Një vrimë e zezë që synon Tokën:8.5 miliardë vite larg


Paul Scott Anderson

Kur astronomët panë një ndezje drite jashtëzakonisht të ndritshme në hapësirën e thellë në fillim të këtij viti, ata natyrisht pyesnin veten se çfarë e shkaktoi atë. Tani, studiuesit në Institutin e Teknologjisë në Massachusetts (MIT) dhe institucione të tjera nga e gjithë bota thonë se e kanë zgjidhur misterin . Blici – më i shndritshëm se 1000 trilion diej – e ka origjinën nga një rrymë materiali që dilte nga një vrimë e zezë supermasive . Ata thonë se vrima e zezë ka të ngjarë të gllabëronte një yll. Blici i dritës ishte kaq i ndritshëm sepse ishte drejtuar drejt Tokës.

Sigurisht, nuk kishte asnjë rrezik. Vrima e zezë dhe rryma e saj janë shumë përtej galaktikës sonë Rruga e Qumështit, në thellësi të hapësirës, ​​rreth 8.5 miliardë vite dritë nga Toka.

Studiuesit publikuan lajmin e zbulimit të tyre në një punim të ri të rishikuar nga kolegët në Nature Astronomy më 30 nëntor 2022. Një version paraprintimi falas i letrës është gjithashtu i disponueshëm në arXiv .

Një blic misterioz

Astronomët nga NASA, Caltech dhe gjetkë përdorën Zwicky Transient Facility , një studim mbi qiellin i bazuar në Observatorin Palomar në Kaliforni, për të zbuluar blicin. Duke përdorur teleskopë të shumtë, astronomët vëzhguan blicin në brezat e rrezeve X, ultravjollcë, optike dhe radio . Astronomët e quajtën blicin AT 2022cmc.

Astronomët kanë parë më parë vrimat e zeza të konsumojnë yje. Ngjarjet kataklizmike si këto quhen ngjarje të ndërprerjes së baticës (TDEs). Forcat e baticës së një vrime të zezë janë aq të forta sa mund të copëtojnë një yll nëse i afrohet shumë.

Megjithatë, AT 2022cmc dukej të ishte mjaft unik. Ishte TDE më e ndritshme e regjistruar ndonjëherë deri më tani, dhe gjithashtu më e largëta, me 8.5 miliardë vite dritë . Kjo është më shumë se gjysma e universit të njohur!

Por pse ishte kaq e ndritshme kjo ngjarje e ndërprerjes së baticës? Astronomët thonë se kur vrima e zezë filloi të gllabëronte yllin, ajo lëshoi ​​një  sasi të madh relativist të materialit. Kjo në vetvete nuk është e pazakontë. Megjithatë, në këtë rast, materiali ndodhi të drejtohej drejt Tokës. Kjo mund të bëjë që ngjarja e ndërprerjes së baticës të duket më e ndritshme se zakonisht. Shkencëtarët e quajnë këtë rritje të Doppler-it, ose rreze relativiste . Dhe vetëm për të vënë në dukje, nuk ka asnjë rrezik, pasi vrima e zezë është më shumë se gjysma e universit. Megjithatë, sasia e energjisë që lëshoi ​​materiali ishte e madhe.

Astronomë të tjerë në Universitetin e Birminghamit përdorën Teleskopin Shumë të Madh të Observatorit Jugor Evropian në Kili për të vëzhguar AT 2022 cmc. Ata e kuptuan se galaktika pritëse ishte shumë më larg sesa mendohej fillimisht. Siç tha Matt Nicholl në Universitetin e Birminghamit :

Spektri ynë na tha se burimi ishte i nxehtë: rreth 30,000 gradë, që është tipike për një TDE. Por ne pamë gjithashtu një përthithje të dritës nga galaktika ku ndodhi kjo ngjarje. Këto linja thithëse u zhvendosën shumë drejt gjatësive të valëve më të kuqe, duke na thënë se kjo galaktikë ishte shumë më larg sesa prisnim!

Astronomët kanë gjetur më parë edhe tre ngjarje të tjera të ndërprerjes së baticës të nxitur nga Doppler deri më tani. AT 2022cmc është gjithashtu i pari i zbuluar gjatë një studimi optik të qiellit.

Procesi i të ushqyerit

Studiuesit vëzhguan sinjalin e dritës duke përdorur teleskopin “Explorues të përbërjes së brendshme të yllit të neutronit” (NICER) në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës . Ky teleskop shikon universin me rreze X, jo me dritë të dukshme. Në fillim, astronomët menduan se blici i dritës mund të ishte një shpërthim i rrezeve gama . Megjithatë, siç tha autori kryesor Dheeraj “DJ” Pasham në MIT :

Gjërat dukeshin mjaft normale në tre ditët e para. Pastaj e shikuam me një teleskop me rreze X dhe ajo që gjetëm ishte se burimi ishte shumë i ndritshëm. Kjo ngjarje e veçantë ishte 100 herë më e fuqishme se shkëlqimi më i fuqishëm i shpërthimit të rrezeve gama. Ishte diçka e jashtëzakonshme.

Zbulimi hedh dritë të re (fjalë për fjalë!) mbi këto ngjarje të ndërprerjes së baticës dhe se si formohen vrimat e zeza supermasive. Bashkautori Matteo Lucchini , një postdoktor në Institutin Kavli të MIT për Astrofizikën dhe Kërkimet Hapësinore, tha:

Ne e dimë se ka një vrimë të zezë supermasive për çdo galaktikë, dhe ato u formuan shumë shpejt në milion vitet e para të universit. Kjo na tregon se ata ushqehen shumë shpejt, megjithëse ne nuk e dimë se si funksionon ai proces të ushqyerit. Pra, burime si një TDE mund të jenë në fakt një hetim vërtet i mirë për mënyrën se si ndodh ai proces.

Në 2022 cmc ishte shumë e ndritshme në gjatësinë e valës së rrezeve X. Përveç kësaj, megjithatë, astronomët vunë re gjithashtu se ai ndryshonte deri në një faktor prej 500 gjatë një periudhe prej disa javësh.

Rreze e gjatë e thyer e dritës që vjen nga një pikë e ndritshme në hapësirë.Një imazh drite optik që shpërthen nga vrima e zezë në thelbin e galaktikës Messier 87 (M87 ose NGC 4486). Teleskopi Hapësinor Hubble e mori këtë imazh më 6 korrik 2000.

Një vorbull mbeturinash rreth vrimës së zezë

Çfarë e shkaktoi këtë sasi të pabesueshme të energjisë së rrezeve X? Studiuesit thonë se ishte një “episod i rritjes ekstreme”. Në thelb, gjatë një ngjarje ndërprerjeje të baticës, një yll krijon një vorbull materiali ndërsa vrima e zezë po e copëton atë. Ai disk gjeneron një sasi masive energjie.

Në rastin e AT 2022cmc, siç ndodh shpesh, ka pasur edhe rrymë materiali që ka dalë nga vrima e zezë. Astronomët donin të dinin se sa shpejt po lëvizte sasia, për të gjeneruar kaq shumë energji dhe për të shkaktuar një blic të ndritshëm. Përgjigja, doli, ishte pothuajse aq shpejt sa çdo gjë mund të shkojë. Luccini ka thënë:

Ne zbuluam se shpejtësia është 99.99 për qind e shpejtësisë së dritës.

Uau! Kjo është e shpejtë, me të vërtetë.

Vrima e zezë është ndoshta në një gjendje hiper-ushqyese, siç vuri në dukje Pasham:

Shumë nga ky përçarje baticash ndodh herët, dhe ne ishim në gjendje ta kapnim këtë ngjarje që në fillim, brenda një jave pasi vrima e zezë filloi të ushqehej me yllin.

Astronomët mezi presin të gjejnë më shumë ngjarje të tilla përçarje baticash. Lucchini tha:

Ne presim shumë më tepër nga këto TDE në të ardhmen. Atëherë mund të jemi në gjendje të themi, më në fund, se si saktësisht vrimat e zeza lëshojnë këto avionë jashtëzakonisht të fuqishëm.

Përfundimi: Një ekip ndërkombëtar astronomësh thotë se ka zbuluar rrymën më të fuqishme të materialit që është parë ndonjëherë që vjen nga një vrimë e zezë, 8.5 miliardë vite dritë larg. Dhe është drejtuar drejt Tokës.

About Post Author