Një legjendë e UFO-ve nga Japonia e shekullit të nëntëmbëdhjetë


Një ngjarje misterioze në Japoni në fillim të shekullit të nëntëmbëdhjetë tregon ngjashmëri të habitshme me historitë e UFO-ve.
Legjenda japoneze e Utsuro-bune (“anija e zbrazët”) pretendohet nga ufologët si një nga takimet e afërta më të hershme të regjistruara të llojit të tretë në ekzistencë.

Në 1803, një anije e rrumbullakët doli në breg në bregdetin japonez dhe doli një grua e bukur, e veshur me rroba të çuditshme dhe me një kuti. Ajo nuk ishte në gjendje të komunikonte me vendasit dhe zanati i saj u shënua me shkrime misterioze. Kjo histori e një utsurobune , ose “anije e zbrazët”, në provincën e Hitachi (tani Prefektura Ibaraki) gjendet në shumë të dhëna të periudhës Edo (1603-1868), dhe Tanaka Kazuo, profesore emeritus në Universitetin Gifu, ka studiuar temë për shumë vite. Çfarë e tërhoqi atë nga fusha e tij kryesore e kërkimit, optika e aplikuar, për të hetuar këtë episod kurioz? Dhe çfarë ndodhi në të vërtetë?

“Si një disk fluturues”

Tanaka thotë se filloi të hulumtonte anijen pas sulmeve vdekjeprurëse me sarin në metro në 1995 nga kulti Aum Shinrikyō. “Kishte shumë mbulim të profecive dhe pretendimeve të themeluesit të Aum, Asahara Shōkō se mund të notonte në ajër. Megjithatë, anëtarët e vjetër të kultit ishin pjesë e elitës shkencore. Fillova të jap leksione duke marrë parasysh fenomenet paranormale nga këndvështrimi shkencor, që do të thoshte se po mblidhja të gjitha llojet e materialeve për mësimdhënie, si për UFO-t në Shtetet e Bashkuara dhe folklorin japonez. Ndërsa e bëja këtë, hasa në legjendën utsurobune .” Ai shton, “Shumë përpara historive amerikane të UFO-ve, anija e përshkruar në dokumentet japoneze të periudhës Edo për disa arsye dukej si një disk fluturues. Kjo ishte magjepsëse për mua.”

UFO-t u bënë një sensacion modern pasi media raportoi se biznesmeni amerikan Kenneth Arnold ishte dëshmitar i “disqeve fluturuese” më 24 qershor 1947. Një vërshim historish të ngjashme pasuan nga e gjithë bota. Më e famshmja, një UFO u pretendua se u rrëzua në tokë pranë Roswell, Nju Meksiko, në korrik 1947. “Në fund, megjithatë, nuk u gjetën asnjë rrënoja apo trup alienësh,” thotë Tanaka. “Kishte vetëm një testament të paqartë të dëshmitarëve. Ishte e njëjta gjë me të gjitha historitë e tjera të UFO-ve nga e gjithë bota – ato ishin mistere pa asnjë provë thelbësore. Legjenda utsurobune , megjithatë, ka një sërë dokumentesh për t’i shqyrtuar si të dhëna kryesore, kështu që në këtë kuptim, për studiuesit është një mister me thelb.” 

Raporti i një Ninja


Një libër i botuar në anglisht nga Tanaka Kazuo mbi kërkimin e tij. Kopertina përdor ilustrimin nga Toen shōsetsu (Toen Stories; 1825).

Ka tradita të ngjashme gojore për “anijet e zbrazëta” në të gjithë Japoninë në periudhën Edo. Hulumtimi i Tanakës është fokusuar në dokumente të ndryshme që përshkruajnë incidentin e vitit 1803 në Hitachi dhe përfshijnë ilustrime të një gruaje të bukur dhe një anije të çuditshme, megjithëse ato citojnë data të ndryshme. Një nga burimet më të njohura është Toen shōsetsu (Tregimet e Toenit), një koleksion i vitit 1825 që regjistron thashetheme fantastike, i cili u shkrua nga rrethi letrar Toenkai dhe u redaktua nga Kyokutei Bakin, i famshëm për romancën e tij të gjatë historike Nansō Satomi hakkenden (Tetë Qeni Kronikat). Të tjera janë vepra e Nagahashi Matajirō e vitit 1844 Ume no chiri (Pluhuri i kumbullës), si dhe koleksione si Ōshuku zakki (Ōshuku Notes), Hirokata zuihitsu(Ese nga Hirokata) dhe Hyōryūki-shū (Records of Castaways), i cili mbledh histori të anijeve të huaja të shpërndara në Japoni dhe të marinarëve japonezë që dolën në breg jashtë shtetit.


Nga Ōshuku zakki (Shënime Ōshuku; rreth vitit 1815) nga Komai Norimura, një vasal i daimyō Matsudaira Sadanobu të fuqishëm. (Biblioteka Kombëtare e Dietës me mirësjellje)


Nga Hirokata zuihitsu (Ese nga Hirokata; 1825) nga mbajtësi dhe kaligrafi shogunat Yashiro Hirokata, i cili ishte gjithashtu anëtar i rrethit Toenkai. (Me mirësjellje Arkivi Kombëtar i Japonisë)


Nga Mito bunsho (Dokumenti Mito). (Me mirësjellje pronari)

Në fillim, Tanaka teorizoi se incidenti ishte një rrëfim i zbukuruar në lidhje me një balenarë rus të mbytur, por ai nuk mund të gjente ndonjë përmendje të një fatkeqësie të tillë në të dhënat zyrtare. Në vend të kësaj, ai zbuloi materiale të reja, duke u zhytur në kërkime të mëtejshme në sfond. Deri më sot, ai ka gjetur 11 dokumente që kanë të bëjnë me legjendën e Hitachi utsurobune , nga të cilat më interesantet mendohet se datojnë nga viti 1803, i njëjti vit që u tha se zanati doli në breg.

Njëri është Mito bunsho(Dokumenti Mito) në pronësi të një koleksionisti në Mito, Prefektura Ibaraki. Tanaka vuri re se veshja e gruas në një ilustrim në vepër ishte e ngjashme me atë të një statuje bodhisattva në tempullin Shōfukuji në Kamisu, gjithashtu në Ibaraki, i cili i kushtohet rritjes së krimbave të mëndafshit. Një legjendë i atribuon fillimin e serikulturës në zonë një princeshe Konjiki (ose “princeshë e artë”), e cila është një motiv në imazhet në tempull. Në një version të tregimit, princesha Konjiki derdhet deri në breg pasi udhëtonte nga India me një varkë në formën e një fshikëze. Ajo shpërblen dashamirësinë e një çifti vendas që përpiqet ta ushqejë atë me shëndet duke u dhënë atyre sekretet e serkulturës kur ajo vetë bëhet krimb mëndafshi pas vdekjes së saj. Midis materialeve të ndryshme, vetëm ilustrimi në dokumentin Mito dukej shumë i ngjashëm me princeshën Konjiki.

Një burim tjetër edhe më i rëndësishëm është Banke bunsho (Dokumenti Banke) në pronësi të Kawakami Jin’ichi, trashëgimtari i traditës Kōka ninjutsu (artet ninja) dhe një studiues ninjutsu dhe artist luftarak. Është emëruar pas familjes Banke, ose Ban, të ninjave Kōka. Ndërsa disa materiale të tjera thonë se anija doli në breg në vende si Harayadori ose Haratonohama, nuk ka asnjë provë që vende të tilla ekzistojnë. Megjithatë, ky dokument e regjistron vendndodhjen si Hitachihara Sharihama, e cila u shfaq në një hartë të prodhuar nga hartografi i famshëm Inō Tadataka ., dhe tani njihet si Hasaki Sharihama në Kamisu. Tanaka komenton se ndërsa materialet e tjera tregojnë mospërputhje gjeografike, ky dokument përmend një emër të vërtetë vendi. Ai thotë se Kawakami sugjeroi se një anëtar i Banke mund të ketë qenë duke mbledhur informacione ndërsa punonte për kreun e domenit Owari (tani Prefektura Aichi). “Nëse po, ai nuk do të regjistronte asnjë të pavërtetë, kështu që mund të themi se dokumenti është shumë i besueshëm.”

Në pritje të zbulimeve të reja

Folkloristja Yanagita Kunio dikur tha se të gjitha legjendat utsurobune ishin trillime të pabaza. “Por në rastin e Hitachi utsurobune, ka një ndryshim të qartë nga historitë e tjera anembanë vendit,” thotë Tanaka. “Për një, është specifikuar se ka ndodhur në 1803. Dhe më pas, është e çuditshme që ka fotografi specifike të mjetit që e tregojnë atë si një disk fluturues. Mendoj se ndoshta është bazuar në diçka që ka ndodhur me të vërtetë. Por Japonia ishte kryesisht e mbyllur atëherë, kështu që nëse do të kishte mbytur një anije të huaj ose njerëz të huaj do të kishin mbërritur në vend, do të ishte një ngjarje e madhe dhe një zyrtar qeveritar do të kishte hetuar dhe do të kishte lënë një dokument publik. Kur marinarët britanikë hynë në Ōtsuhama [tani Kitaibaraki] në 1824, u bë një nga shkaqet e një dekreti për të zmbrapsur anijet e huaja vitin e ardhshëm. Pra, mund të jetë që ka pasur dëshmi të dëshmitarëve për diçka që po ndodhte vetëm për një kohë të shkurtër në Kashimanada.legjendat utsurobune .”

Ashtu si përshkrimet e veshjeve të gruas ndryshojnë në varësi të dokumentit, po ashtu ndryshojnë edhe ato të formës dhe madhësisë së enës së saj. Për shembull, Records of Castaways thotë se ishte rreth 3.3 metra i lartë dhe 5.4 metra i gjerë (kur u shndërrua në matjet aktuale) dhe se ishte prej druri palisandër dhe hekuri me xham dhe dritare kristali. “Nuk jam i sigurt nëse Records of Castaways ishte një dokument zyrtar. Ka dy vëllime gjithsej, dhe përveç utsurobune , të gjitha janë incidente që kanë ndodhur në të vërtetë. Kjo sugjeron që shkrimtari të paktën besonte se utsurobune ishte derdhur me të vërtetë në breg, “thotë Tanaka. 

Ka mistere të panumërta që lidhen me “anijen e zbrazët”, siç është kuptimi i skenarit të shkruar brenda saj. Tanaka thotë se një teori thotë se ajo i ngjan shkronjave pseudo-romake që shihen ndonjëherë në kufirin e printimeve ukiyo-e . “Pra, mund të jetë thjesht dekorative. Edhe pse nuk është e pamundur që ne të zbulojmë prova se është një skenar alien!” Pasi tha këtë, ai qesh. “Ka të ngjarë të ketë zbulime të mëtejshme të materialeve aktualisht të panjohura që lidhen me utsurobune, dhe zbulime të reja. Kjo legjendë është kaq tërheqëse, sepse është e mundur të dalësh me kaq shumë teori të ndryshme. Të kesh një histori të tillë në Japoni – 140 vjet përpara shfaqjes së UFO-ve amerikane – që stimulon imagjinatën në këtë masë më kujton se sa e thellë dhe magjepsëse mund të jetë kultura japoneze.

Kjo legjendë është detajuar në një dokument të fillimit të shekullit të nëntëmbëdhjetë të njohur si “Hyouryuukishuu” (përkthyer “Tregimet e të humburve”), një koleksion tregimesh dhe tregimesh që përshkruajnë aventurat e peshkatarëve të ndryshëm japonezë që pretendonin se kishin vizituar toka të panjohura ndërsa humbeshin në deti.

Rrëfimi më i mrekullueshëm i gjetur midis këtyre legjendave është ai i Utsuro bune, pasi ajo tregon një takim të jashtëzakonshëm të huaj që u raportua të kishte ndodhur në shkurt të 1803.

Sipas legjendës, një mjet i çuditshëm u hodh në bregun e një fshati të vogël të njohur si Harashagahama (që ndodhet në bregun lindor të Japonisë). Objekti ishte afërsisht 10 metra i lartë dhe 17 këmbë i gjerë, dhe ishte në formë të rrumbullakët.

Pjesa e sipërme e artizanatit dukej se përbëhej nga një material i kuqërremtë si palisandër ose dru sandali, dhe pjesa e poshtme përbëhej nga disa panele metalike. Artizanati kishte gjithashtu portale ose hapje që dukej se ishin bërë nga një material i tejdukshëm si kristali ose qelqi.

Ky objekt i çuditshëm tërhoqi natyrshëm shumë vëmendjen e fshatarëve vendas dhe shumë spektatorë u dyndën drejt bregut për të parë se për çfarë ishte zhurma. Objekti u bë i njohur si Utsuro-bune (“anija e zbrazët”) për shkak të raporteve të zakonshme për brendësinë e saj të zbrazët, siç përshkruhet nga disa fshatarë.

Rasti Utsuro-bune: Takimi më i hershëm jashtëtokësor me një "anije të zbrazët" dhe një vizitor alien??  2Nga Ōshuku zakki (Shënime Ōshuku; rreth vitit 1815) nga Komai Norimura, një vasal i daimyō Matsudaira Sadanobu të fuqishëm. © Biblioteka Kombëtare e Dietës me mirësjellje

Muret e brendshme të artizanatit u përshkruan nga dëshmitarët si të zbukuruara me mbishkrime të shkruara në një gjuhë të panjohur. Pasi vëzhgoi disa nga aspektet e tjera të brendshme të zejes (si shtrati dhe ushqimet), një grua doli nga brenda zanatit.

Legjenda Utsuro-bune

Legjenda e përshkruan atë si të re (afërsisht 18-20 vjeç), shumë tërheqëse dhe me një sjellje miqësore. Flokët dhe vetullat e saj ishin në ngjyrë të kuqe, dhe lëkura e saj kishte një nuancë rozë shumë të zbehtë.

Ajo kishte veshur rroba të gjata dhe të gjata që përshkruheshin si të bëra nga materiale jashtëzakonisht cilësore me origjinë të panjohur. Ajo u përpoq të komunikonte me peshkatarët, por foli në një gjuhë të panjohur (dhe ndoshta të botës tjetër).

Një nga aspektet më misterioze të këtij takimi sillet rreth një kutie në formë drejtkëndëshe që gruaja e mbante në duart e saj. Kutia ishte afërsisht dy metra e gjatë dhe përbëhej nga një material i panjohur me ngjyrë të hapur.

Ndonëse nuk mund të komunikonte me sukses verbalisht me peshkatarët apo fshatarët, ajo e bëri të qartë me sjelljen e saj se nuk do të lejonte askënd ta prekte apo mbante kutinë, edhe kur ia kërkonin me dashamirësi.

Shumë ufologë spekulojnë se kjo kuti ishte një lloj objekti ose pajisjeje jashtëtokësore që mund të ketë pasur fuqinë e vet, ose mund të ketë pasur një lloj teknologjie të rëndësishme aliene.

Meqenëse çdo version i legjendës konfirmon se e reja thjesht nuk do ta linte kutinë nga kontrolli i saj, mund të hamendësohet vetëm se çfarë ishte saktësisht dhe cili mund të ketë qenë qëllimi i saj.

Dy libra të njohura që përshkruajnë incidentin u botuan në fillim të mesit të viteve 1800. Libri i parë është Toen Shousetsu (botuar rreth 1825) dhe libri i dytë është Ume no Chiri (botuar rreth 1844).

Pjesa më e madhe e tregimeve në këto libra konsiderohen si folklor ose “fiction pulp”, por ato mbeten domethënëse sepse është konfirmuar se të dy librat janë shkruar shumë përpara se të shfaqej epoka moderne e UFO-ve.

Rasti Utsuro-bune: Takimi më i hershëm jashtëtokësor me një "anije të zbrazët" dhe një vizitor alien??  4Nga Hyōryūki-shū (Records of Castaways) nga një autor i panjohur. Teksti përshkruan gruan si të moshës rreth 18 deri në 20 vjeç, e veshur mirë dhe e bukur. Fytyra e saj është e zbehtë, dhe vetullat dhe flokët e saj janë të kuqe. Është e pamundur të komunikosh me të, kështu që është e paqartë nga është ajo. Ajo mban një kuti të thjeshtë prej druri sikur është shumë e rëndësishme për të dhe mban distancën e saj. Në varkë është shkruar një skenar misterioz. (Me mirësjellje Biblioteka Iwase Bunko në Nishio, Prefektura Aichi)

Incidenti Utsuro-bune ka padyshim skeptikët dhe kritikët e tij, shumë prej të cilëve pretendojnë se gruaja nuk ishte një qenie jashtëtokësore, por më tepër një princeshë e huaj që ishte dëbuar nga atdheu i saj në një varkë të veçantë në formë të rrumbullakët.

Mbështetësit e perspektivës jashtëtokësore theksojnë shpesh se vizatimet e shumta që detajojnë incidentin përshkruajnë një anije me origjinë dukshëm të mbinatyrshme, që mban më shumë një ngjashmëri me një disk fluturues sesa me një varkë të thjeshtë. Këto vizatime shpesh përmenden në komunitetin e UFO-ve si disa nga përshkrimet vizuale më të hershme të UFO-ve të regjistruara.

Edhe pse ka mjaft libra dhe dokumente që përmendin Utsuro-bune, incidenti nuk është pranuar nga asnjë dokument zyrtar japonez. Fatkeqësisht, në këtë pikë ka më shumë pyetje sesa përgjigje në lidhje me vlefshmërinë e incidentit Utsuro-bune.

A ishte anija me të vërtetë një UFO, apo ishte thjesht një version i zbukuruar i një varke? A është e mundur që folklori rreth incidentit të bazohet vërtet në të vërtetën, apo mund të shpjegohet si asgjë më shumë se një grua që kishte humbur në det? Mund të mos e dimë kurrë me siguri, por në çdo rast, askush nuk mund ta mohojë që incidenti i Utsuro bune ka zënë një vend të veçantë në historinë paranormale.