Nga se përbëhet asteroidi 16 Psyche?


 

Psikika nuk është asteroid i pastër prej hekuri, sugjeron një studim i ri

Vëzhgimet e një grupi asteroidi tregojnë se ata mund të kenë sipërfaqe të pasura me metale, por ata asteroidë me dendësi të matur janë rreth gjysma më e dendur se sa pritej për një trup metalik. Këto densitete të ulëta kërkojnë ose që asteroidët të kenë porozitete aq të larta sa gjysma e vëllimit të tyre të jetë hapësirë ​​boshe ose që asteroidët të jenë një përzierje e metaleve dhe materialeve të tjera me densitet më të ulët, si shkëmbi silikat. 

Asteroidi 16 Psyche, më i madhi i këtij grupi, është me interes të veçantë për shkak të  përzgjedhjes më të fundit për studim nga një mision i dedikuar i NASA-s në vitin 2026. Për të kuptuar nëse është vërtet i mundur një trup metalik me porozitet të lartë, një ekip studiuesish planetarë nga Universiteti Broën dhe Universiteti Purdue modeluan heqjen e porozitetit me kalimin e kohës për një sërë temperaturash, porozitetesh fillestare dhe masat e trupit. Rezultatet e tyre tregojnë se të gjithë asteroidët e hekurit duhet të ftohen dhe të qëndrojnë në temperatura të ulëta përpara një ngjarjeje të shtimit të porozitetit, në mënyrë që të ruajnë porozitetin në periudha më të gjata se disa milionë vjet. Prandaj, një psikikë e pastër prej hekuri nuk do të ishte ftohur mjaftueshëm për të mbajtur porozitete të larta kur ngjarjet e shtuara të porozitetit të madh ka shumë të ngjarë të kenë ndodhur në Sistemin Diellor të hershëm. Prandaj, Psikika nuk ka të ngjarë të jetë një bërthamë e pastër hekuri.

Psyche, një asteroid metalik rreth 226 km (140 milje) në diametër, është një nga objektivat më intrigues në brezin kryesor të asteroidëve.

Asteroidi rrotullohet rreth Diellit midis orbitave të Marsit dhe Jupiterit në një distancë që varion nga 378 në 497 milion km (235-309 milion milje) nga Dielli.

Duhen rreth pesë vjet Tokë për të përfunduar një orbitë rreth Diellit, por vetëm pak më shumë se katër orë për t’u rrotulluar një herë në boshtin e tij.

Psyche është më i madhi nga asteroidët e tipit M, të cilët pwrbwhen   kryesisht nga hekur dhe nikel në krahasim me shkëmbinjtë silikat që përbëjnë shumicën e asteroidëve të tjerë.

Por kur shikohet nga Toka, Psyche dërgon sinjale të përziera rreth përbërjes së saj.

Drita që reflekton u thotë shkencëtarëve planetarë se sipërfaqja është me të vërtetë kryesisht metal. Kjo ka çuar në hamendësimin se Psyche mund të jetë bërthama hekuri e ekspozuar e një trupi planetar primordial – një kore shkëmbore dhe manteli i të cilit u shpërthyen nga një përplasje e lashtë.

Megjithatë, matjet e masës dhe densitetit të Psyche tregojnë një histori tjetër.

Mënyra se si graviteti i saj tërheq trupat fqinjë sugjeron se Psyche është shumë më pak e dendur se sa duhet të jetë një copë gjigante hekuri.

Pra, nëse Psyche është me të vërtetë tërësisht metal, do të duhej të ishte shumë poroz – paksa si një top gjigant prej leshi çeliku me pjesë pothuajse të barabarta hapësirë ​​të zbrazët dhe metal të fortë.

“Ajo që ne donim të bënim me këtë studim ishte të shihnim nëse ishte e mundur që një trup hekuri me madhësinë e Psikikës të ruante atë porozitet gati 50%. Ne zbuluam se është shumë e pamundur,” tha autorja kryesore  Fiona Nichols-Fleming , një Ph.D. student në Departamentin e Tokës, Shkencave Mjedisore dhe Planetare në Universitetin Broën.

Në studim, Nichols-Fleming dhe kolegët e saj krijuan një model kompjuterik, bazuar në vetitë e njohura termike të hekurit metalik, për të vlerësuar se si poroziteti i një trupi të madh hekuri do të evoluonte me kalimin e kohës.

Modeli tregon se për të mbetur shumë poroze, temperatura e brendshme e Psyche do të duhet të ftohet nën 800 K shumë shpejt pas formimit të saj.

Në temperatura mbi këtë, hekuri do të kishte qenë aq i lakueshëm saqë vetë graviteti i Psyche do të kishte shembur pjesën më të madhe të hapësirës së poreve brenda masës së tij.

“Bazuar në atë që dihet për kushtet në Sistemin Diellor të hershëm, është jashtëzakonisht e pamundur që një trup me përmasat e Psyche të mund të jetë ftohur kaq shpejt,” thanë autorët.

“Përveç kësaj, çdo ngjarje që mund të ketë shtuar porozitet në Psyche pas formimit të saj – një ndikim masiv, për shembull – ka të ngjarë të ketë ngrohur gjithashtu Psyche mbi 800 K.”

“Pra, çdo porozitet i sapo futur nuk do të kishte gjasa të zgjaste.”

Të marra së bashku, rezultatet sugjerojnë se Psyche ndoshta nuk është një trup poroz, tërësisht hekuri. Më shumë gjasa, ai strehon një përbërës shkëmbor të fshehur që e zvogëlon densitetin e tij.

Por nëse Psyche ka një përbërës shkëmbor, pse sipërfaqja e saj duket kaq metalike kur shihet nga Toka?

“Ka pak shpjegime të mundshme,” thanë shkencëtarët.

“Një nga këto mundësi është ferrovolkanizmi– vullkanet që nxjerrin hekur. Është e mundur që Psyche të jetë në fakt një trup i diferencuar me një mantel shkëmbor dhe një bërthamë hekuri.”

“Por aktiviteti i përhapur ferrovolkanik mund të ketë sjellë sasi të mëdha të bërthamës së Psyche në sipërfaqe, duke vendosur një shtresë hekuri në majë të mantelit të saj shkëmbor.”

Rezultatet shfaqen në revistën Geophysical Research Letters: Planets .

About Post Author