Nëse gjejmë jetë përtej Tokës, si do të përgjigjemi?


Paul Scott Anderson

A ka jetë inteligjente diku tjetër në galaktikën tonë Rruga e Qumështit ? ne nuk e dimë. Por nëse dhe kur gjejmë prova të qenieve të tjera inteligjente … si mund të përgjigjemi? Për të ndihmuar njerëzimin të përgatitet për një ngjarje kaq të thellë, Universiteti i St. Andrews në MB tha këtë muaj (2 nëntor 2022) se po krijon një qendër të re kërkimore ndërkombëtare. Qendra quhet SETI Post-Detection Hub .

Nëse gjejmë jetë inteligjente përtej Tokës

Qendra e Post-Zbulimit SETI do të bashkojë një gamë të larmishme ekspertize – si në shkencat ashtu edhe ato humane – nga e gjithë bota.

Qëllimi i tij është të krijojë vlerësime të ndikimit, protokolle, procedura dhe traktate të krijuara posaçërisht për një përgjigje të përshtatshme ndaj një qytetërimi të huaj. Siç tha John Elliott , koordinator i Hub-it në Universitetin e St. Andrews :

Fiksi shkencor është i mbushur me eksplorime të ndikimit në shoqërinë njerëzore pas zbulimit dhe madje edhe takimeve me jetën ose inteligjencën diku tjetër. Por ne duhet të shkojmë përtej të menduarit për ndikimin mbi njerëzimin. Ne duhet të koordinojmë njohuritë tona të ekspertëve jo vetëm për vlerësimin e provave, por edhe për të marrë në konsideratë reagimin shoqëror njerëzor, ndërsa kuptimi ynë përparon dhe komunikohet çfarë dimë dhe çfarë nuk dimë.

Dhe koha për ta bërë këtë është tani. Skanimi i sinjaleve me origjinë të supozuar jashtëtokësore për strukturat e gjuhës – dhe bashkëngjitja e kuptimit – është një proces i përpunuar dhe kërkon kohë. Gjatë tij, njohuritë tona do të avancohen në shumë hapa ndërsa mësojmë [të flasim dhe të kuptojmë] ‘Jashtëtokësore’.

Le të përgatitemi paraprakisht, thonë këta shkencëtarë

Këta studiues besojnë se shoqëria duhet të përgatitet për konfirmimin e jetës aliene, edhe nëse kjo nuk ndodh së shpejti, madje edhe nëse nuk ndodh fare. Siç shpjegoi Elliott, ne nuk mund të jemi keq të përgatitur për lajme të tilla që ndryshojnë historinë:

A do të marrim ndonjëherë një mesazh nga ET? ne nuk e dimë. Ne gjithashtu nuk e dimë se kur do të ndodhë kjo. Por ne e dimë se nuk mund t’ia lejojmë vetes të jemi të papërgatitur – shkencërisht, shoqërisht dhe politikisht pa timon – për një ngjarje që mund të kthehet në realitet që nesër dhe që ne nuk mund të lejojmë ta keqmenaxhojmë.

Zbulimi i jetës inteligjente aliene do të ishte dukshëm i ndryshëm nga, të themi, gjetja e mikrobeve primitive në Mars ose në një nga hënat e oqeanit në sistemin tonë diellor. Siç shpjegon uebfaqja e SETI Post-Detection Hub :

Zbulimi i mundshëm i jetës mikrobiale ka të ngjarë të ngrejë lloje të ndryshme shqetësimi nga ai që do të pasonte zbulimin e jetës inteligjente…

Është e qartë se një sinjal nga një qytetërim inteligjent do të ishte një marrëveshje shumë më e madhe.

Sa gjasa ka për të gjetur jetë përtej Tokës?

Përgjigje e shkurtër për pyetjen e mësipërme: nuk e kemi idenë. Por ne kemi më shumë gjasa të gjejmë inteligjencë jashtëtokësore tani sesa 100 vjet më parë, thjesht sepse po e kërkojmë tani. Siç tha faqja e internetit Hub:

Ne kemi menduar jetën në botë të tjera për breza të panumërt; kërkimi për inteligjencën jashtëtokësore dhe teknologjinë e tyre ka qenë tashmë një përpjekje e vazhdueshme për dekada.

Burimet tona teknike që atëherë janë përmirësuar ndjeshëm, dhe me to shanset për zbulim janë duke u rritur vazhdimisht. Interesi shoqëror është rritur ndjeshëm kohët e fundit, për shkak të zbulimit të mijëra planetëve rreth yjeve të largët në galaktikën tonë…

Këta shkencëtarë theksojnë se Kombet e Bashkuara kanë plane për mundësinë e një goditjeje asteroidi në Tokë. Por nuk ka plane për mundësinë e kontaktit eventual njerëzor me një specie aliene nga një botë tjetër.

Planet shumëngjyrësh me rrjete rrethore drite në anën e natës.  Objekte të mëdha në formë shtangë dore në orbitë.

Protokollet e vjetëruara të kontaktit

Nuk është se askush nuk e ka provuar ndonjëherë. Në vitin 2010, Shoqëria Mbretërore mbajti një takim të quajtur Zbulimi i jetës jashtëtokësore dhe pasojat për shkencën dhe shoqërinë . Ka pasur një diskutim, por nuk ka plane specifike.

Gjithashtu në vitin 2010, vetë SETI përditësoi për herë të fundit protokollet e veta (të shkruara për herë të parë në 1989) për kontaktin e parë . Por Universiteti i St. Andrews dëshiron të shkojë më tej. Ai pretendon protokollet SETI:

… Përbëjnë aspirata të pazbatueshme dhe nuk janë të dobishme për menaxhimin në praktikë të procesit të plotë të kërkimit, trajtimit të provave të kandidatëve, konfirmimit të zbulimeve, analizës dhe interpretimit pas zbulimit dhe reagimit të mundshëm.

Çfarë dëshiron të bëjë Hub

Në të kundërt, SETI Post-Detection Hub synon të veprojë si një “shtëpi” e përhershme për një kornizë më gjithëpërfshirëse. Temat që Hub do të përfshijë dhe do të punojë mbi të përfshijnë deshifrimin e mesazheve, analitikën e të dhënave, protokollet rregullatore, ligjin e hapësirës dhe strategjitë e ndikimit shoqëror.

Qendra e Post-Zbulimit SETI është një iniciativë e Rrjetit Kërkimor SETI në Mbretërinë e Bashkuar ( UKSRN ), e organizuar së bashku nga Qendra e Shën Andrews për Shkencën e Ekzoplaneteve dhe Qendra për Ligjin dhe Qeverisjen Globale .

Kërkimi për jetë të avancuar jashtëtokësore është bërë më i përhapur vitet e fundit. EarthSky gjithashtu raportoi së fundmi se si astronomët po kërkojnë tani për shenja të teknologjisë aliene, nga ndotja te megastrukturat në hapësirë. Ky është një ndryshim i rëndësishëm nga SETI i hershëm, i cili u fokusua në kërkimin e sinjaleve të radios, dhe më pas u fokusua në sinjalet lazer.

Teknologjitë e reja po i lejojnë astronomët të zgjerojnë kërkimin e jetës jashtëtokësore. Nëse ky kërkim ka sukses, do të jetë monumental. Dhe tani, ndoshta, ne mund të përgatitemi më mirë për implikimet.

Përfundimi: A do të gjejmë jetë përtej Tokës? Iniciativa e re kërkimore SETI Post-Detection Hub dëshiron që njerëzimi të jetë gati, nëse dhe kur ndodh ndonjëherë.

About Post Author