Një asteroid aq i madh sa ndërtesa më e lartë në botë do të kalojë afër tokës në Halloween


Një asteroid aq i gjerë sa rrokaqiejt Burj Kalifa i Dubait është i gjatë do të kalojë çuditërisht pranë Tokës vetëm disa orë pas Halloween.

RM4 i sapo zbuluar 2002 do t’i afrohet Tokës më 1 nëntor. Distanca aktuale do të jetë gjashtëfishi i distancës Tokë-Hënë, e cila mund të mos duket shumë e afërt. Në fund të fundit, Hëna është mesatarisht 238,855 milje/384,400 kilometra nga Toka, kështu që 2002 RM4 do të jetë rreth 1.5 milion milje / 2.4 milion kilometra larg në pikën e saj më të afërt.

Kjo është shumë afër për një asteroid kaq të madh sa ky. Asteroidi 2002 RM4 është vlerësuar nga astronomët të jetë midis 360-809 jard/330-740 metra i gjerë. Pra, në madhësinë më të madhe mund të jetë aq e gjerë sa ndërtesa më e lartë në botë është e lartë.

Astronomët në teleskopin Pan-STARRS 2 në Haleakala, Hawaii më 12 shtator 2022, zbuluan 2022 RM4. Është klasifikuar nga Laboratori Jet Propulsion i NASA-s si Objekt Pranë Tokës (NEO), një objekt i tipit Apollo dhe një asteroid potencialisht i rrezikshëm (PHA). Asteroidet Apollo janë një klasë objektesh të emërtuara për asteroidin 1862 Apollo.

Asteroidë të tillë kanë një orbitë që është më e madhe se orbita e Tokës rreth Diellit dhe rruga e tyre përshkon rrugën e Tokës. 2002 RM4 rrotullohet rreth Diellit çdo 1,397 ditë dhe rruga e tij herë pas here kalon shtegun orbital të Tokës rreth Diellit.

2002 RM4 do të jetë aq i madh dhe aq afër sa do të fotografohet nga astronomët duke përdorur teleskopë.

Një prej tyre do të jetë Projekti Virtual Teleskopi , një organizatë me bazë në Romë e drejtuar nga astronomi Gianluca Masi që do të ndajë vëzhgimet e saj drejtpërdrejt në internet. Transmetimi i tij është planifikuar për në orën 17:00 UTC (13:00 EDT) më 1 nëntor 2022. Momenti i afrimit më të afërt të 2002 RM4 është 18:32 UTC (14:38 EST).

Çfarë mund të bënte NASA nëse do të nisej drejt Tokës? Epo, për rastësi fatlume, 2002 RM4 është afërsisht e njëjtë me Didymos, asteroidi i NASA-s që u përplas me sukses në fund të shtatorit 2022 gjatë misionit të tij historik DART.

NEO i referohet asteroideve dhe kometave me orbita që i sjellin ato në 120 milionë milje (195 milionë kilometra) nga Dielli. Asteroidi potencialisht i rrezikshëm (PHA) është një frazë e përdorur nga astronomët për t’iu referuar një NEO me një orbitë që mund të bëjë afrime të afërta me Tokën dhe është mjaft i madh për të shkaktuar dëme të konsiderueshme rajonale në rast përplasjeje.

About Post Author