Një papirus tregon se si u ndërtua Piramida e Madhe


Piramida e Madhe ka ngjallur shumë teori rreth ndërtimit të saj. Me ardhjen e fotografisë me dron, ne shikojmë më nga afër majën dhe mund të shohim prova të mahnitshme për metodat e përdorura nga ndërtuesit për të marrë blloqe megalitike deri në majë. Ekziston një mundësi që ju të bëni zbulimin për veten tuaj! Shikoni dhe dëgjoni të dhëna dhe shikoni nëse mund ta kuptoni përpara zbulimit. Çfarë është me gurin e vetëm të errët që dallohet nga guri gëlqeror i verdhë? A është një përbërje tjetër apo është përdorur granit në pjesën e sipërme? A ju mungon skela metalike që dikur shënonte majën origjinale apo piramida e Khufu-së duket më mirë pa të? 

Një papirus tregon se si u ndërtua Piramida e Madhe

Piramida e Madhe në Egjipt është e fundit nga shtatë mrekullitë e lashta të botës. Varri i faraonit Khufufa– “Cheops” në greqisht – ndodhet në rrafshnaltën e Gizës, rreth 3 kilometra në jugperëndim të kryeqytetit të Egjiptit, Kajro, dhe është i madh: gati 147 metra i lartë dhe 230.4 metra në secilën anë (tani është pak më i vogël për shkak të erozionit). Ndertuar  prej rreth 2.3 miliongurë gëlqerorë dhe rozë graniti nga qindra kilometra larg, prej kohësh janë paraqitur disa mistere shqetësuese dhe magjepsëse: Si arritën egjiptianët e lashtë t’i çonin të gjithë këta gurë në Giza dhe si e ndërtuan një objekt kaq monumental? Janë përhapur të gjitha llojet e ideve ekzotike, duke përfshirë ndihmën nga alienët që vizitojnë tokën. Tani, si rezultat i një gjetje të mahnitshme në një shpellë 606 kilometra larg, ne kemi një përgjigje në formën e rrotullave të papirusit të lidhura 4600-vjeçare, papirusi më i vjetër i gjetur ndonjëherë. Ata janë ditari i një prej menaxherëve që ndihmoi në ndërtimin e piramidës së madhe. Është rrëfimi i vetëm i dëshmitarit okular i ndërtimit të Piramidës së Madhe që është gjetur ndonjëherë.

Ajo u shkrua nga një burrë i quajtur Merer, i cili i raportoi “fisnikut Ankh-haf”, gjysmëvëllait të Khufu. Ai përshkruan, ndër të tjera, një ndalesë të ekuipazhit të tij prej 200 vetësh në guroret e gurit gëlqeror në Tra ,Tura ose Maasara, në bregun lindor të Gjirit të Suezit, dhe mbushjen e varkës së tyre për udhëtimin 13-17 km, përsëri në lumë. në Giza. Meqenëse ky lloj guri gëlqeror u përdor për veshjen e jashtme të piramidës, ditari besohet të dokumentojë punën në varr gjatë vitit të fundit të jetës së Khufu, rreth 2560 pes.

Në 1823, eksploruesi britanik John Gardner Wilkinson përshkroi për herë të parë shpellat në  Wadi al jarf në bregun lindor të Detit të Kuq: “Afër rrënojave është një gropë e vogël që përmban tetëmbëdhjetë dhoma të gërmuara, krahas, ndoshta, shumë të tjerave, hyrja e së cilës. nuk janë më të dukshme.” Ai i përshkroi ato si “të prera mirë dhe variojnë nga rreth 80 në 24 këmbë, me 5; lartësia e tyre mund të jetë nga 6 deri në 8 këmbë. Dy pilotë francezë vunë re gjithashtu praninë e 30 shpellave në mesin e viteve 1950, por vetëm kur P.Tallet   intervistoi një nga pilotët ai ishte në gjendje të përcaktonte vendndodhjen e shpellave gjatë një gërmimi të vitit 2011. Dy vjet më vonë, papiruset u zbuluan. Arkeologu egjiptian Zahi Hawass  e quajti atë “zbulimin më të madh në Egjipt në shekullin 21”.

Para punës së Tallet dhe të tjerëve, egjiptianët e lashtë nuk mendohej se ishin detarë, por portet e braktisura të zbuluara përgjatë Gjirit të Suezit dhe Detit të Read tregojnë një histori tjetër.

Në qytetin turistik egjiptian Ayn Soukhna , përgjatë bregut perëndimor të Suezit, trashëgimtarët egjiptianë u gjetën për herë të parë në muret e shkëmbinjve në vitin 1997. “Më pëlqejnë mbishkrimet shkëmbore,” i tha Tallet Smithsonian  , “ata ju japin një faqe historie pa gërmuar.” Ai i lexoi një Smithsonian : “Në vitin e parë të mbretit, ata dërguan një trupë prej 3000 burrash për të marrë bakër, bruz dhe të gjitha prodhimet e mira të shkretëtirës.”…

Burimi:Bigthink.com

About Post Author