Një objekt i ri misterioz brenda galaktikës sonë Rruga e Qumështit


Redaktori i rubrikës:”Shkencë”

Ka shumë objekte misterioze në galaktikën tonë të shtëpisë,  galaktikes Rruga e Qumështit . Konsideroni rreth 1000 filamente ose fije të çuditshme në zemrën e Rrugës së Qumështit, të shpallura javën e kaluar. Disa janë të gjata mbi 150 vite drit  . Në fund të janarit 2022, astronomët  thanw  se kishin gjetur një tjetër objekt të ri misterioz, një më shumë si yll këtë herë, por ndryshe nga çdo gjë që kanë parë ndonjëherë më parë. Ky pulson , ndizet për një minutë, pastaj fiket për rreth 18 minuta, pastaj ndizet përsëri. Interesante, po? Ja çfarë dimë deri tani.

Astronomët i quajnë objekte të tilla si kalimtare  . Kjo shtrihet në drejtim të yjësisë  Norma , në qiellin e Hemisferës Jugore. Sido që të jetë, ai dërgon një rreze valësh radioje që përshkon Tokën, duke e bërë atë një nga burimet më të ndritshme të radios në qiellin tonë rreth tre herë në orë.

Ndonjëherë vdekjet e yjeve krijojnë atë që astronomët e quajnë kalim të ngadalshëm . Ata shkëlqejnë për disa ditë dhe më pas, pas disa muajsh, zhduken. Një  supernova, për shembull, është një lloj kalimtar i ngadalshëm.

Vdekje të tjera yjore çojnë në kalime të shpejta . Një lloj ylli neutron I   quajtur pulsar gjithashtu dërgon një rreze që na bën ta shohim atë duke ndezur dhe fikur. Por pulsarët ndezin jashtëzakonisht shpejt, brenda milisekondave ose sekondave.

Kështu që ju mund të shihni se cikli i ndriçimit lart e poshtë të këtij objekti të ri bie midis ngadaltë dhe të shpejtë. Objekti i ri pulson në një shkallë kohore jo ditësh, dhe jo sekondash … por minutash. Dhe kjo është krejtësisht e re.

Shkencëtarët që e studiuan atë janë pjesë e Qendrës Ndërkombëtare për Kërkimin e Radio Astronomisë Revista e rishikuar  nga kolegët Nature  publikoi i rezultatet e tyre më 26 janar.

Objekti misterioz i dukshëm në valët e radios

  Tyrone O’Doherty ishte (dhe është) student në Universitetin Curtin në Australinë Perëndimore, duke studiuar për doktoraturën e tij, kur gjeti objektin e ri të çuditshëm që vezullonte. Ai po përdorte një teknikë të re që kishte zhvilluar me Murchison Widefieeld Array   , një radio teleskop në Australi. Kjo ishte kur ai ndodhi me objektin e ri. O’Doherty tha :

Është emocionuese që burimi që kam identifikuar vitin e kaluar ka rezultuar të jetë një objekt kaq i veçantë.

Unë do të them se është emocionuese, veçanërisht për një student që sapo ka filluar në astronomi. Astronomët zbuluan se objekti ndizet dhe fiket, siç bëjnë objektet e tjera kalimtare, por në një mënyrë që nuk e kishin parë kurrë më parë. Autorja kryesore Natasha Hurley-Walker e ICRAR dhe Universiteti Curtin tha:

Ky objekt po shfaqej dhe po zhdukej gjatë disa orësh gjatë vëzhgimeve tona. Kjo ishte krejtësisht e papritur. Ishte disi drithëruese për një astronom sepse nuk dihet asgjë në qiell që e bën këtë. Dhe është vërtet shumë afër nesh: rreth 4000  vite dritë larg. Është në oborrin tonë galaktik.

Të gjitha objektet në hapësirë ​​rrotullohen. Pra, është e sigurt të thuhet se ky objekt i ri po rrotullohet në hapësirë, me një lloj rrezeje që na shfaqet në valët e radios ndërsa rrezja përshkon Tokën. Astronomët mendojnë se ky objekt duhet të rrotullohet në një shkallë kohe prej minutash. Por pse?

Ekipi i shkencëtarëve ka disa teori se çfarë është objekti i ri. Ata besojnë se objekti është i ngjashëm me bërthamën e shembur të një ylli. Mbetjet yjore mund të bëhen yje neutron ose xhuxhë të bardhë.Gemma Anderson nga Universiteti Curtin dhe ICRAR tha:

Kur studioni kalimtare, ju jeni duke parë vdekjen e një ylli masiv ose aktivitetin e mbetjeve që ai lë pas.

Përse po pulson në një shkallë kohore prej minutash … nuk e dimë ende përgjigjen.

Një fushë e fortë magnetike

Një e dhënë mund të jetë se objekti i ri misterioz duket se ka një fushë magnetike ultra të fortë. Objekti super i ndritshëm është më i vogël se dielli dhe lëshon valë radio shumë të  polarizuara  . Janë këto valë radio të polarizuara që sugjerojnë një fushë magnetike tepër të fortë.

Astronomët kishin parashikuar që një objekt i tillë i pazakontë mund të ekzistonte. Ata e quajtën atë një magnetar me periudhë ultra të gjatë . Hurley-Walker tha:

Është një lloj ylli neutron që rrotullohet ngadalë dhe që është parashikuar të ekzistojë teorikisht. Por askush nuk priste që të zbulonte drejtpërdrejt një të tillë, sepse ne nuk prisnim që ata të ishin kaq të ndritshëm. Disi po konverton energjinë magnetike në valë radio në mënyrë shumë më efektive se çdo gjë që kemi parë më parë.Koncepti i artistit për objektin misterioz si një magnetar. Magnetarët janë yje neutron super magnetikë që ndonjëherë prodhojnë emetim radio. Magnetarët rrotullohen me shpejtësi, me një rrotullim çdo disa sekonda. Por mund të ketë gjithashtu “magnetarë me periudhë shumë të gjatë” që rrotullohen shumë më ngadalë. .

Duke kërkuar për më shumë nga këto objekte misterioze

Objekti misterioz u shfaq në të dhënat e astronomit vetëm për tre muaj përpara se të zhdukej plotësisht. Astronomët po e mbajnë syrin që ajo të rishfaqet, dhe ndërkohë, kërkimi vazhdon për më shumë si ai. Hurley-Walker tha:

Më shumë zbulime do t’u tregojnë astronomëve nëse kjo ishte një ngjarje e rrallë e vetme apo një popullsi e re e madhe që nuk e kishim vënë re kurrë më parë.

Astronomët po presin me padurim që teleskopi i radios Square Kilometer Array ( SKA ) të dalë në internet brenda dekadës së ardhshme. Ai do të jetë radioteleskopi më i madh në botë dhe do të lejojë astronomët të hedhin dritë mbi objekte më misterioze në univers.

https://player.vimeo.com/video/649767228?h=9854834bc3&color=ff9933 Përfundimi: Astronomët kanë zbuluar një objekt të ri misterioz që lëshon valë të ndritshme radio tre herë në orë për rreth një minutë në kohëzgjatje.

Burimi: Një radio kalimtare me emetim periodik jashtëzakonisht të ngadaltë.

Autore:Kelly Kizer Whitt

About Post Author