Ndarja e një asteroidi: 8 vjetori


Shpërbërja e një asteroidi

Tetë vjet më parë sot, Astrophysical Journal Letters , e rishikuar   nga kolegët, botoi për herë të parë një  studim të shpërbërjes së një asteroidi. Ishte asteroidi i parë që kemi parë ndonjëherë shpërbërjen dhe, deri më tani, ka qenë i vetmi.

Asteroidi, i zbuluar në shtator 2013, në sondazhet e qiellit Catalina dhe Pan-STARRS , mori emërtimin P/2013 R3. Menjëherë pas zbulimit të tij, astronomët duke përdorur teleskopin Keck në Hawaii treguan jo një, por tre trupa që udhëtonin së bashku. I rrethonte një zarf i pluhurosur pothuajse aq i gjerë sa Toka.

Teleskopi Hubble dhe modelimi i mëpasshëm kompjuterik – treguan se P/2013 R3 ndoshta filloi më pak se rreth një çerek milje (400 metra) në rreze dhe ndoshta peshonte rreth 200,000 tonë. Ajo u nda në të paktën 13 pjesë, më e madhja prej të cilave ka të ngjarë të jetë jo më shumë se rreth 200 metra në madhësi.

Bërthamat e brishta të akullit të kometës ndonjëherë shpërbëhen ndërsa i afrohen diellit. Por asteroidët nuk janë, sipas përkufizimit, trupa të brishtë të akullt. Ato janë copa guri ose metali. David Jewitt nga UCLA, i cili drejtoi hetimin astronomik, tha   në atë kohë:

Ky është një shkëmb. Të shohim atë të copëtuar para syve tanë është shumë e mahnitshme.

Ndarja e një asteroidi: Pse ndodhi?

Jewitt dhe shkencëtarët e tjerë që studiuan P/2013 R3 theksuan se, për shkak se asteroidi dukej se shpërbëhej ngadalë gjatë një periudhe muajsh, nuk kishte gjasa që një përplasje e dhunshme dhe e papritur me një asteroid tjetër të shkaktonte shpërbërjen.

Ata thanë se ishte gjithashtu e pamundur që asteroidi të shpërbëhej për shkak të presionit të akujve të brendshëm që ngroheshin dhe avullonin ndërsa asteroidi afrohej pranë diellit. Kometat e akullta bëhen aktive për këtë arsye dhe ndonjëherë shpërbëhen, por shkencëtarët besonin se P/2013 R3 ishte shumë i ftohtë për një proces të tillë, plus që me sa duket kishte ruajtur distancën e tij të afërt nga dielli (~300 milion milje, ose ~480 milion km) për pjesën më të madhe të epokës së sistemit tonë diellor.

Kjo la një skenar të mundshëm në të cilin asteroidi u shpërbë për shkak të një efekti delikat të dritës së diellit – i njohur si  efekti Yorp – i cili do të bënte që shkalla e rrotullimit të rritet ngadalë me kalimin e kohës. Përfundimisht, pjesët përbërëse të asteroidit do të shkëputeshin butësisht për shkak të forcës centrifugale.

Brendësia e thyer

Që një ndarje të ndodhte në këtë mënyrë, P/2013 R3 do të duhej të kishte një brendshme të dobët dhe të thyer. Ajo brendësi e thyer mund të ketë qenë rezultat i përplasjeve të shumta të lashta dhe jo-shkatërruese me asteroidë të tjerë, në fillim të historisë së sistemit diellor. Shkencëtarët mendojnë se shumica e asteroidëve të vegjël janë dëmtuar rëndë në këtë mënyrë, duke u dhënë atyre një strukturë të brendshme “grumbullash rrënojash”.

Kështu, vetë P/2013 R3 ishte ndoshta produkt i thyerjes nga përplasja e një trupi më të madh diku në miliardë vitet e fundit.

Astronomët kanë thënë se shumica e mbeturinave të mbetura të P/2013 R3 përfundimisht do të zhyten në diell. Por disa do të bëhen një burim i pasur për reshjet e ardhshme të meteorëve dhe madje një ditë mund të kalojnë qiellin e Tokës si meteorë.

Asteroidë aktivë

Nga rruga, P/2013 R3 është një nga disa objekte të njohura si  asteroid active (të quajtura kometa të brezit kryesor nga disa astronomë). Ata kanë orbitat e asteroidëve – brenda orbitës së planetit gjigant Jupiter – por duken si kometa në atë që tregojnë bishta. Disa astronomë i quajnë kometa me brezin kryesor, por, sipas David Jewitt:

… kjo u keqinterpretua nga shumë njerëz për të nënkuptuar se objektet aktive janë domosdoshmërisht të akullta. Në shumicën e rasteve, ne nuk e dimë nëse ato janë të akullta. 

Përfundimi: Astronomët vëzhguan asteroidin e njohur si P/2013 R3 të ndahej në 13 pjesë më të vogla nga fundi i vitit 2013 deri në fillim të 2014.

Deborah Byrd