Lauri. Prandaj, në Ilirik filluan të ndërtohen kishat dhe Manastiret. Manastiri i Deçanit është ndërtuar nga shqiptarët dhe për shqiptarët. Gjatë mesjetës së vonshme dhe fillimi i kohës së re, ky manastir u përvetësuar nga ardhacakët sllav, duke u nxitur dhe udhëzuar nga Rusia. Mbi një shekull Serbia vazhdon të propagandoi, gjëja se Manastiri i Deçanit është pasuri trashëgimore serbe. Për fat të keq edhe pas çlirimit të Kosovës, gjatë bisedave me Athisarin në Vienë, Serbia e luajti të njeten valle, që përfaqësuesit nga Kosova pranuan dhe mohuan një pasuri kulturore shqiptare që kishin. Ky mëkat është i pafalshëm, sepse shkenca e historisë e din mirë, se kjo është pasuri kulturore e Kosovës, e kurrë e Serbisë.

Ne foto shihen shqiptaret me plisa dhe gratë shqiptare dhe asnjë serb rrotull.