Nikos Gatsos:Folmë ti-pra,fol një herë:Shqipëroi Lefter Shomo


NIKOS GATSOS

FOLMË TI, PRA, FOL NJË HERË

(ΜΙΛΗΣΕ ΜΟΥ, ΜΙΛΗΣΕ ΜΟΥ)

Brenda kopshtit tim një çezmë kam hapë

Që dhe zogjtë të potis

Të vish edhe ti mëngjes e darkë

Porsi një e vesës pikë.

Era të ka sjellë kur ra mbrëmja

Zemra kishte psherëtimë

Rrihte zemra thashë:” mirëmbrëma”

Ndërsa ti the: ” lamtumirë”.

Folmë ti, pra, fol një herë

S’të kam puthur asnjëherë

Folmë ti, pra , fol një herë

O Zot, si të ndjell harresën

Folmë ti, pra, fol një herë

S’ të kam puthur asnjëherë. Vetëm n’ ëndërr lejon të të puth.

Mbolla bar pranë derës të blerojë

Të kesh hije dhe freski

Erdha para se hëna të ndërrojë

Për të t’ falur ngrohtësi.

T’ nxora përmes Diellit të përpjetën

Në të gjërin monopat

Erdhi cingërimë, dimër i egër

As më ndeze pakëz zjarr.

Folmë ti, pra , fol një herë…………

Shqipëroi LEFTER Shomo K/ 470 n.g.α.

LEFTER SHOMO
Miq të dashur; ju sjell në shqip një poezi- këngë të poetit të madh grek NIKOS GATSOS kushtuar një dashurie pa ndërsjelltësi ndjenjash.
Këtë poezi të bukur -këngë ia dedikoj mikut tim të dashur Fatri Meçolli i cili pasi e dëgjoi këngën në greqisht e mësoi përnjëherësh dhe e këndon aq bukur. Dhurata ime për të dhe ju të gjithë edhe në shqip.