Një intelektual i lindur!Tasim Marku


Një intelektual i lindur!

– Sot në një nga sallat e Hotel Tirana Interneshëll u promovua libri voluminoz i Xhelal Muratit!

Referuan shkrimtarët Albert Zholi, Fran Lleshi si dhe gazetari Kamber Farruku!

Moderator dhe redaktor i librit gazetari, akademiku dhe botuesi Xhelal Marku! Folën intelktualët Bardhok Rajta.Hamit Ajazi. Doktorr xhevdet Sula e tjerë!

Këtë libër e kam lexar mbi tre herë!

Pronovimi i librit përkon me ditëlindjen e autorit dhe bashkëshortes së tijë( Xhelal e Mihane Murati)

Duke uruar autorin dhe bashkëshorten e tije për ditëlindjen dua të ndalem në dy pika;- Tek autori dhe produkti i tijë libri( Ju rrëfej për Lurën time)!

Autori nuk ka diploma po eshtë një intelektual i lindur!- – Një person me një inelekt prefekt, një njeri që duhet pasur lakmi pamvarsisht moshës!

Prefekt në mendimin dhe jetën e tijë!- Një personazh i njohur me kontribut të vlefshëm në trevën e Lurës dhe më gjërë!- Nuk dua të bëj biografinë e tijë ,- ajo njihet !- Porpër lbrin origjinal që eshtë produkt i mëndjes së tijë!

LIBRI!

—————

Në këtë libër temat që ka zgjedhur autori( të përbledhura në 12 kapituj) janë të larmishm!- Që nga gjeneza e fiseve Lurjane, historikun real të tyre, demografia, mënyra e qeverisjes, luftrat që janë bërëe bashkëjetesa fetare, kontributi kombëtar i përfaqësuesve Lurjan!kultura e deri tek gjografia, fauna e Lurës!- Gjthashtu dhe prezantimi i gjenezës të fisit të madh ( Murati》

Mua më bëri përshtypje saktësia , origjinaliteti, mbështetja në fakte të pa kundërshtushme nga historiku dhe shkrimet e gjenive të letrava shqip!- Si Kristo Frashri,Edit Durhan, Rexhep Cosja e tjerë!

Prefekte eshtë pasqyruar në libër dhe toponimet e ndryshme ,gjuha dhe pozicjoni i Lurës si trevë me privilegje të fituara me kontribut! , barazia në qeverisje! e tjer!-

GjUHA DHE VLERAT LETRARO ARTISTIKE!

—————–Gjuha e përdorur eshtë e pastër( Shqip) pra si autori i librit dhe redaktoritpuna e tyre eshtë e admirueshme!- janë përdorur fjalë,togfjalsha si dhe figurat letrare si sinonime, antonime. hiperbola e tjerë duke i dhënë një vlerë të pa diskutueshme!

Vlerat artistike dhe letrare, Realizëm, bile dhe romantizëm!

Autori nxjerr në pah dhe bukurinë e shpirtit të tijë krijues!- Ai shkroj pa interes duke i shtuar vlerat librit të tijë!

Pra duke përfunduar libri ka vlera të padiskutueshme historike, letrare dhe ka një vlerë jo vetëm për Lurën, për Dibrën por dhe më gjërë!

Kam lexuar të gjithë ata që kanë shkruar për lurën por me kaq realitet nuk ka shruar asnjë!

Duke përfunduar uroj autorin:- Të japësh dhe më kontribut!

Edhe 100 vite të tjera bashkë me bashkëshorten!

Shoqëria ka nevojë për mendjen dhe kontributin rënd!