Nga Angela Kosta – pasioni i poezisë konkursi art pix prompt finalja e madhe


Letërsia ka fuqinë të kapërcejë kufijtë, të bashkojë kulturat dhe të frymëzojë ndryshime.
Komuniteti Passion of Poetry i themeluar nga Annette Tarpley është një strehë e sigurt për poetët me më shumë se 115.000 anëtarë në mbarë botën e cila organizoi një ngjarje prestigjioze, drejtuar nga Antonio Ma-at, të titulluar Member Art Pix Prompt (MAPP) në të cilën poetët shkruajnë një poezi duke iu referuar një pikture të përcaktuar; kjo filloi në shtator 2023 si një event MAPP i cili u mbajt çdo të premte. U mblodhën pothuajse 1000 aplikime dhe u seleksionuan 20 finalistë.

EVENTI ART PIX PROMPT MAPP EVE

Presdente: Anette Tarpley
Drejtor: Antonio Ma-at

FINALISTI I MADH PËR KONKURSIN ART PIX PROMPT POP MAPP – 2023

Shtetet e Bashkuara – Jackie Shaffer
Indi – Farida S Fanaswala
Shtetet e Bashkuara – Kathy Jo Blake-Bryant
Indi – Fatima Z Sarah
Kanada – Ency Bearis
Indonezi – Harumi Aina
SHBA – Poesia e Red Leon dhe F.P. Jones
Angli – Donna Macabenta
Filipine – Feliz Ruiz
Indi – Carol Mintreas
Angli – Nicola L Meekin
Trinidad dhe Tobago – Tha Ono
Filipine – Zenobia Paguntalan Abiera
SHBA – Charli Richey
Nigeri – Recondito Horpeyemi
Nigeri – David Salifu
Indi – Sujata Maggoo
Sri Langka – Kader Amerikan
Singapor – Aaradhana Sadasivam
Angli – Victoria L Mead

Tani konkuruesit po kalojnë në fazën tjetër që do të jetë finalja e madhe dhe është me nder dhe vlerësim të madh që ne njohim gjyqtarët e nderuar që me dashamirësi kanë dhënë gjykimin e tyre në Konkursin e Parë të Madh të MAPP. Faleminderit të gjithë gjyqtarëve të nderuar, mençuria dhe gjykimi i të cilëve rritën konkurrencën dhe ngritën nivelin e përsosmërisë letrare, secili duke sjellë një perspektivë unike dhe përvojë të pasur në procesin e gjykimit.

JURIA E FINALES SË MADHE I ART PIX PROMPT MAPP

1) ANGELA KOSTA – ITALI

Angela Kosta, me origjinë nga Shqipëria jeton në Itali që nga viti 1995. Ajo është një figurë letrare shumëplanëshe e njohur për aftësitë e saj si përkthyese, eseiste, gazetare dhe botuese. Me 11 libra të botuar duke përfshirë romane, poezi dhe përralla në shqip, italisht dhe anglisht, Angela ka lënë gjurmë në skenën letrare botërore. Veprat e saj janë botuar në shumë revista letrare dhe gazeta në një mori vendesh, duke përfshirë Shqipërinë, Italinë, Shtetet e Bashkuara, Kinën, Rusinë, e shumë të tjera. Kontributet e Angelës shkojnë përtej shkrimit, pasi ajo është gjithashtu ambasadore për kulturën dhe paqen në disa vende, duke përfshirë Bangladeshin, Libanin dhe Egjiptin. Me shkrimet e saj të përkthyera dhe të botuara në 28 gjuhë dhe vende të huaja, Angela Kosta vazhdon të magjepsë lexuesit anembanë botës me krijimet e saj të larmishme letrare.

2.) YANNIS FIKAS – GREQI

Yannis Fikas, gjykatës i shquar i vlerësuar për kontributin e tij në akademi dhe letërsi. Si themelues dhe President i Akademisë Farsala dhe Drejtor i Shkencave Humane në BCA College Athens, Yannis ka treguar një përkushtim të pakrahasueshëm ndaj arsimit dhe arteve. Udhëheqja dhe përvoja e tij kanë formuar mendje të panumërta dhe kanë pasuruar peizazhin letrar. Me njohuritë e tij të gjera dhe pasionin për letërsinë, Yannis sjell njohuri të vlefshme në panelin gjykues, duke siguruar një proces gjykimi të drejtë dhe ndriçues.

3.) HELEN SARITA – FILIPINE

Helen Sarita, gjyqtare e shquar e njohur për kontributin e saj në botën letrare. Si themeluese e Filipino Poets in Blossoms dhe Presidente e International Blossoms Journal, ndikimi i Helenës në poezi është i thellë. E vlerësuar si Fituesja e Artë e Ikonës së Azisë në vitin 2023 për talentin e saj të jashtëzakonshëm, Helen sjell përvojë të pashoqe në panelin gjykues. Pasioni i saj për poezinë dhe angazhimi për të promovuar zërat në zhvillim e bëjnë atë një pasuri të çmuar për konkurrencën.

4.) JOAN JOSEP BARCELO – SPANJË

Joan Josep Barceló i Bauçà, është artist dhe poet shumëplanësh nga Palma de Mallorca, Spanjë. Me një sfond në letërsi dhe shkencë në universitete prestigjioze anembanë botës, Joan ka dhënë kontribut të rëndësishëm në kulturë nëpërmjet poezisë, letërsisë dhe arteve. Stili i tij surrealist dhe abstrakt, i mbushur me elemente ëndërrimtare dhe mitike, ka fituar vlerësime ndërkombëtare dhe çmime të shumta. Poezia e Joanit, e cila është përkthyer në shumë gjuhë, eksploron temat e dëshirës, shpirtërimit dhe gjendjes njerëzore. Përtej letërsisë, ai ndërthur artin pamor dhe performancën, duke ofruar perspektiva të reja mbi shprehjen artistike.

5.) EVA LIANOU PETROPOULOU – GREQI

Eva Liano Petropoulou, gjyqtare e shquar nga Greqia. Me një mori çmimesh që pasurojnë emrin e saj, Eva njihet si autore e shquar e shkrim-leximit për fëmijë. Në veçanti, ajo mban postin prestigjioz të Presidentes së MMEX grek dhe është kandidate për çmimin e lartë Nobel. Kontributet e saj të jashtëzakonshme në letërsi frymëzojnë lexuesit anembanë botës dhe angazhimi i saj për të nxitur shkrim-leximin mes fëmijëve është i lavdërueshëm. Eva pret me padurim mundësinë për të shqyrtuar aplikimet dhe për të zgjeruar ekspertizën e saj në këtë konkurs të çmuar.

6.) ALEKSANDER KABISHEV – RUSI

Aleksandër Kabishev, gjykatës i shquar dhe kryeredaktor i Demo GOG, i cili përfaqëson peizazhin vibrues letrar të Rusisë. Me një përvojë të gjerë në botën letrare, Aleksandri qëndron si një fener i krijimtarisë dhe inovacionit. Si udhëheqës i Projektit të Antologjisë Hyperpoem, ai ka përmbledhur mbi 1600 poetë ndërkombëtarë, duke nxitur një komunitet global të përsosmërisë letrare. Syri i tij dallues dhe përkushtimi i palëkundur ndaj profesionit e bëjnë atë një gjykatës të vlefshëm, duke siguruar një proces gjykimi të drejtë dhe me mendjehollësi. Me njohuritë e tij të gjera dhe pasionin për poezinë, Aleksandër Kabishev pasuron jurinë dhe e ngre bisedën letrare në lartësi të reja.

7.) ODY MUNSON – HONG KONG

Ody Munson, gjyqtare e shquar e vlerësuar për arritjet e saj të ndryshme në letërsi dhe diskutimet në publik. Si një autore e arritur, fituese e shumë çmimeve dhe spikere në TEDx, Ody magjeps audiencën me fjalët dhe idetë e saj. Përveç kësaj, Ody shërben si Presidente e Horizon International, ku udhëheqja e saj ka nxitur rritjen dhe inovacionin. Pasioni i Odyt për narrativën dhe angazhimin e audiencës e bën atë një pasuri të çmuar për stafin gjykues, duke siguruar një vlerësim të plotë të aplikimeve.

8.) ANTONIO MA-AT – FILIPINE

Antonio Ma-at, gjyqtar i nderuar dhe Drejtor eventi i konkursit të poezisë, POP MAPP. I vlerësuar si një nga 10 autorët bashkëkohorë më të mirë në botë nga Fox Interview dhe i çmuar si Autor i Vitit 2023 nga Asia Pacific Luminaire Award, Antonio Ma-at është një talent shumëplanësh, kontributet e të cilit në letërsi dhe art festohen në mbarë botën. Antonio ka kultivuar një komunitet të lulëzuar poetësh dhe shkrimtarësh, duke nxitur krijimtarinë dhe bashkëpunimin. Përveç roleve të tij administrative, Antonio është autor, poet dhe artist i shquar, vepra e të cilit rezonon me lexuesit anembanë botës. Me përvojën e tij të gjerë dhe pasionin për fjalën e shkruar, Antonio Ma-at sjell njohuri të vlefshme për jurinë, duke siguruar një proces gjykimi rigoroz dhe ndriçues.

9.) GABRIELLA WHITE – SHTETET E BASHKUARA

Gabriella White, gjyqtare e shquar e cila përfaqëson traditën e pasur letrare të SHBA. Si shkrimtare, poete, lektore dhe gazetare e njohur, Gabriella sjell një përvojë të pasur dhe intuitë të madhe për jurinë. Kuptueshmëria e saj e thellë për narrativën dhe shprehjen poetike është si në nivel kombëtar, po ashtu edhe në atë ndërkombëtar. Përveç kësaj, Gabriella është themeluesja vizionare e Komunitetit të Shkrimit New Leaf, platformë e dedikuar për të rritur shkrimtarët e rinj dhe për të nxitur një komunitet letrar gjallërues. Me pasionin e saj për letërsinë dhe angazhimin për të fuqizuar kolegët shkrimtarë, Gabriella White është një burim i vlefshëm për stafin gjykues, duke siguruar një proces gjykimi të drejtë dhe pasuror.

10.) RATAN BHATTACHARJEE – INDI

Ratan Bhattacharjee Ph.D, anëtar i nderuar i jurisë. Ratan Bhattacharjee mban titullin Doktor dhe është ndërlidhësi i Fakultetit Affiliate të anglishtes në Virginia Commonwealth University në Richmond. Me një përvojë të gjerë, ai ka shërbyer si Profesor i Asociuar dhe Kryetar në Departamentin Post – Diplomik të Anglishtes, Dum Dum Motijheel College. Ratan Bhattacharjee është gjithashtu Presidenti themelues i Kalkuta Indo – American Society (KIAS). Ai është kolumnist i shquar trigjuhësh, poet dhe autor i arritur, pasi ka botuar shumë vepra mbi tema të ndryshme. Me një karrierë të shquar, duke përfshirë ftesat si për shembull nga Fakulteti Ndërkombëtar i Vizitave në Universitetin Fairleigh Dickinson, SHBA, Ratan Bhattacharjee sjell një pasuri njohuish dhe ekspertizash për jurinë tonë.

Përgatiti dhe përktheu Angela Kosta Akademike, gazetare shkrimtare, poete, eseiste, kritike letrare, redaktore, promovuese