Ndërtuesit e piramidave të Egjiptit përdorën përmbytjet vjetore


Padyshim që Nili luajti një rol të rëndësishëm. Kredia e imazhit: CC BY-SA 3.0 Jerzy StrzeleckiHulumtimet e fundit kanë hedhur dritë të re mbi mënyrën se si egjiptianët e lashtë mund të kishin ndërtuar piramidat e Gizës.Mrekullitë e fundit të mbijetuara të botës së lashtë, piramidat, të cilat ngrihen lart mbi shkretëtirën egjiptiane, mbeten një dritare magjepsëse dhe frymëzuese në një kohë të humbur për histori.

Pikërisht se si egjiptianët arritën të ndërtonin struktura kaq të mëdha pa përfitimin e teknologjisë moderne, ka qenë prej kohësh një temë e debatit të nxehtë, me arkeologët që nuk pajtohen për shumë aspekte themelore se si mund të ishte arritur një arritje e tillë.

Tani sipas një studimi të ri, ndërtuesit e piramidave mund të kenë përfituar nga përmbytjet vjetore të Nilit për t’i ndihmuar ata të arrijnë qëllimet e tyre.

Për t’i mundësuar që të transportojnë blloqe kaq të mëdha guri në kantierin e ndërtimit, punëtorët mund të kenë përdorur fuqinë e papërpunuar të niveleve në rritje të ujit si një ashensor hidraulik për të ngritur gomonen që mbajnë gurë.

Një sërë kanalesh dhe portesh do të kishin ndihmuar gjithashtu në lehtësimin e procesit.

“Për të ndërtuar piramidat, varret dhe tempujt e rrafshnaltës, tani duket se inxhinierët e lashtë egjiptianë përfituan nga Nili dhe përmbytjet e tij vjetore, duke përdorur një sistem të zgjuar kanalesh dhe pellgjesh që formuan një kompleks porti në rrëzë të rrafshnaltës së Gizës. ”, shkruan autorët e studimit.

“Megjithatë, ka një pakicë të provave mjedisore lidhur me kohën, ku dhe si evoluan këto peizazhe të lashta.”

Ndërsa ka padyshim pak dyshime se Nili do të kishte luajtur një rol të rëndësishëm në ndërtimin e piramidave, nuk ka gjasa që të gjithë në komunitetin arkeologjik të bien dakord saktësisht se si është përdorur dhe proceset e sakta të përfshira në transportimin e blloqeve dhe lëvizjen e tyre. në vend.

About Post Author