Një ngjarjeje që nuk duhet harruar nga brezat- Zymer Mehani


Një ngjarjeje që nuk duhet harruar nga brezat

Prof. dr. Sadri Rexhepi, një figurë e shquar e arsimit në Kosovë, gjatë viteve ’90 të shek. XX, u ngrit si një kampion i lirisë dhe kulturës shqiptare, kur po aplikonte masa të dhunshme Serbia. Me guximin dhe vizionin e tij të ndritur, ai u bë mburojë e fortë për nxënësit e shkollës fillore “Asim Vokshi” në Prishtinë.

Në vitin 1990, ndërsa tensionet politike dhe ndërhyrjet e dhunshme serbe po shtoheshin, prof. Rexhepi shfaqi guxim në mbrojtje të të drejtave të nxënësve dhe kulturës shqiptare. Në një periudhë kur autoritetet serbe tentuan të zbatojnë vaksinimin e dyshuar, ai shpalli rezistencë të hapur kundër kësaj përpjekjeje, i përballuar me kërcënime dhe ndjekje.

Profesori Rexhepi ka kuptuar rëndësinë e arsimit dhe kulturës shqiptare për të ardhmen e Kosovës. Duke i udhëhequr nxënësit e tij në protesta dhe duke ua hapur dyert e shkollës në momente kritike, ai tregoi liderizëm dhe përkushtim të pamohueshëm ndaj identitetit dhe lirisë kombëtare.

Prof. Sadri Rexhepi duke u ngritur në ballë të shkollës, duke mbrojtur me guxim çdo nxënës nga presioni i jashtëm, dhe duke shpalosur parimet e lirisë dhe kulturës u shndërrua në një simbol të krenarisë dhe rezistencës për gjeneratat e ardhshme në Kosovë.
Në një ditë të veçantë të këtij fillimviti, pikërisht në janar 2024, ish-nxënësi i përkushtuar i prof. Sadri Rexhepit, Nysret Haxha, vendosi të bëjë një akt të guximshëm në sheshin “Zahir Pajaziti” të Prishtinës. Duke mbajtur një fletushkë në dorë dhe mikrofonin në dorë, ai u ngrit para të pranishmëve për të rrëfyer ngjarjen e tmerrshme të vitit 1990 në shkollën “Asim Vokshi”.

Nysret Haxha, me zërin e tij të fuqishëm dhe me sytë e ndezur nga dëshira për drejtësi, e rikujtoi atë moment të rëndësishëm, kur profesori Rexhepi kishte ndërhyrë në mbrojtje të nxënësve të shkollës. Ai ndau me të pranishmit detajet e pamohueshme të asaj periudhe të ndërlikuar dhe vuri në dukje guximin dhe përkushtimin e prof. Rexhepit për të mbrojtur identitetin dhe lirinë e arsimit shqiptar.

Nëpërmjet kësaj fletushke simbolike dhe fjalës së tij mbresëlënëse, Nysret Haxha ui bëri thirrje të rinjve të Kosovës të mos harronin historinë e rezistencës dhe kujdesin e arsimtarëve të tyre për lirinë dhe kulturën kombëtare. Ky moment u bë një shenjë e fortë e solidaritetit dhe krenarisë për shkollën “Asim Vokshi” dhe për profesorin e tyre, Sadri Rexhepi.