Një asteroid i vogël shpërbëhet mbi Detin Norvegjez


Një asteroid i vogël afër Tokës i quajtur 2022EB5 u shpërbë mbi Detin Norvegjez vetëm dy orë pas zbulimit të tij më 11 mars 2022.

Krisztián Sárneczky, një astronom në stacionin Piszkéstető të Observatorit Konkoly në Budapest, Hungari,  vëzhgimin e një objekti që lëviz shpejt në Qendrën e Planetit të Vogël më 11 mars 2022.

Sistemi i vlerësimit të rrezikut të ndikimit të NASA-s mori matje të hershme për të llogaritur trajektoren e objektit.

Sapo Scout përcaktoi se objekti, i caktuar 2022 EB5, do të godiste atmosferën e Tokës, sistemi njoftoi(CNEOS) dhe Zyrën e Koordinimit të Mbrojtjes Planetare të NASA-s dhe e shënoi objektin në faqen e internetit Scout për të njoftuar komuniteti i vëzhgimit të objektit afër Tokës.

“Scout kishte vetëm 14 vëzhgime gjatë 40 minutave nga një observator për të punuar kur ai e identifikoi për herë të parë objektin si një goditës,” tha Dr. Davide Farnocchia, një inxhinier navigimi në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s i cili zhvilloi Scout.

“Ne ishim në gjendje të përcaktonim vendndodhjet e mundshme të ndikimit, të cilat fillimisht shtriheshin nga Groenlanda perëndimore deri në brigjet e Norvegjisë.”

“Ndërsa më shumë observatorë gjurmuan asteroidin, llogaritjet tona të trajektores së tij dhe vendndodhjes së ndikimit u bënë më të sakta.”

Scout përcaktoi se 2022 EB5 do të hynte në atmosferën e Tokës në jugperëndim të Jan Mayen, një ishull norvegjez gati 470 km (300 milje) nga bregu lindor i Grenlandës dhe në verilindje të Islandës.

Në orën 5:23 pasdite EST (2:23 pasdite PST), asteroidi goditi atmosferën siç parashikohej nga Scout dhe detektorët e infratingujve kanë konfirmuar se ndikimi ka ndodhur në kohën e parashikuar.

Nga vëzhgimet e asteroidit teksa i afrohej Tokës dhe nga energjia e matur nga detektorët infratinguj në kohën e goditjes, 2022 EB5 vlerësohet të ketë qenë rreth 2 m (6.5 këmbë) në madhësi.

“Asteroidët e vegjël si 2022 EB5 janë të shumtë, dhe ato preken në atmosferë mjaft shpesh – afërsisht çdo 10 muaj apo më shumë”, tha Dr. Paul Chodas, drejtor i CNEOS në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s.

“Por shumë pak nga këta asteroidë janë zbuluar në hapësirë ​​dhe janë vëzhguar gjerësisht përpara goditjes, kryesisht sepse janë shumë të zbehtë deri në orët e fundit, dhe një teleskop vëzhgues duhet të vëzhgojë vetëm vendin e duhur të qiellit në kohën e duhur për një për t’u zbuluar.”