NE  DITET  KUR  FRYMEZIMI  I  RINISE  MATET  ME  DETIN….NGA  SPASSE   THANASI


      (  Shenime  nga  Konferenca  Kombetare  e  Talenteve  te Reja )

         DURRЁS, 21 – 22 Tetor  1984

 …………………………….NGA  SPASSE   THANASI

Vjeshta  e  pёrvitshme  nuk  erdhi  nё  rolin  e  vizitorit.Tetori  i“kuvendimeve letrare”  na  pershendeti  me  ditet  e  bukura  nё  qytetin  bregdetar  tё  Durrёsit…Shenimet  dhe  mbresat  e  diteve  krijuese  me  atmosferёn  e  detit  i  kam  tё  veçanta, tё  ngarkuara  me  bisedat  dhe  vemendjen  nё  seancat  e Konferencёs, me  hijeshinё  e  rrugёve  tё  Durrёsit  dhe  frymёzimin  e  pamatshёm  tё  detit  Adriatik…

Nxitje  e  madhe  e  jetёs  krijuese.

Me  mbi  400  delegatё, me  mendime  tё  bukura  e  frymezime  tё  mёdha  nga  trungu  i  gjelbёr  i  artit  tё  kultivuar  shqiptar, u  hap  nё  Pallatin “RINIA”,Konferenca  Kombёtare  e  Talenteve  tё  Reja  tё  vendit.Ёshtё  njё  organizim  i  persosur  artistik  qё  kanё  bёrё  BRPSH-ja  dhe  Lidhja  e  Shkrimtarёve  dhe  Artistёve  tё  Shqipёrisё  me njё  seancё  plenare  si  njё  pёrshёndetje  e  fuqishme  dhe  njё  zё  i  fortё  rinie  pёr  atё  emёr  krenarie  qё  e  mbulon  kujdesi  i   gjithё  shoqerisё, talentin  e  ri…

Me  kёtё  pёrndritje  tё  re  nё  sallёn  e  Konferencёs  sё  Rinisё  krijuese, ёndrra  dhe  dёshira  jonё  shёnojnё  njё  realizim  tё  plotё  tё  shpresёs  dhe  tё  sigurisё  sё  shёndetshme  pёr  t’u  marrёme  letёrsi, me  krijime poetike  dhe  botime…Ёshtё  njё  moment  i  gёzuar  artistik   nё  festёn  e  letrarёve  e  krijuesve tё  rinj  tё  vendit  tonё,  janё  caste tё  bukura  nё  kujtesё  me  shokёt  e  mi  Shefqet  MEKO,Gani  LEKA,  Jak  PЁRPALI,Marash  MIRASHI,Mujё  BUCPAPAJ,  Jakup  GJOCA  e  Altin  HAXHINASTO, tё  ftuar  nga  auditori  i  studentёve  tё  Kamzёs. Ne  sot  jemi  kёtu  me  njёёndёrrim  tё  vetёm  dhe  nuk  harrojmё  tё  fiksojmё  me  aparatin  tonё  special  njё  kronikё  letrarёsh,  njё  shoqeri   krijuese  pёr  t’u admiruar….Midis  nesh janё  ata  mё  tё  admiruarit,  mё  madhorёt  e  letrave  shqipe  si  ISMAIL  KADARE, DRITERO  AGOLLI, TEODOR  LACO, ANASTAS  KONDO, SHEFQET  TIGANI, PREC  ZOGAJ  etj, por  edhe  shumё   poetё  e  tregimtarё  tё  hapave  te  ndrojtur  tё  fillimit.

Prandaj  nё   rrjedhёn  e  viteve  do  tё  fitojё  gjallёri  ky  fat  i  ditёve  letrare,  do  tё  krijojё  ngrohtёsi  ajo  shprehja  e  sinqertё  qё  na  tha  shkrimtari  Teodor  Laço se :- “ shpirti  i   shqetёsuar  qёёndёrron  artin  e  ka  ndjeshmёrinё  e  atij  harku  tё  tendosur  qё  tingёllon  edhe  nga  prekja e  flladit”Ne  jemi  njё  “fllad  krijues”  qё  na  ngazёllen  bota  artistike  shqiptare, ne  jemi  njё  univers  i  ri  i  mendimit  intelektual  qё  pёrfshin  aq  fuqishёm  krijimtarinё  letrare  dhe  opinionin  e  lexuesve…

Ne  jemi  pёrherё  nё  nxitje  me  zёrin  e  jetёs !.

Kuvendime  tё  frytshme  letrare  e  artistike.Peizazhi  i  detit  pёrball  Pallatit  tё  Kulturёs “RINIA”  tё  Durrёsit,  e  bёnё  qytetin  kёto  ditё  rinie,  njё“kullё  madhёshtore”  tё  artit  shqiptar. Nё  kёtё  hijeshi  vjeshtore  tё  detit  Adriatik, vёshtrimi  i  qytetit  ngjan  si  njё  “sallё  e  madhe  letrarёsh”  ku  Shqipёria e  gjitha  dёgjon  njё“zё  tё  fortё  rinie” !…

Kёtu  cdo  ndjenjё  poeti  kalon  me  jehonёn  e  lёvizjeve  tё  fuqishme  krijuese…Seancat  e  Konferencёs  janё “ngarkuar”  me  kuvendime  tё  zjarrta  letrare  e  artistike  nё  interes  tё  krijimtarisё  mё tё  re  tё atyre  qё  kanё  hedhur  hapat  e  para  nё  njё  rrugё  tё  vёshtirё. Flitet  e  bisedohet  me  pёrgjegjёsi  pёr  njohjen  e  jetёs,  per  ngritjen  e  mjeshtёrisё  krijuese  dhe  pёrshtatjen  e  traditёs  popullore   nё  krijimtari.Ёshtё  kjo  njё  dёshirё  pёrherё  e  ndezur  dhe  shqetёsim  i  pandёrprerёi  penave  tё  shkrimtarёve  e  poeteve  tanё  pёr  tё  gjelbёruar  “degёt  e  trungut”  tё  artit  pёrherё  nё  zhvillim  e  kёrkim…Ёshtё  njё  pёrgjegjёsi  e brezave  te  krijuesve  pёr  t’i  lёnё  truallit  tonё  njё  kulturёtёtёrёmateriale  e  shpirtёrore,  njё art  tё  madh  e  masiv,  tё  vёrtetё  e   cilёsisht  tё  lartё !…

Nё  kujtesa  shokёsh  e  kolegёsh  vjen  prezantimi  i  ndrojtur  i  FATOS  ARAPIT  me  shkrimtarin  JAKOV  XOXA, pёrsёritet  dёshira  e  poezisё  nё  botimet  e  para  tek  “Zёri  i  Rinisё”  nga  DRITERO  AGOLLI,  vjen  ai  zёri  qёmtues  e  krenar  i  ISMAIL  KADARES  me  pёrndritjen  mё  tё  re “KOHA E  SHKRIMEVE”,kurse  Elsa  Ballauri  mediton  kёndshёm“Tё  jesh  poet !”…

Eshtё  udha   e  poetёve  tё  rinj  Prec  ZOGAJ,  Rudolf  MARKU, Mimoza  AHMETI, Kozeta  ZAVALANI, qё  me  vargjet  e  tyre  dhe  qasjen  poetike   sjellin  njё  tingull  tё  ri  rinie,  njё  ndjenjё  tёёmbёl  dashurie, njё  traditё  tё  hijshme  tё  vargut  modern  letrar  qёiёshtё  drejtuar  si  apel  kohёs  krijuese  tё  vendit…Ёshtё  kohё ,  qё  “koha  e  shkrimeve”  tё  ballafaqohet  me  realitetin , me  ndjeshmёrinё  e  njё  talenti, me  pikёnisjen  e  vrullit  tё  prurjeve  letrare, me  dendurinё  e  krijimeve  dhe  vlerёsimin  e  kritikёs….Kjo  lёvizje   letrare  e  vazhdueshme   duhet  tё  jetё  kёshtu  njё “mentalitet”  i  ri   e  jo  fragmentar, njё  lёvizje  cliruese  e  energjive  te  penave  krijuese  qё  ballafaqohen  me  njё  art  tё  vёrtetё  qё  kёrkon  hapёsirё  dhe  liri  shprehёse….Fati  i  letrarёve,  i  krijuesve  dhe  shkrimtarёve  tё  rinj,  ёshtё  fati  i  kohёs  sё  re  krijuese,  ёshtё  fati  i  sё  ardhmes  sё  letёrsisё…

Koha  krijuese  e  tё  rinjve  dhe   botimet  e  para….

Ne  grupi  pjesёmarrёs  nga  Instituti  i  Lartё  Bujqёsor  i  Tiranёs,  jemi  letrarё  tё  rinj  tё  gazetёs  “Studenti  i  Bujqёsisё”  dhe  flladitja  nё  rrjedhёn  kombёtare  tё  krijimtarisё  letrare  na  rrit   sot  freskinё  mendore  dhe  na  obligon  para  njё  ideali  tё  madh  tё  cilit  i  kushtojmё    tёrё  ndjenjat  dhe  shpirtin….Pёrvoja  botuese  me  gazetёn  na  ka  dhёnё  kёnaqёsi  e  krenari,  na  ka  nxitur   stile  dhe  forma  tё  larmishme  qё  prekin  njё  komunitet  lexueshish  tepёr  aktiv   sic  janё  rreth  6000  studentё  tё  Institutit  dhe  njё  armatё  akademike  dhe  shkencore  sic  janё  pedagogёt  tanё  tё  nderuar  dhe  punonjesit  shkencor  tё  bujqёsisё.Tek  ne  botohet  poezia,  tregimi  dhe  artikuj problemor  dhe  shkencor…Por  deri  tani  asnjё  nga  ne  nuk ka  dalё  me  botimin  e  njё   libri,  gjithcka  shkruhet  e  akumulohet  pёr  prurje  serioze  nё  tё  ardhmen….Shefqet  MEKO  ka  disa  tregime  interesante  si  “ Festonim  sё  bashku”,  “ Letra  nё  Zarf  tё  hapur”,  “ Me  shokёt  qё  shkruajnё”etj ku jeta studentore  hyn  e vrullshme  edhe  nё  historinё  e  letёrsisё….Gjovalin  GJELOSHI ёshtё  prirur  pёr  njё  publicistikё  letrare  mjaftё  tё  larmishme  dhe  realiste….Marash  MIRASHI  kuvendon  me  ambjentet  studentore  me  nje  poezi  tё  bukur  plot  lirika  dashurie….Jakup   GJOCA  mbetet  “rob”  i  fjalёs  sё  thyer  dhe  kapёrcen  “kornizёn” e  zakonshme  nё  shkrimet  me  temё  shoqerore….Hysen  KOBELLARIёshtё  njё  prozator  i  frytshёm  dhe  njё  poet  i  pjekur…Llazar  RUMNICI   ka  poezi  tingёlluese  dhe  thurr  kёngё  pёr  Institutin…..E  vetmja  shpalosje  letrare  dhe  botuese  pёr  ne  ёshtё  gazeta  “Studenti  i  Bujqёsisё”,  qё ёshtё  si  njё  fllad  ndjenjash  krijuese  nё  shpirt. Njё   zё   i   ri  letrar, me  emancipim  bashkёkohor  “ gatuhet”  bukur   nё  fidanishten  e  Institutit !…

Po  krijimtaria  e  tё  rinjve  nё  vendin  tonё, cfarё  fizionomie  ka   nё  fillimet  e  para ?….Cfarё  botime   dallojnё nё  poezi  dhe  prozё ?.

Kёto  pyetje  mё  lindin  duke  ndjekur  kuvendimin  letrar  mbarёkombёtar  dhe  dua   tё  shёnoj  informacionin  qё  kam  pёr  prurjet  e  reja  letrare  me  te  ardhme  nё  fondin  e  letersisё  shqipe….Vendi  ka  nevojё  pёr  mendimin  e  ri

Nё  kёtё atmosferё  krijuese  festive  nё  Durrёs , duke  kapёrcyer  derёn  universitare ,  unёpo  njoh   hapat  e  para  botuese   tё Teodor  KEKOS  me“Fjala  fishkёllen”  ku  vargu  i  poetit  kёrkon   hapёsirё  dhe  liri  mendimi. Poeti  i  ri   Arben   DUKA  vjen  me  emrin  e  bukur  “Skёndёrbej”, me lulet  qё i  takojnё  pranverёs  nё  sytё  e  vajzёs…Rudolf  MARKU ёshtё  njё  kthim  pёr  tё  cuditur  tё  tjerёt. Ka  botuar  katёr  librat  e  parё “Shokёt  e  mi” (1975), “Rruga”  ( 1977), “Sёrishmi” ( 1980)  dhe  “E dashur”(1984)….Odise  KOTE  me  “Orёt  e  mёngjezit”  sjell  fjalё  e  kёngё  nё  hapёsira  tё  lira  ku  ёndrra  rri  zgjuar  nё  cdo  udhёtim….Elsa  BALLAURI  shfaqet  me  meditime  poetike  si  njё  mysafire  e  vonё   dhe  erё  molle  nё  vjeshtёn  e  gezimeve  tё  largёta….Adelina  BALASHI  ka  sharmin  e  “shtegёtimit  tё  zhurmshёm”,  qё  rend  pyjeve  tё  nusёruar  dhe  burimeve  tё   kristalta….Kudret  ISAI ёshtё  njё  motiv  i  ri  pёr  moshatarёt  e  tij  dhe  me  njё  copё  diell  ai  kthen  dhe  lulet  e  mimozave  nё  gjuhёn  e  bisedave  pranverore….Riza  LAHI  me  energjinё  e  moshёs  dhe  shpirtin  e  paster  shumzon  gazin  e  njerёzve….Xhelal  TOSKU  nga  Rrogozhina  flet  bukur  me  flakёt  e  shelgjeve  mbi  lumё  kur  ndёrtohej  hekurudha Rrogozhinё – Fier….

I  vecantё,  tepёr  lirik  ёshtё  gjithashtu  poeti  pogradecar  Dhimitёr  POJANAKU,  qё  me  pluskimin  e  dallgёve  tё  liqenit  lasgushian  ai  “zhurmon”  edhe  detin  me  fjalё  dёfryese  nё  poezi.Ka  “sharm” modern  qё  nuk  i  ndahet  kёngёs  sё  Lasgushit , frymёs  sё  ndjenjave  tё  njё  rinie  aktive  e  krijuese….

( Shumica  e  kёtyre  autorёve  janё  botuar  nё  librin  poetik  “KЁNGЁT  E  PARA”,  nga  letrarё  tё  rinj….botuar  nё  Tiranё  mё  1981, mbledhur  e  pёrgatitur  nga  Isuf  NELAJ ).

Frymёzuese  janё  botimet  nё  poezi  nga  Fatos  ARAPI ( 1983)  dhe  libri  me  vjersha  e  poema  “ Dhjetё  Sy”  tё Dritero  AGOLLIT( 1984),  dy  poetё  tё  shquar  tё  letёrsisё  shqipe , qё  udhёheqin  zёrin  e  tё  rinjve…Ndёrkohё  ne  kemi  disa  botime  tё  mira  nga  shkrimtarёt  Llazar  SILIQI, Betim  MUCO, Agim  SHEHU  dhe  Teodor  LACO,  qё  freskojnё   shumё  prurjen  artistike  nё  letёrsi….Ёshtё  njё  brez  me   pёrvojё  krijuese  dhe  sot  ndodhen  midis  nesh  kёtu  nё  kuvendimin  letrar  tё  Durrёsit  bregdetar,  qё  na  dhuron  aq  shumё  ndjenja   e  bukuri  nё  shpirt…

Ndёrsa  shkruaj  pёr  ketё  ngazёllim  nё  letёrsi, mendoj  dhe  ndjej  se  fryma  e  regjimit  dhe  pamja  e  shtetit  nuk  e  kanё  kёtё  ngazёllim  njerёzor  nё “kuadratin  udhёheqёs”  tё  realizmit  socialist…Ndjesia  e  librit  “ Koha  e  Shkrimeve”  e  Ismail  Kadaresё  apo  dhe  ajo  “ Ftesё  nё  Studio”  me  njё  intensitet   ngjarjesh  qё  bien  “ndesh”  me  kohёn  tonё  krijuese,  mё   ngacmojnё  me  rebelimin  e  autorit  nё  realitetin  e  vendit  tonё, qё kёtё  fund  shekulli  tё  XX-tё  ka  aq  shumё  “stuhi”  dhe  shpёrthim  tё  izolimit  komunist….Ёshtё  guxim  tё  shkruaj  kёto  reshta,  por  ja  qё  dёshiroj  tё  shfaq  mendimin  pas  atij “rebelimi”  tё  shkrimtarit  edhe  nё seancёn  plenare  tё Konferencёs  Letrare  ku  ai doli  hapur  me  lirinё  e  fjalёs  dhe  kapёrcimin  artistik   tё  regjimit me  rreptёsi  maramendёse!..Ne  tё  rinjtё  e  pёrshёndetёm  dhe  e  duartrokitёm,por partia-shtet e kёrcёnoi dhe  ja ndёrpreu  fjalёn. Vetёm  Mehmet  ELEZI  guxoi  tё  qendroj  i  fortё  nё  krah   tё madhёshtorit – KADARE  nё  keto  kohё  tё  rinjsh  me  kёrkesa  tё  reja…. Kёtu  Kadare  para  tё  rinjve  letrarё  bёri “sulmin  e  hapur”  kundёr  regjimit  tё  mbyllur  qё  nuk  ka  fuqi  vepruese  e  ndryshimi….Kёtu  eshtё  dhe  mendimi  i  parё  demokratik  i    dhёnё  nga  Kadareja  nё  konceptimin  e  gjithё  universit   letrar  e  krijues   tё  vendit…Dhe  kjo  ёshtё  e  veçanta  dhe  ndryshe  nga  raporti – klishe  i  Konferencёs   plot  partishmeri   dhe  unitet  ndjenjash….

Ja  si  rrëfen   poeti  Jak  Përpali  mbresat  nga  takimi  me  Ismail  Kadare  në  Durrës :

  • Ka qenë konferenca e Pestë Kombëtare e Talenteve të Reja në Durrës, në tetor 1985, e cila vazhdoi dy ditë, në sallën e Teatrit “Aleksandër Moisiu”.

Diskutimet, mesa di unë, ishin të planifikuara përpara dhe secili e merrte fjalen sipas një rregulli të paracaktuar. Por midis atyre qe e morën fjalën, veçoi Isamil Kadarenë. Pasi vlerësoi arritjet në letersi, mbaj mend se kritikoi ashpër redaksitë për burokracinë e tyre, për pengesat që nxirrnin përballë krijuesve, duke thënë se  i ka zënë myku. Në sallë ra një heshtje e thellë. Nexhmije Hoxha dhe Foto Çami që i kishim përballë, kishin ulur kokat dhe ndiheshin jo mirë.Ne ishim të  emocionuar dhe, pasi mbaroi Kadareja, filluan pëshpërima dhe krijuesit vështronin njëri – tjetrin si të trullosur. Pa vonuar, u ngritën dhe e kritikuan Kadarenë  drejtperdrejt dhe tërthorazi për fjalën që mbajti .Si dolëm në pushim, ai po ecte i vetmuar dhe në heshtjen e tij e shoqëruam për një fotografi, ishim një grup  krijuesish të rinj, në këtë mënyrë ne deshem t’i jepnim mbeshtetjen tonë.”

                 Grupi  i  letrareve te  ILB  me  shkrimtarin Ismail  Kadare 

 Ne Foto :   Spasse Thanasi,  Ismail  Kadare, Jak  Perpali, Anastas   

               Kondo, Jakup  Gjoça, Marash Mirashi, Mujo  Buçpapaj 

                   dhe Altin Haxhinasto

 Fotoja  është  realizuar  nga  Shefqet  MEKO  ne Durres me   

 21 Tetor 1984 ne Konferencen Kombetare te Talenteve te Reja ne Pallatin “RINIA”

GAZETA DESTINACIONI

Kulturë

Spasse Thanasi:Në ditët kur frymëzimi i rinisë matet me detin….

Gazeta Destinacioni, Date  21/01/2023


( Shënime nga Konferenca Kombetare e Talenteve te Reja )
  DURRЁS, 21 – 22 Tetor 1984

Grupi  i  letrarëve të  ILB  me  shkrimtarin Ismail  Kadare 

 Në Foto: -Spasse Thanasi, Ismail Kadare, Jak Perpali, Anastas 

                    Kondo, Jakup  Gjoça, Marash Mirashi, Mujo Buçpapaj

                    dhe Altin Haxhinasto.

-Fotoja është realizuar nga Shefqet MEKO në Durrës me 21 Tetor 1984 në Konferencen Kombetare të Talenteve të Reja në Pallatin “RINIA”.   

Vjeshta e pёrvitshme nuk erdhi nё rolin e vizitorit.Tetori i“kuvendimeve letrare” na pershendeti me ditet e bukura nё qytetin bregdetar tё Durrёsit…Shenimet dhe mbresat e diteve krijuese me atmosferёn e detit i kam tё veçanta, tё ngarkuara me bisedat dhe vemendjen nё seancat e Konferencёs, me hijeshinё e rrugёve tё Durrёsit dhe frymёzimin e pamatshёm tё detit Adriatik…

Nxitje e madhe e jetёs krijuese.

Me mbi 400 delegatё, me mendime tё bukura e frymezime tё mёdha nga trungu i gjelbёr i artit tё kultivuar shqiptar, u hap nё Pallatin “RINIA”,Konferenca Kombёtare e Talenteve tё Reja tё vendit.Ёshtё njё organizim i persosur artistik qё kanё bёrё BRPSH-ja dhe Lidhja e Shkrimtarёve dhe Artistёve tё Shqipёrisё me njё seancё plenare si njё pёrshёndetje e fuqishme dhe njё zё i fortё rinie pёr atё emёr krenarie qё e mbulon kujdesi i gjithё shoqerisё, talentin e ri…

Me kёtё pёrndritje tё re nё sallёn e Konferencёs sё Rinisё krijuese, ёndrra dhe dёshira jonё shёnojnё njё realizim tё plotё tё shpresёs dhe tё sigurisё sё shёndetshme pёr t’u marrёme letёrsi, me krijime poetike dhe botime…Ёshtё njё moment i gёzuar artistik nё festёn e letrarёve e krijuesve tё rinj tё vendit tonё, janё çaste tё bukura nё kujtesё me shokёt e mi Shefqet MEKO,Gani LEKA, Jak PЁRPALI,Marash MIRASHI,Mujё BUCPAPAJ, Jakup GJOCA e Altin HAXHINASTO, tё ftuar nga auditori i studentёve tё Kamzёs. Ne sot jemi kёtu me njё ёndёrrim tё vetёm dhe nuk harrojmё tё fiksojmё me aparatin tonё special njё kronikё letrarёsh, njё shoqeri krijuese pёr t’u admiruar….Midis nesh janё ata mё tё admiruarit, mё madhorёt e letrave shqipe si ISMAIL KADARE, DRITERO AGOLLI, TEODOR LACO, ANASTAS KONDO, SHEFQET TIGANI, PREC ZOGAJ etj, por edhe shumё poetё e tregimtarё tё hapave te ndrojtur tё fillimit.
Prandaj nё rrjedhёn e viteve do tё fitojё gjallёri ky fat i ditёve letrare, do tё krijojё ngrohtёsi ajo shprehja e sinqertё qё na tha shkrimtari Teodor Laço se :- “ shpirti i shqetёsuar qёёndёrron artin e ka ndjeshmёrinё e atij harku tё tendosur qё tingёllon edhe nga prekja e flladit”…Ne jemi njё “fllad krijues” qё na ngazёllen bota artistike shqiptare, ne jemi njё univers i ri i mendimit intelektual qё pёrfshin aq fuqishёm krijimtarinё letrare dhe opinionin e lexuesve…

Ne jemi pёrherё nё nxitje me zёrin e jetёs !.

Kuvendime tё frytshme letrare e artistike.Peizazhi i detit pёrball Pallatit tё Kulturёs “RINIA” tё Durrёsit, e bёnё qytetin kёto ditё rinie, njё“kullё madhёshtore” tё artit shqiptar. Nё kёtё hijeshi vjeshtore tё detit Adriatik, vёshtrimi i qytetit ngjan si njё “sallё e madhe letrarёsh” ku Shqipёria e gjitha dёgjon njё “zё tё fortё rinie” !…


Kёtu çdo ndjenjё poeti kalon me jehonёn e lёvizjeve tё fuqishme krijuese…Seancat e Konferencёs janё “ngarkuar” me kuvendime tё zjarrta letrare e artistike nё interes tё krijimtarisё mё tё re tё atyre qё kanё hedhur hapat e para nё njё rrugё tё vёshtirё. Flitet e bisedohet me pёrgjegjёsi pёr njohjen e jetёs, per ngritjen e mjeshtёrisё krijuese dhe pёrshtatjen e traditёs popullore nё krijimtari.Ёshtё kjo njё dёshirё pёrherё e ndezur dhe shqetёsim i pandёrprerё i penave tё shkrimtarёve e poeteve tanё pёr tё gjelbёruar “degёt e trungut” tё artit pёrherё nё zhvillim e kёrkim…Ёshtё njё pёrgjegjёsi e brezave te krijuesve pёr t’i lёnё truallit tonё njё kulturё tё tёrё materiale e shpirtёrore, njё art tё madh e masiv, tё vёrtetё e cilёsisht tё lartё !…Nё kujtesa shokёsh e kolegёsh vjen prezantimi i ndrojtur i FATOS ARAPIT me shkrimtarin JAKOV XOXA, pёrsёritet dёshira e poezisё nё botimet e para tek “Zёri i Rinisё” nga DRITERO AGOLLI, vjen ai zёri qёmtues e krenar i ISMAIL KADARES me pёrndritjen mё tё re “KOHA E SHKRIMEVE”,kurse Elsa Ballauri  mediton kёndshёm “Tё jesh poet !”…


Eshtё udha e poetёve tё rinj Prec ZOGAJ, Rudolf MARKU, Mimoza AHMETI, Kozeta ZAVALANI, qё me vargjet e tyre dhe qasjen poetike sjellin njё tingull tё ri rinie, njё ndjenjё tё ёmbёl dashurie, njё traditё tё hijshme tё vargut modern letrar qё i ёshtё drejtuar si apel kohёs krijuese tё vendit…Ёshtё kohё qё “koha e shkrimeve” tё ballafaqohet me realitetin, me ndjeshmёrinё e njё talenti, me pikёnisjen e vrullit tё prurjeve letrare, me dendurinё e krijimeve dhe vlerёsimin e kritikёs. Kjo lёvizje letrare e vazhdueshme duhet tё jetё kёshtu njё “mentalitet” i ri e jo fragmentar, njё lёvizje çliruese e energjive te penave krijuese qё ballafaqohen me njё art tё vёrtetё qё kёrkon hapёsirё dhe liri shprehёse….Fati i letrarёve, i krijuesve dhe shkrimtarёve tё rinj, ёshtё fati i kohёs sё re krijuese, ёshtё fati i sё ardhmes sё letёrsisё…

Koha krijuese e tё rinjve dhe botimet e para….

Ne grupi pjesёmarrёs nga Instituti i Lartё Bujqёsor i Tiranёs, jemi letrarё tё rinj tё gazetёs “Studenti i Bujqёsisё” dhe flladitja nё rrjedhёn kombёtare tё krijimtarisё letrare na rrit sot freskinё mendore dhe na obligon para njё ideali tё madh tё cilit i kushtojmё tёrё ndjenjat dhe shpirtin….Pёrvoja botuese me gazetёn na ka dhёnё kёnaqёsi e krenari, na ka nxitur stile dhe forma tё larmishme qё prekin njё komunitet lexueshish tepёr aktiv siç janё rreth 6000 studentё tё Institutit dhe njё armatё akademike dhe shkencore siç janё pedagogёt tanё tё nderuar dhe punonjesit shkencor tё bujqёsisё.Tek ne botohet poezia, tregimi dhe artikuj problemor dhe shkencor…Por deri tani asnjё nga ne nuk ka dalё me botimin e njё libri, gjithçka shkruhet e akumulohet pёr prurje serioze nё tё ardhmen….Shefqet MEKO ka disa tregime interesante si  “Festonim sё bashku”,Letra nё Zarf tё hapur”,Me shokёt qё shkruajnё”etj ku jeta studentore hyn e vrullshme edhe nё historinё e letёrsisё….Gjovalin GJELOSHI ёshtё prirur pёr njё publicistikё letrare mjaftё tё larmishme dhe realiste….Marash MIRASHI kuvendon me ambjentet studentore me nje poezi tё bukur plot lirika dashurie….Jakup GJOCA mbetet “rob” i fjalёs sё thyer dhe kapёrcen “kornizёn” e zakonshme nё shkrimet me temё shoqerore….Hysen KOBELLARI ёshtё njё prozator i frytshёm dhe njё poet i pjekur…Llazar RUMNICI ka poezi tingёlluese dhe thurr kёngё pёr Institutin…..E vetmja shpalosje letrare dhe botuese pёr ne ёshtё gazeta “Studenti i Bujqёsisё”, qё ёshtё si njё fllad ndjenjash krijuese nё shpirt. Njё zё i ri letrar, me emancipim bashkёkohor “ gatuhet” bukur nё fidanishten e Institutit !…

Po krijimtaria e tё rinjve nё vendin tonё, cfarё fizionomie ka nё fillimet e para ?….Cfarё botime dallojnё nё poezi dhe prozё ?.


Kёto pyetje mё lindin duke ndjekur kuvendimin letrar mbarёkombёtar dhe dua tё shёnoj informacionin qё kam pёr prurjet e reja letrare me te ardhme nё fondin e letersisё shqipe….Vendi ka nevojё pёr mendimin e ri. Nё kёtё atmosferё krijuese festive nё Durrёs , duke kapёrcyer derёn universitare , unё po njoh hapat e para botuese tё Teodor KEKOS me“Fjala fishkёllen” ku vargu i poetit kёrkon hapёsirё dhe liri mendimi. Poeti i ri Arben DUKA vjen me emrin e bukur “Skёndёrbej”, me lulet qё i takojnё pranverёs nё sytё e vajzёs…Rudolf MARKU ёshtё njё kthim pёr tё çuditur tё tjerёt. Ka botuar katёr librat e parё “Shokёt e mi” (1975), “Rruga” (1977), “Sёrishmi” (1980) dhe “E dashur”(1984)….Odise KOTE me “Orёt e mёngjezit” sjell fjalё e kёngё nё hapёsira tё lira ku ёndrra rri zgjuar nё cdo udhёtim….Elsa BALLAURI shfaqet me meditime poetike si njё mysafire e vonё dhe erё molle nё vjeshtёn e gezimeve tё largёta….Adelina BALASHI ka sharmin e “shtegёtimit tё zhurmshёm”, qё rend pyjeve tё nusёruar dhe burimeve tё kristalta….Kudret ISAI ёshtё njё motiv i ri pёr moshatarёt e tij dhe me njё copё diell ai kthen dhe lulet e mimozave nё gjuhёn e bisedave pranverore….Riza LAHI me energjinё e moshёs dhe shpirtin e paster shumzon gazin e njerёzve….Xhelal TOSKU nga Rrogozhina flet bukur me flakёt e shelgjeve mbi lumё kur ndёrtohej hekurudha Rrogozhinё – Fier….I veçantё, tepёr lirik ёshtё gjithashtu poeti pogradecar Dhimitёr POJANAKU, qё me pluskimin e dallgёve tё liqenit lasgushian ai “zhurmon” edhe detin me fjalё dёfryese nё poezi.Ka “sharm” modern qё nuk i ndahet kёngёs sё Lasgushit , frymёs sё ndjenjave tё njё rinie aktive e krijuese….( Shumica e kёtyre autorёve janё botuar nё librin poetik “KЁNGЁT E PARA”, nga letrarё tё rinj….botuar nё Tiranё mё 1981, mbledhur e pёrgatitur nga Isuf NELAJ ).


Frymёzuese janё botimet nё poezi nga Fatos ARAPI (1983) dhe libri me vjersha e poema “Dhjetё Sy”Dritero AGOLLIT (1984), dy poetё tё shquar tё letёrsisё shqipe , qё udhёheqin zёrin e tё rinjve…Ndёrkohё ne kemi disa botime tё mira nga shkrimtarёt Llazar SILIQI, Betim MUCO, Agim SHEHU dhe Teodor LACO, qё freskojnё shumё prurjen artistike nё letёrsi….Ёshtё njё brez me pёrvojё krijuese dhe sot ndodhen midis nesh kёtu nё kuvendimin letrar tё Durrёsit bregdetar, qё na dhuron aq shumё ndjenja e bukuri nё shpirt…


Ndёrsa shkruaj pёr ketё ngazёllim nё letёrsi, mendoj dhe ndjej se fryma e regjimit dhe pamja e shtetit nuk e kanё kёtё ngazёllim njerёzor nё “kuadratin udhёheqёs” tё realizmit socialist…Ndjesia e librit “ Koha e Shkrimeve” e Ismail Kadaresё apo dhe ajo “ Ftesё nё Studio” me njё intensitet ngjarjesh qё bien “ndesh” me kohёn tonё krijuese, mё ngacmojnё me rebelimin e autorit nё realitetin e vendit tonё, qё kёtё fund shekulli tё XX-tё ka aq shumё “stuhi” dhe shpёrthim tё izolimit komunist….Ёshtё guxim tё shkruaj kёto reshta, por ja qё dёshiroj tё shfaq mendimin pas atij “rebelimi” tё shkrimtarit edhe nё seancёn plenare tё Konferencёs Letrare ku ai doli hapur me lirinё e fjalёs dhe kapёrcimin artistik tё regjimit me rreptёsi maramendёse!..Ne tё rinjtё e pёrshёndetёm dhe e duartrokitёm,por partia-shtet e kёrcёnoi dhe ja ndёrpreu fjalёn. Vetёm Mehmet ELEZI guxoi tё qendroj i fortё nё krah tё madhёshtorit – KADARE nё keto kohё tё rinjsh me kёrkesa tё reja… Kёtu Kadare para tё rinjve letrarё bёri “sulmin e hapur” kundёr regjimit tё mbyllur qё nuk ka fuqi vepruese e ndryshimi….Kёtu eshtё dhe mendimi i parё demokratik i dhёnё nga Kadareja nё konceptimin e gjithё universit letrar e krijues tё vendit…Dhe kjo ёshtё e veçanta dhe ndryshe nga raporti – klishe i Konferencёs plot partishmeri dhe unitet ndjenjash….

Ja si rrëfen poeti Jak Përpali mbresat nga takimi me Ismail Kadare në Durrës :


“Ka qenë konferenca e Pestë Kombëtare e Talenteve të Reja në Durrës, në tetor 1985, e cila vazhdoi dy ditë, në sallën e Teatrit “Aleksandër Moisiu”. Diskutimet, mesa di unë, ishin të planifikuara përpara dhe secili e merrte fjalen sipas një rregulli të paracaktuar. Por midis atyre qe e morën fjalën, veçoi Isamil Kadarenë. Pasi vlerësoi arritjet në letersi, mbaj mend se kritikoi ashpër redaksitë për burokracinë e tyre, për pengesat që nxirrnin përballë krijuesve, duke thënë se i ka zënë myku. Në sallë ra një heshtje e thellë. Nexhmije Hoxha dhe Foto Çami që i kishim përballë, kishin ulur kokat dhe ndiheshin jo mirë.Ne ishim të emocionuar dhe, pasi mbaroi Kadareja, filluan pëshpërima dhe krijuesit vështronin njëri – tjetrin si të trullosur. Pa vonuar, u ngritën dhe e kritikuan Kadarenë drejtperdrejt dhe tërthorazi për fjalën që mbajti .Si dolëm në pushim, ai po ecte i vetmuar dhe në heshtjen e tij e shoqëruam për një fotografi, ishim një grup krijuesish të rinj, në këtë mënyrë ne deshem t’i jepnim mbeshtetjen tonë.”

                                                  Gazeta  Destinacioni