NJË ASTEROID SA NJË AEROPLAN DO TË FLUTUROJË PRANË TOKËS TË SHTUNËN MË 15 TETOR,


NJË ASTEROID SA NJË AEROPLAN DO TË FLUTUROJË PRANË TOKËS Të shtunën, më 15 tetor, ai do të kalojë i sigurt pranë Tokës në orën 18:03 lindore.

Objekti 2020 TO2 do të vijë brenda 400,000 milje nga Toka me shpejtësi të jashtëzakonshme, por mos u shqetësoni.

MË 10 TETOR 2020 , një asteroid afër Tokës u vu re për herë të parë. Tani, dy vjet më vonë, objekti i madhësisë së aeroplanit po kthehet për një vizitë që do ta sjellë atë brenda 400,000 milje nga Toka.
2020 TO2 është një objekt NEO, ose afër Tokës. NEO-të kalojnë në rrugën orbitale të Tokës rreth Diellit. Shumë herë këto objekte si 2020 TO2, afrohen paksa për rehati. Por nuk ka nevojë për alarm, pasi si shumica e asteroidëve, ky është vetëm duke kaluar. Të shtunën, më 15 tetor, ai do të kalojë i sigurt pranë Tokës në orën 18:03 lindore.

SA I MADH ËSHTË ASTEROIDI 2020 TO2?
Ky shkëmb hapësinor vlerësohet të jetë midis 14 metra dhe 31 metra. Kjo është maksimumi vetëm 101.7 këmbë – më pak se gjysma e një blloku të qytetit ose sa përmasat e një Boeing 737 .

Një Boeing 737 shihet me një F-16. Asteroidi në hyrje është sa përmasat e avionit reaktiv. Agjencia e Lajmeve Xinhua/Agjencia e Lajmeve Xinhua/Getty Images
SA AFËR DO T’I AFROHET TOKËS ASTEROIDI 2020 TO2?
Ky asteroid po kalon në orbitën diellore të Tokës (rruga e Tokës rreth Diellit), prandaj duke e klasifikuar atë si një asteroid Apollo.
Ndërkohë që astronomët po e vëzhgojnë me vëmendje 2020 TO2, asteroidi vlerësohet të jetë vetëm afër 0,00358 AU ose 332,781 milje. Ndërsa shumë afër, është ende një distancë nga Toka.
2020 TO2, si shumica e NEO-ve, po udhëton shumë shpejt – në këtë rast, me një shpejtësi të madhe 7.8 milje ose 41,273 këmbë në sekondë.
Ky vizualizim përshkruan objekte të njohura afër Tokës që nga viti 2018. 
A DO TË JETË I DUKSHËM TO2 2020 NGA TOKA?
Dukshmëria nga Toka varet nga madhësia absolute e një objekti. Sa më i madh të jetë numri, aq më i zbehtë është objekti. Ndërkohë, sa më i vogël të jetë numri, aq më i ndritshëm është objekti. Planetët më të shndritshëm në qiellin e natës kanë një vlerë absolute të paktën -2.
Madhësia absolute e këtij NEO është 26.43, kështu që nuk do të jetë e dukshme për syrin e lirë, apo edhe për shumicën e teleskopëve.
Mënyra e vetme për ta parë këtë vizitor është përmes fotografisë së talentuar me ekspozim të gjatë, një teleskopi observator jashtëzakonisht i fuqishëm ose një teleskopi hapësinor.
Duke qenë se është vetëm gjysma e një muaji para Halloween, ky asteroid nuk po jep asnjë mashtrim dhe asnjë kënaqësi. Megjithatë, një asteroid pa emocione është një ditë e mirë për Tokën.

About Post Author