Një asteroidi   vogël goditi Kanadanë disa orë pas zbulimit


Kelly Kizer Whitt

Astronomët vunë re një asteroid vetëm disa orë para se të godiste Tokën në mëngjesin e së shtunës (19 nëntor 2022), pranë liqenit Erie në Kanada. Kjo nuk është hera e parë që këtë vit astronomët zbulojnë një shkëmb nga hapësira vetëm disa orë para se të godiste Tokën. Por këtë herë, ai hyri në atmosferën e Tokës mbi një zonë të populluar, duke kaluar qiejt e Torontos, Kanada. Pra, kemi video dhe dëshmitarë që panë, dëgjuan dhe ndjenë ndikimin.

Ye Quanzhi , një astronom i Universitetit të Maryland-it që studion asteroidët, kometat dhe meteorët, raportoi në Twitter në orën 1:13 të mëngjesit EST më 19 nëntor:

Duket sikur një shkëmb hapësinor do të bjerë në zonën e liqenit Erie për ~2 orë (rreth 3:30 të mëngjesit EST)

Ai ndau lidhjen për faqen e vlerësimit të rrezikut të Qendrës së NASA-s për Studimet e Objekteve Afër Tokës. Objekti, C8FF042, është hequr tani nga faqja sepse ka goditur Tokën dhe për këtë arsye nuk është më një kërcënim.

Parashikim i saktë

Në orën 2:29 të mëngjesit EST, Richard Moissl postoi në Twitter se asteroidi duhet të godasë rreth orës 8:26 UTC , që përkthehet në 3:26 të mëngjesit EST. Kjo doli të ishte tepër e saktë, pasi kamerat rreth Torontos kapën xhiron në orën 3:25 dhe 3:26 të mëngjesit. Kamera CN Tower në Toronto ishte një nga kamerat që pa hyrjen pothuajse horizontale të asteroidit.

Dëshmitarët e asteroidit

Për fat të mirë, shkëmbi hapësinor ishte më pak se një metër (rreth 3 këmbë) në madhësi. Ndikimi duhet të kishte qenë rreth Brantford, Ontario. Kjo është në veri të liqenit Erie; në perëndim të Buffalo, Nju Jork; në lindje të Detroitit dhe në jugperëndim të Torontos. Me një zonë kaq të populluar, shumë njerëz patën mundësinë të shihnin hyrjen e topit të zjarrit në atmosferë. Njerëzit në Twitter raportuan se panë blicin e ndritshëm të dritës, së bashku me tingujt e hyrjes atmosferike dhe madje edhe dridhjet, ndoshta nga bumi i zërit. Përdoruesi i Twitter @TimsDoubleD tha :

E dëgjova dhe e ndjeva pothuajse sikur shtëpia ime u zhvendos. Mendova se një gjenerator shpërtheu aty pranë.

Përdoruesi i Twitter @SchefflerKen tha :

Kjo do të kishte qenë interesante për ta parë, por të paktën unë arrita ta dëgjoja. Për disa arsye isha zgjuar dhe disa sekonda më vonë shtëpia u plas ashtu siç ndodh kur u godit nga një erë dhe më pas pati një gjëmim të mbytur për dy ose tre sekonda.

Disa vëzhgues raportuan topin e zjarrit me magnitudë -10 deri në -20.

Ato pak orë kohë ishin të mjaftueshme që disa ishin në gjendje të kapnin C8FF042 me teleskopë.

Asteroidi që goditi Kanadanë tani quhet 2022 WJ1

David Rankin zbuloi asteroidin C8FF042, të cilin Qendra Minor Planet e ka quajtur që atëherë WJ1 . Informacioni për asteroidin e sapo zbuluar qarkulloi në Listën e Postimeve të Planetit të Vogël (MPML). Thuhej : _

Bill Grey ka pikën e ndikimit në 19 nëntor 2022 8:26:54.47 UTC, lat +43.12309, në W80.26416, e cila është drejtpërdrejt mbi Brantford, Ontario, Kanada.

Sam Deen në MPML tha :

Objekti do të ketë një ndikim shumë kullotës prej vetëm 10-12 gradë ose më shumë, dhe duhet të udhëtojë WSW në ENE midis Detroit dhe Buffalo. Ndoshta duhet të presim një shfaqje mjaft spektakolare me dritë, duke marrë parasysh këndin e ulët dhe popullsinë e lartë të zonës.

Më shumë shikime nga Twitter

Përfundimi: Më 19 nëntor 2022, një asteroid i vogël goditi Kanadanë vetëm disa orë pas zbulimit të tij. Njerëzit brenda dhe përreth Torontos panë, ndjenë dhe dëgjuan shkëmbin hapësinor që hynte në atmosferën e Tokës.