Ndikimi me madhësi sa Tunguska shkatërroi qytetin e Luginës së Jordanit 3,670 vjet më parë


Arkeologët kanë gjetur dëshmi se në 1650 pes (Epoka e Mesme e Bronzit), një shpërthim kozmik shkatërroi Tell el Hammam  , një qytet i lashtë me mure në Luginën e Jordanit, në skajin verior të Detit të Vdekur. Një përshkrim i dëshmitarëve okularë të kësaj ngjarje katastrofike – e cila ishte më e madhe se shpërthimi i vitit 1908 mbi Tunguska në Siberi – mund të ketë kaluar si një traditë gojore që përfundimisht u bë tregimi i shkruar biblik për shkatërrimin e Sodomës.

Rrënojat e Tall el-Hammam (një grumbull rrënojash të lashta quhet “tel” në hebraisht dhe “trego” ose “i gjatë” në arabisht) janë të vendosura në një pjesë të Luginës së Riftit të Madh të njohur si Ghori i Mesëm, i përcaktuar si skaji jugor i luginës midis Liqenit të Tiberias, Izraelit dhe Detit të Vdekur.

Vendi përmban mbetjet e shtresuara të një qendre urbane të fortifikuar, e njohur tani si qyteti më i madh i pushtuar vazhdimisht nga Epoka e Bronzit në Levantin jugor.

Më shumë se vetëm një qytet i thjeshtë, Tall el-Hammam përbënte bërthamën urbane të një qytet-shteti që lulëzoi pa ndërprerje për 3,000 vjet gjatë periudhës kalkolitike dhe epokës së bronzit duke filluar nga 4700 pes derisa u shkatërrua në 1650 pes.

Tall el-Hamam ka qenë fokusi i një debati të vazhdueshëm nëse mund të jetë qyteti biblik i Sodomës, një nga dy qytetet në Librin e Zanafillës të Testamentit të Vjetër që u shkatërruan nga Zoti për atë se sa të ligë ishin bërë ata dhe banorët e tyre .

Një banor, Loti, shpëtohet nga dy engjëj të cilët e udhëzojnë të mos shikojë prapa ndërsa ata ikin. Gruaja e Lotit, megjithatë, zgjatet dhe shndërrohet në një shtyllë kripe.

Ndërkohë, zjarri dhe squfuri ranë nga qielli; shumë qytete u shkatërruan; tymi i dendur u ngrit nga zjarret; banorët e qytetit u vranë dhe prodhimet e zonës u shkatërruan në atë që tingëllon si një dëshmi e dëshmitarëve okularë të një ngjarjeje të goditjes kozmike. 

“Të gjitha vëzhgimet e deklaruara në Zanafilla janë në përputhje me një shpërthim kozmik, por nuk ka asnjë provë shkencore se ky qytet i shkatërruar është me të vërtetë Sodoma e Testamentit të Vjetër,” tha profesori James Kennett, një studiues në Departamentin e Shkencës së Tokës dhe Institutit të Shkencave Detare në Universitetin e Kalifornisë, Santa Barbara.

“Sidoqoftë, katastrofa mund të ketë krijuar një traditë gojore që mund të ketë shërbyer si frymëzim për tregimin e shkruar në librin e Zanafillës, si dhe tregimin biblik të djegies së Jerikos në Librin e Testamentit të Vjetër të Joshuas.”

Niveli katastrofik i pallatit në Tall el-Hammam: (a) rindërtimi i bazuar në dëshmi i artistit të pallatit 4 deri në 5 kate që ishte 52 m i gjatë dhe 27 m i gjerë para shkatërrimit të tij; (b) rindërtimi i bazuar në dëshmi të artistit të sitit të pallatit në pjesën e sipërme, së bashku me gërmimet moderne; MB II shënon majën e rrënojave të Bronzit të Mesëm të vitit 1650-pes; vini re se fusha rreth gërmimit është në thelb e sheshtë, ndryshe nga pamja në panelin ‘a;’ fillimisht, pjesët e pallatit 4-katësh ishin mbi 12 m të larta, por më pas, vetëm disa kurse me tulla balte mbeten në themelet prej guri, të etiketuara si ‘mbetje të murit’ të themelit të murit masiv rreth pallatit është në fund ; mbeturinat nga muret e prera janë hequr nga gërmimi; një krahasim i panelit ‘a’ me panelin ‘b’ tregon se miliona tulla balte nga pjesët e sipërme të pallatit dhe ndërtesa të tjera mungojnë. Kredia e imazhit: bandëet al ., doi: 10.1038/s41598-021-97778-3.

Gërmimet e gjera, të vazhdueshme në Tall el-Hammam kanë vazhduar për pesëmbëdhjetë sezone të njëpasnjëshme që nga viti 2006, duke përfshirë hetues kryesorë të asistuar nga studentë të diplomuar dhe doktorantë dhe një numër të madh vullnetarësh nga e gjithë Amerika Veriore dhe Jugore, Evropa, Afrika, Azia, Australia, Zelanda e Re , dhe Lindjen e Afërt.

Gërmimet e fazës përfundimtare të shtresës së Mesme të Epokës së Bronzit II zbuluan materiale shumë të pazakonta.

Përveç modeleve të zakonshme të mbeturinave tipike për qytetet e lashta të shkatërruara nga lufta dhe tërmetet, arkeologët gjetën copa qeramike me sipërfaqe të jashtme të shkrira në gotë, disa të flluskuara si të ‘ziera’. fragmente tullash të shkrirë dhe ‘të flluskuar’; argjilë mbulimi pjesërisht e shkrirë (me përshtypjet e grurit); dhe suva ndërtimi e shkrirë.

Këto sugjerojnë se shkatërrimi i Tall el-Hammam u shoqërua me ndonjë ngjarje të panjohur të temperaturës së lartë.

“Ka dëshmi të një shpërthimi të madh kozmik, afër këtij qyteti të quajtur Tall el-Hammam, të një shpërthimi të ngjashëm me ngjarjen Tunguska, një shpërthim ajri afërsisht 12-megaton që ndodhi në vitin 1908, kur një meteor 56-60 metra shpoi tokën atmosferë mbi taigën e Siberisë Lindore, “tha profesori Kennett.

Tronditja e shpërthimit mbi Tall el-Hammam ishte e mjaftueshme për të rrafshuar qytetin, duke rrafshuar pallatin dhe muret përreth dhe strukturat prej tullash, dhe shpërndarja e eshtrave tregoi ‘çrregullim ekstrem dhe fragmentim skeletor te njerëzit aty pranë’.

“Ne pamë dëshmi për temperatura më të larta se 2,000 gradë Celsius (3,632 gradë Fahrenheit),” tha profesori Kennett.

Shtresa e shkatërrimit në pallatin në Tall el-Hammam: (a) foto e gërmimit në një zonë të jashtme të përgatitjes së ushqimit të pallatit; #1 shënon mbeturinat MB II që ka shumë të ngjarë të depozitohen nga erozioni pas zjarrit; #2 tregon për “shtresën e errët” të pasur me qymyr druri që tregon një zjarr të madh në pallat; përmban fragmente suferi të suvasë dhe gëlqerorë; shigjetat blu shënojnë majën e saj; #3 pikë në seksionin kryq të dyshemesë prej balte të gërmuar; (b) fotografi nga afër e të njëjtës sekuencë të marrjes së mostrave të pallatit si në panelin ‘a;’ (c) fotografi të tenxhereve të thyera me kokrra të karbonizuara të ngulitura në MB II matricën e mbeturinave me trashësi 1.5 m, të përbëra kryesisht nga fragmente prej llaçi dhe suvaje të pluhurosura dhe sferike guri gëlqeror; matrica e mbeturinave gjendet në hapësirën midis të gjitha mureve të pallatit; shënoni qymyr druri brenda tenxhere të thyer; fundi i një shkopi të shkallës me ndarje 10 cm është në të majtë sipër; (d) lëndë drusore të djegur të pallatit të rrethuar nga një matricë mbeturinash të pasura me qymyr 1.5 m të trasha prej balte të pluhurosura. Një shkop i shkallës tregon shenja 10 cm. Kredia e imazhit: bandëet al ., doi: 10.1038/s41598-021-97778-3.

Për studiuesit, prova të tjera të shpërthimit të ajrit u gjetën duke kryer shumë lloje të ndryshme të analizave mbi tokën dhe sedimentet nga shtresa kritike.

Sferat e vogla të pasura me hekur dhe silicë dolën në analizën e tyre, ashtu si dhe metalet e shkrirë.

“Unë mendoj se një nga zbulimet kryesore është kuarci i tronditur,” shpjegoi profesori Kennett.

“Këto janë kokrra rëre që përmbajnë çarje që formohen vetëm nën presion shumë të lartë.”

Shpërthimi i ajrit gjithashtu mund të shpjegojë përqendrimet anomalisht të larta të kripës që gjenden në shtresën e shkatërrimit – mesatarisht 4% në sediment dhe deri në 25% në disa mostra.

“Kripa u hodh për shkak të presioneve të larta të ndikimit. Dhe mund të ndodhë që ndikimi të godasë pjesërisht Detin e Vdekur, i cili është i pasur me kripë, “tha profesori Kennett.

Brigjet lokale të Detit të Vdekur janë gjithashtu të pasura me kripë, kështu që ndikimi mund t’i ketë rishpërndarë ato kristale kripe shumë larg-jo vetëm në Tall el-Hammam, por edhe aty pranë Tell es-Sultan (propozuar si Jerikoja Biblike, e cila gjithashtu iu nënshtrua shkatërrim i dhunshëm në të njëjtën kohë) dhe Tall-Nimrin (gjithashtu i shkatërruar më pas).

Toka me kripë të lartë mund të ketë qenë përgjegjëse për të ashtuquajturën Hendeku i Epokës së Bronzit të Vonë, në të cilin qytetet përgjatë Luginës së poshtme të Jordanit u braktisën, duke e ulur popullsinë nga dhjetëra mijëra në ndoshta disa qindra nomadë.

Asgjë nuk mund të rritet në këto terrene të mëparshme pjellore, duke i detyruar njerëzit të largohen nga zona për shekuj me radhë.

Dëshmitë për zhvendosjen e Tall el-Hammam dhe komuniteteve aty pranë shfaqen përsëri në Epokën e Hekurit, afërsisht 600 vjet pas shkatërrimit të papritur të qyteteve në Epokën e Bronzit.

“Hipoteza e shpërthimit të ajrit/ndikimit do ta bënte Tall el-Hammam qytetin/qytetin e dytë më të vjetër të njohur që është shkatërruar nga një sulm ajri  /ngjarje që shkaktoi viktima të mëdha njerëzore, pasAbu Hureyra , Siri, 12,800 vjet më parë,” thanë shkencëtarët.

“Ngjashëm ngjarje të vogla por shkatërruese kozmike pritet të përsëriten çdo disa mijë vjet, dhe megjithëse rreziku është i ulët, dëmi i mundshëm është jashtëzakonisht i lartë, duke vënë në rrezik qytetet e Tokës dhe duke inkurajuar strategji zbutëse.”

Një  punim mbi gjetjet u botua në revistën Scientific Reports .

About Post Author