Nën-Neptuni shumë ekscentrik ndodhet 188,5 vite dritë u gjet në orbitën e një xhuxhi të kuq pranë


Nën-Neptuni shumë ekscentrik ndodhet 188,5 vite dritë u gjet në orbitën e një xhuxhi të kuq pranë

Duke përdorur të dhëna nga Sateliti i Sondazhit të Ekzoplanetit Transitues të NASA-s (TESS) dhe disa objekteve me bazë tokësore, astronomët kanë zbuluar një ekzoplanet me periudhë të gjatë nën-Neptun që rrotullohet rreth TOI-2257. Në mënyrë intriguese, orbita e planetit është shumë eliptike, gjë që sugjeron një planet të jashtëm gjigant shqetësues në sistemin TOI-2257.

“Pavarësisht temperaturave të tyre të ftohta, yjet e xhuxhit M (xhuxhi i kuq) janë bërë objektiva të nxehta për sondazhet e ekzoplaneteve,” tha astronomja e Universitetit të Bernës Nicole Schanche dhe kolegët e saj.

“Raportet e mëdha planet-yje të këtyre sistemeve rezultojnë në tranzit relativisht të thellë dhe amplituda të mëdha të shpejtësisë radiale.”

“Përveç kësaj, ato emetojnë më fort në infra të kuqe. Kjo çon në kushte të favorshme për karakterizimin atmosferik nga teleskopi hapësinor Hubble i NASA/ESA dhe teleskopi hapësinor NASA/ESA/CSA James Webb.”

“Ndërsa zbulimet e bazuara në hapësirë ​​janë udhëhequr nga misionet Kepler dhe K2 të NASA-s, TESS po jep një kontribut në rritje për popullatën e xhuxhëve M që strehojnë planetin, me 28 nga 185 planetë të tillë të zbuluar. Prej tyre, vetëm 17 janë planetë tranzit në orbita me periudha të gjata (mbi 15 ditë).

Xhuxhi i tipit M3 TOI-2257 ndodhet 188,5 vite dritë (57,8 parseks) larg në konstelacionin e Camelopardalis.

I njohur gjithashtu si UCAC4 839-012174, TIC 198485881 dhe 2MASS J12585767+7739416, ky yll është vetëm 31% e madhësisë së Diellit dhe tranzitohet nga të paktën një planet.

Bota e huaj u identifikua për herë të parë në të dhënat TESS, me konfirmim të mëtejshëm nga disa objekte me bazë tokësore, duke përfshirë tre teleskopë (1-m SAINT-EX, 0.60-m TRAPPIST-North dhe 1.2-m teleskopët FLWO) në grupin SPECULOOS. janë projektuar për vëzhgimet e planetëve të vegjël rreth xhuxhëve të kuq ultra të ftohtë.

Planeti është 2.2 herë më i madh se Toka dhe bën pjesë në klasën e ekzoplaneteve nën Neptun.

I quajtur TOI-2257b, ai ka një periudhë orbitale të vlerësuar prej 35,19 ditësh.

“Kohëzgjatja e gjatë e tranzitit sugjeron që planeti është në një orbitë shumë të çuditshme (e ~ 0.5), gjë që do ta bënte atë planetin më të çuditshëm që dihet se po kalon një yll M-xhuxh,” thanë astronomët.

“TOI-2257b rrotullohet rreth yllit pritës në një distancë ku uji i lëngshëm është i mundur në planet, dhe për këtë arsye mund të ekzistojnë kushte të favorshme për shfaqjen e jetës,” shtuan ata.

“Planetet në këtë të ashtuquajtur zonë të banueshme pranë një ylli të vogël xhuxh të kuq janë më të lehtë për t’u studiuar, sepse ato kanë periudha orbitale më të shkurtra dhe për këtë arsye mund të vëzhgohen më shpesh.”

“Rrezja e TOI-2257b sugjeron që planeti është mjaft i gaztë, me presion të lartë atmosferik që nuk është i favorshëm për jetë.”

“Ne zbuluam se TOI-2257b nuk ka një orbitë rrethore, koncentrike,” tha Dr. Schanche.

“Për sa i përket banueshmërisë së mundshme, ky është një lajm i keq: ndërsa temperatura mesatare e planetit është e rehatshme, ajo varion nga minus 80 gradë Celsius në rreth 100 gradë Celsius (nga minus 112 në 212 gradë Fahrenheit) në varësi të vendit ku ndodhet planeti në orbitën e tij. , larg ose afër yllit.”

“Një shpjegim i mundshëm për këtë orbitë befasuese është se më tej në sistem një planet gjigant po fshihet dhe shqetëson orbitën e TOI 2257b.”

“Vëzhgimet e mëtejshme që matin shpejtësinë radiale të yllit do të ndihmojnë në konfirmimin e ekscentricitetit dhe kërkimin e planetëve të mundshëm shtesë që nuk mund të vëzhgoheshin në tranzit.”

Zbulimi i TOI-2257b është raportuar në një punim në revistën Astronomy & Astrophysics .

_____

About Post Author