Ne mund të gjejmë jetë aliene brenda 25 viteve, pohon astrofizikani


1

Duhet të ketë jetë atje diku… eleskopi Hapësinor James Webb mund të mos gjejë prova të jetës aliene, por teleskopi tjetër ndoshta do të gjejë.Sasha Quanz – një astrofizikan në institutin teknologjik federal të Zvicrës ETH Cyrih – sugjeroi kohët e fundit se mund të gjejmë prova të jetës në botë të tjera brenda 25 viteve.

Ky afat kohor, argumenton ai, është ambicioz, por jo “jorealist”.

Duke folur gjatë një konference për shtyp në fillim të këtij muaji, Quanz pohon se teleskopi hapësinor James Webb – i cili është teleskopi më i fuqishëm i lëshuar ndonjëherë në hapësirë ​​- ndoshta nuk do të jetë në gjendje të imazhojë drejtpërdrejt llojet e botëve të vogla, të ngjashme me Tokën në të cilat ka jetë ka shumë të ngjarë të gjendet.

Thënë kjo, megjithatë, instrumente të reja janë duke u zhvilluar që do të jenë në gjendje të përmbushin këtë rol.

Imazhi dhe spektrografi ELT me infra të kuqe të mesme (METIS), për shembull, përfundimisht do të bëhet pjesë e teleskopit jashtëzakonisht të madh (ELT), i cili, me një pasqyrë optike me përmasa 130 ft, do të jetë teleskopi optik më i madh në botë sapo të përfundojë. para fundit të dekadës.

Qëllimi kryesor i instrumentit është të bëjë fotografinë e parë të një planeti tokësor, potencialisht të ngjashëm me Tokën, rreth një prej yjeve më të afërt,” tha ai.

“Por vizioni ynë afatgjatë është ta bëjmë këtë jo vetëm për disa yje, por për dhjetëra yje, dhe të hetojmë atmosferën e dhjetëra ekzoplaneteve tokësore.”

Megjithatë, për të konfirmuar vërtet praninë e jetës në botë të tjera, ka të ngjarë të kërkohet diçka edhe më e specializuar, siç është misioni LIFE (Interferometër i madh për ekzoplanetët), i cili është ende në fazat e planifikimit dhe me gjasë nuk do të bëhet realitet. mbi një dekadë.

Megjithatë, kjo është ende brenda kornizës kohore 25-vjeçare të Quanz.

“Ne duhet të fitojmë një kuptim më të thellë rreth blloqeve të besueshme të ndërtimit të jetës, rrugëve dhe shkallëve kohore të reaksioneve kimike dhe kushteve të jashtme për të na ndihmuar të japim përparësi yjet e synuara dhe planetët e synuar,” tha ai.

“Ne duhet të verifikojmë se deri në çfarë mase gjurmët e jetës janë bioindikatorë të vërtetë, sepse ndoshta ka procese të tjera që mund të çojnë në krijimin e gazrave në këto atmosfera”.

Burimi: Space.com

About Post Author