Në mes të Vojvodinës gruaja 104 vjeçare fliste shqip më 1954-Nga Feri Arifi


NË MES TË VOJVODINËS GRUJA 104 VJEQARE ORTODOKSE FLISTE SHQIP MË 1954

Këtë ngjarje e tregoj Nuri Rizahu Ferati, nga fshati Debelldeh.

Pasi që baba i tij ishte ushtarë në Vojvodinë ai një ditë doli në shëtitje aty në qytet dhe takoj një të moshuar e cila e pyeti shqip nga je bre birë.

Rizahu, ju përgjigj gjërsisht nga Gjilani, po bash nga cili vend, po nga Vitia, po i cilit katunë je, e ky i tha po nuk e dinë katundin ti, unë jamë nga Debelldehu, eh tha a e dinë Tanushën i tha, po u përgjigj Rizahu, po a e din Kodren e Mollave, po tha Rizah Ferati, aty në fund të Kodrës Mollave jam bërë nuse me 1870, qudi e madhe!

Si ka mundsi më 1870 të kët njerz ortodoks shqiptarë në Koder të Mollave thot Rizahu, Plaka thot ende aty janë themelet e shtëpive dhe me te vertet sot janë ata temelet e shtëpive.

Në mesin tonë ishte përsoni më plis të bardh Nuri Ferati, ai që na tregoj, pytne dhe binduni vet.