Një lumë i fshehur 300 milje i gjatë u zbulua thellë nën Antarktidë


TK Randall

Ekziston një botë e fshehur thellë nën shtresën e akullit të Antarktidës. Kredia e imazhit: CC BY-SA 4.0 W. BulachShkencëtarët duke përdorur radarin depërtues të akullit kanë parë një lumë të madh që gjarpëron rrugën e tij nën akullin e Antarktidës.Nën shtresën e akullit të Antarktidës ndodh më shumë sesa duket në sy – kjo është, të paktën, sipas glaciologut Martin Siegert nga Imperial College London dhe kolegëve të tij, të cilët përdorën radarin depërtues të akullit të montuar në një avion për të zbuluar praninë e një lumi i gjerë i vendosur thellë nën akull.

I shtrirë për rreth 300 milje, ky lumë i fshehur, i cili derdhet në detin Weddell, është më i gjatë se Thames dhe kullon një zonë që tejkalon atë të Francës dhe Gjermanisë së bashku.

“Kur zbuluam për herë të parë liqene nën akullin e Antarktidës disa dekada më parë, menduam se ata ishin të izoluar nga njëri-tjetri,” tha Siegert.

“Tani ne po fillojmë të kuptojmë se ka sisteme të tëra atje poshtë, të ndërlidhura nga rrjete të mëdha lumore, ashtu siç mund të ishin nëse nuk do të kishte mijëra metra akull në majë të tyre.”

Zbulimi nuk premton saktësisht të mirën për të ardhmen sepse rajoni që aktualisht po thahet nga ky sistem ka potencialin të rrisë nivelet globale të detit me një total prej 4.3 metrash.

Megjithatë, një shkrirje e tillë nuk do të ndodhë menjëherë.

“Nga matjet satelitore ne e dimë se cilat rajone të Antarktidës po humbasin akull dhe sa, por nuk e dimë domosdoshmërisht pse,” tha bashkëautorja e studimit Christine Dow nga Universiteti i Waterloo.

“Ky zbulim mund të jetë një hallkë që mungon në modelet tona. Ne mund të nënvlerësojmë shumë se sa shpejt do të shkrihet sistemi duke mos marrë parasysh ndikimin e këtyre sistemeve lumore.”

About Post Author