Ne kurrë nuk mund ta dimë me siguri se çfarë ka qenë:” Ylli i Betlehemit “apo nëse ka ndodhur vërtet…1.
Ndërsa shkon historia e njohur në Ungjillin e Mateut, tre Mag, ose burra të mençur, ndoqën:” Yllin e Betlehemit” në Jeruzalem rreth 2,000 vjet më parë. Dhe pasi u këshilluan me mbretin Herod të Judesë, burrat gjetën foshnjën e porsalindur Jezuesin në qytetin e vogël të Betlehemit. Nëse një ngjarje e tillë ka ndodhur me të vërtetë në histori është e vështirë të provohet, por nëse do të ndodhte, cili ishte:” Ylli i Betlehemit”?
Kjo është një pyetje që studiuesit kanë menduar prej kohësh, jo vetëm nga një perspektivë fetare ose historike, por edhe shkencore . Janë propozuar mjaft teori, nga një ngjarje astronomike në një horoskop astrologjik, por falë astronomisë moderne, shkencëtarët po i afrohen një përgjigjeje.
“Nëse ajo që është në Dhjatën e Re është një rrëfim historik i diçkaje, atëherë ai rrëfim historik kërkon një shpjegim,” -tha David Weintraub, një profesor i fizikës dhe astronomisë në Universitetin Vanderbilt në Tenesi, për :”All About Space “në një email.
“Si astronom, ju doni një shpjegim astronomik.”
2.
“Ylli i Betlehemit” nuk ishte një kometë apo një supernovë.Ne e dimë që Kometa Halley ishte e dukshme në qiell në shek.11 para Krishtit .Sidoqoftë, ndërsa Magët u drejtuan drejt Jeruzalemit dhe në Betlehem, duket se nuk ka gjasa që ata të ndiqnin një kometë sepse pozicioni i saj do të kishte ndryshuar ndërsa Toka rrotullohej , kështu që kometa nuk do ti ket çuar në një drejtim të vetëm. Për më tepër, në botën antike,kometat shpesh konsideroheshin si shenja të këqija.
“Për kartat e Krishtlindjeve, bën një pamje të këndshme të kesh një kometë dhe një bisht, por në ato ditë kometat lart në qiell ishin zakonisht një paralajmërues i katastrofës së afërt.
” Grant Mathews, një profesor i astrofizikës dhe kozmologjisë teorike në Universitetin e Notre Dame në Indiana, tha për All About Space në një email.
3.
Ne gjithashtu mund të përjashtojmë novat dhe supernovat . Secila ngjarje do të kishte rezultuar në një mbetje të zbulueshme, por astronomët nuk kanë gjetur asgjë që mund të datojë që nga kjo kohë.
Për më tepër, po të kishin ndjekur Magët , ata ndoshta do të kishin ecur në një rreth.
“Ju nuk mund të ndiqni një yll nga Bagdadi në Jeruzalem dhe deri në Betlehem”, -tha Weintraub. “Yjet nuk e bëjnë atë. Ata ngrihen dhe vendosen, dhe ata nuk ulen në qiell”.
Një ngjarje e tillë me siguri do të ishte parë nga të tjerët në atë kohë. Edhe pse raportohet se novat janë mjaft të rralla, ju prapë do të prisnit të gjesh llogari të tjera historike të një ngjarjeje të madhe, të ndritshme në qiell.
Teori të tjera sugjerojnë një supernovë në galaktiken Andromeda si shkak, siç përshkruhet në një studim të vitit 2005 të botuar në revistën:” The Observatory “. Megjithëse është e mundur të shihet galaktika me një sy të pandihmuar, nuk do të ishte e mundur të shihte një yll që shkonte mbi supernova dhe shpërthente brenda saj edhe me ndihmën e një teleskopi.
4.
“Ylli” mund të ketë qenë një qiell i tërë me yje.Kjo na çon në një nga dy mundësitë.
-E para është se Magët po bënin një interpretim astrologjik të qiellit. Fakti që ata kishin nevojë të pyesnin Herodin për udhëzime kur mbërritën sugjeron, që ata nuk po drejtoheshin në destinacionin e tyre përfundimtar nga një objekt i vetëm i ndritshëm. Astrologjia ishte përdorur gjerësisht në atë kohë, dhe me Magët që vinin nga Babilonia, është e besueshme që ata ishin astrologë. Dhe për shkak të një rreshtimi të veçantë të planetëve dhe yjeve, ata mund të kenë lexuar një kuptim të fshehur midis yjeve, duke i çuar tek mbreti Herod.
Përshembull, shfaqja e Jupiterit mund të ketë qenë e një rëndësie të madhe këtu, pasi astrologjia e lidhi planetin Jupiter me mbretërinë, kështu që hëna duke e kaluar atë në konstelacionin e Dashit më 17 Prill, shek 6 para Krishtit mund të kishte paralajmëruar lindjen e Krishtit.
5.
“Astronomët modernë nuk japin ndonjë besim në astrologji, por” modernja “është e rëndësishme në këtë kontekst,” -tha Weintraub. “Ajo, që është e rëndësishme është ajo që njerëzit menduan 2,000 vjet më parë. Astrologjia ishte një punë e madhe në atë kohë. Shpjegim,i që kam gjetur që ka më kuptim është se ishte astrologjik.”
6.
Ose, “ylli” mund të ketë qenë një bashkim.
Shpjegimi tjetër, më astronomik është se kishte vërtet një objekt të ndritshëm në qiell , një lidhje midis planetëve dhe yjeve.
Një bashkim ndodh kur dy ose më shumë trupa qiellorë duket se takohen në qiellin e natës nga vendndodhja jonë në Toke . Këto ngjarje mund të vazhdojnë çdo natë në një vend të ngjashëm për ditë ose javë. Nëse njerëzit e mençur do të ndiqnin momentin e bashkimit, është e mundur që ata do të ishin udhëhequr në një drejtim specifik.
E ngjashme: Bashkimi i shkelqyeshem, i Jupiterit me Saturnin do te formoje nje yll ne ditet e krishtlindjes ne solsitin dimeror .
Astronomi Michael Molnar sugjeroi që një teori lidhëse mund të ishte e saktë në librin e tij .Nëse “ylli” ishte rezultat i një bashkimi (dhe kjo ngjarje historike ka ndodhur vërtet), atëherë ka një numër rreshtimesh të ndryshme që mund të jenë fajtori.
Ndoshta më premtuesja, dhe ajo e favorizuar nga Mathews, është një rreshtim i Jupiterit ,Saturnit ,henes dhe diellit në konstelacionin e Dashit në 17 Prill, shek 6 pes. Ky bashkim përshtatet me historinë për disa arsye.
– Së pari, ky bashkim ndodhi në orët e para të mëngjesit, e cila përputhet me përshkrimin e Ungjillit të Yllit të Betlehemit si një yll në mëngjes në rritje. Magët gjithashtu e humbën shikimin e yllit, para se ta shihnin atë të pushonte në vendin ku fëmija Jezus u shtri në stalla. Kjo mund të ketë qenë rezultat i lëvizjes retrogradike të Jupiterit, që do të thotë se duket se ndryshon drejtim në qiellin e natës ndërsa orbita e Tokës e kapërcen atë.
“Normalisht, planetët lëvizin drejt lindjes nëse po i ndiqni në qiell,” tha Mathews.
“Por kur ata kalojnë nëpër lëvizje retrogradë, ata kthehen dhe shkojnë në drejtimin që yjet ngrihen dhe vendosen natën [drejt perëndimit].”
Dy lidhëzat e tjera rreth një kohe të ngjashme duken gjithashtu premtuese.
Njëra është takimi i Jupiterit, Venusit dhe yllit Regulus në konstelacionin e Luanit në 17 qershor, shek.2 para Krishtit Pa ndihmën e një teleskopi, të dy planetët do të shfaqeshin si një “yll” i vetëm, më i ndritshëm se Venera dhe Jupiteri individualisht.
Një bashkim tjetër ndodhi në shek 6 pes, midis Jupiterit, Saturnit dhe Marsit në konstelacionin e peshqve . Por asnjëri nga këto dy lidhëzat e fundit nuk përputhet me përshkrimin në Dhjatën e Re aq ngushtë sa lidhja që ndodhi më 17 prill, 6 shekuj pes .
7.
Misteri vazhdon.Megjithëse shkencëtarët kanë përjashtuar disa mundësi, ne kurrë nuk mund ta dimë me siguri se çfarë ka qenë:” Ylli i Betlehemit “apo nëse ka ndodhur vërtet, duke përjashtuar ndonjë zbulim të jashtëzakonshëm arkeologjik.
Por është një pyetje që del vit pas viti dhe do të vazhdojë të zgjojë interesin e shkencëtarëve dhe historianëve për shumë vite që do të vijnë.
“Asgjë në shkencë nuk është mbyllur kurrë, as nuk është në histori,” tha Mathews.
“Ne kurrë nuk mund ta dimë nëse :”Ylli i Betlehemit “ishte një bashkim, ngjarje astrologjike ose një fabul për të çuar përpara krishterimin.

About Post Author