Në kohërat e shejtanit…Nga Vladimira Bizhga


Në kohërat e shejtanit…

Nuk është e habitshme, që gjatë dy shekujve të fundit, Napoleon Bonaparte ka tërhequr legjione të biografëve. Jeta e tij ishte jashtëzakonisht e rëndësishme, pafundësisht interesante dhe e lidhur me disa nga ngjarjet më të diskutueshme dhe vazhdimisht të riinterpretuara në historinë botërore – Para së gjithash, Revolucionit Francez. Ishte po ashtu kaq mirë dokumentuar një jetë, që secili biograf i njëpasnjëshëm mund të arrijë të gjejë dhe të nxjerrë në pah disa fakte, observime ose vërejtje të rëndësishme, që paraardhësit i kanë lënë pas dore

Prof. Doktot David A. Bell

Oxford University

………………….

Matriale qe me kane ndihmuar për shkrimin për shqiptaret e Korsikës….

1Negotiating a Greco-Corsican Identity Nick Nicholas

2 The Apocope of /s/ in Greco-Corsican1

Nick Nicholas (University of Melbourne)

3 Books about Corsica

English Bibliography of Corsica. 1 dhe 2

4 FROM ALBANIA TO ITALY

Formation and basic features of a binational migration system

Flavia Piperno, CeSPI

(May 2002)

5 ANDREA DA MOSTO

Direttore dell’Archivio di Stato di Venezia

L’ARCHIVIO DI STATO

DI VENEZIA

i nderuarz. Zotni kritik…këto janë disa pak nga librat dhe dokumentet ,qe unë kam hulumtuar, pre komunitetin shqiptar te Korsikës, qe lidhet me idenë e familjes Bonoparte dhe origjinën e saj. ndërsa Greket e pohonin haptazi se Napoloni është Grek, Maniot, ne fusim drunje ne rrotat tona. Gjithkush, qe ka mundësin shkencërisht a, me përkujdesje serioze te thotë diçka, kur e di. Karta kanta thotë latini. Unë jam kineaste dhe detyra ime është te gërmoi dhe te bej dokumentar,

njëkohësisht është marre kontakt me vllezerit tane Arbëresh te Italisë, a, e dini o, vëllezër Shqiptare se c, fare kane thënë ata, një lufte e ashpër, është bere pre te marre drejtimin e kishës ortodokse, te ritit roman ne Kargese , deri ne vrasje. ne s, kemi kurajën te themi dy fjale ,kur Eduart Liri, bashkëjetonte me nje Arvanitase nga Kargese, rrugëtoi tere Shqipërinë, me bukuroshen Avanitase si përkthyese. Por jo thonë disa te lëçitur se kish ne te errur Kokalsin. Une di, c thonë librat ne Korsik, ku buka behej nga gështenjat.

Po grafiket e famshme te Eduart Lirit, për Shqiperon ,janë kemban historike , qe godasin fort ne memorie.

Liri e pohon me plot gojën, prejardhjen Shqiptare te banorvemitik, te fshatit Kargese.

Por ne skenë, na del një personalitet si, z. Tieri, ish president i Frances dhe historian

i dëgjuar, qe ka shkruar historinë e Francës ne disa volume… ku deklaron, preardhjen Manjote ,Arvanitase te familjes Bonoparte.

E mirënjohura ne ato mote, dukesha d,Arbante, kujtimet e se cilës janë bestseller ne France. Ajo si bashkohese e Bonopartit jep shumë te dhëna drithëruese. Por kush është ai i marr te thotë qe ai nuk është Francës, Franca nga Napolon Bonoparti ka marr madhështinë dhe nuk e ndanë kollaj. Ne jemi gjysma shtet. Askush se ka mendjen ne këto figura, por ne para e vjedhje e me the, te thash, neper kafene.

Element Grek, na kane kërcënuar poetin ynë kombëtar, djalë i laberis, Agim Shehu, pre keto gjera u kërcënua me jete e plagosen rende, dhe sot eshte i mërguar, ne dhe te huaj, jo ne dheun e ëmbël te mëmëdheut. Me falni këngëtarja B. Qerreti ka koncert muzik tallava,a, e dini si thotë s, ka kush me ma lyp… e kush more vëlla do mendoi per kombin, ajo ka hedhur 2 milion dollar tallava dhe nuk pyetet jo per napolonin por as per skenderbeun qe e nxorren spiun te papes. Mbani mend e kokës.

LAD BIZHGA@ një kurveleshas nga Golemi.. @ me kohë te shejtanit…