Një asteroid i vogël hodhi meteor në Francë


Kelly Kizer Whitt

Asteroidi i vogël që krijoi një shfaqje drite në 12-13 shkurt 2023, ka lënë pas meteoritë në tokë. Një kërkues me fat – 18-vjeçari Loïs Leblanc, i cili ishte pjesë e një ekipi kërkimor francez – gjeti tashmë një pjesë të asteroidit. Sipas Organizatës Ndërkombëtare të Meteorëve ( IMO ), asteroidi, i njohur fillimisht si Sar2667 dhe tani si 2023 CX1, u shpërtheu kryesisht në atmosferën tonë. Por, IMO ka llogaritur diapazonin ku do të kishin rënë meteorët. Fusha e shpërndarë do të përqendrohej në qytetet Angiens dhe Houdetot. IMO tha:

Ndoshta vetëm një pjesë e madhe, me një masë prej rreth 3 kg, doli dhe mund të ishte ulur më vonë si një meteorit ~ 2 kg. Ne supozojmë se një numër i pasigurt meteorësh të vegjël me masë deri në disa dhjetëra gram, të cilët kanë origjinën në mund të zbresin gjithashtu.

Një asteroid i vogël hyn në atmosferë mbi Francë

Një asteroid i vogël , atë që disa e quajnë meteoroid , goditi atmosferën e Tokës natën e 12-13 shkurtit 2023, mbi Francën veriore. Shkëmbi i vogël hapësinor ishte vetëm një metër i gjerë (rreth 3 këmbë i gjerë).

Në fakt, kjo është vetëm hera e 7-të që një meteor zbulohet përpara se të ndikojë në atmosferën e Tokës. Vetëm disa muaj më parë, astronomët zbuluan një meteor disa orë përpara se të godiste mbi Kanada .

Një asteroid i vogël shkakton shfaqje drite mbi Francë

Arritje e madhe! Zbuluar para se të godiste

Duke marrë parasysh madhësinë e vogël të këtij objekti të vogël që lëviz nëpër hapësirë, është e mahnitshme që mund të ishte zbuluar para se të godiste.

Krisztián Sárneczky i Hungarisë bëri zbulimin e objektit, vetëm disa orë përpara ndikimit të parashikuar. Prandaj, asaj iu dha përcaktimi Sar2667.

Asteroidi i fundit i zbuluar pak para se të godiste Tokën, 2022 WJ1, hyri në ajër mbi Kanada më 19 nëntor 2022.

Për më tepër, ky objekt – Sar2667 – goditi atmosferën e Tokës pothuajse në 10-vjetorin e shpërthimit të Chelyabinsk mbi Rusi. Ai objekt goditi më 15 shkurt 2013, duke krijuar një valë tronditëse që theu xhamat në disa qytete në Rusi.

Sinjalizimet e asteroideve para goditjes nga Twitter

Kështu që njerëzit e astronomisë në Twitter kishin një ditë në terren të dielën në mbrëmje, me alarme për mbërritjen e asteroidit.