Një amvise e mërzitur kalon vite duke falsifikuar historinë ruse në Wikipedia


Një mashtrim i pabesueshëm që përfshin qindra artikuj në enciklopedinë më të madhe online në botë u ekspozua së fundmi.

Ndërkohë që Wikipedia është zakonisht një vend i mirë për të mësuar rreth gjërave, ka një arsye që shumë institucione akademike kundërshtojnë një mbështetje të tepruar në enciklopedinë në internet për verifikimin e fakteve.

Media të ndryshme lajmesh raportuan së fundmi mbi zbulimin se një amvise nga Kina – e cila postonte me emrin Zhemao – kishte shpenzuar vite duke fabrikuar qindra faqe të historisë krejtësisht të rreme ruse që kishte arritur të kalonte plotësisht nën radar.

Shkrimi i saj ishte tepër i përpunuar, i shkruar mirë dhe i ndërthurur me informacione të vërteta për të maskuar faktin se ishte pothuajse tërësisht imagjinar, por mjaftueshëm i besueshëm për të kaluar pa u vënë re nga kontrolluesit e fakteve dhe redaktorët e faqes.

Vetëm kur romancierja kineze Yifan filloi të bënte kërkime për një libër që mashtrimi i saj i zgjuar dhe i përpunuar filloi të dilte në dritë.

“Përmbajtja që ajo shkroi është e cilësisë së lartë dhe hyrjet ishin të ndërlidhura, duke krijuar një sistem që mund të ekzistojë më vete,” tha veterani i Wikipedia John Yip për Vice .

“Zhemao shpiku i vetëm një mënyrë të re për të minuar Wikipedia.”

“Regjistrimet e saj u shfaqën gjithëpërfshirëse, me citate të duhura, por disa ishin të sajuara, ndërsa të tjerat kishin numra faqesh që nuk mblidheshin.”

Burimi: Vice.com 

About Post Author