Një pjesë e hënës? Asteroidi mund të ketë origjinë hënoreA e dini se Toka ka një kuazi-satelit të vogël të quajtur .Kamooalewa  ? Është një asteroid  afer tokes   që mbetet mjaft afër Tokës në orbitën e tij rreth diellit. Studiuesit nga Universiteti i Arizonës  njoftuan më 11 nëntor 2021, se ky asteroid mund të jetë në fakt një pjesë e Hënës e humbur prej kohësh .

Ky është fokusi i një punimi të ri te rishikuar   që Communications Earth and Environment ( Nature )  më 11 nëntor 2021.

Një asteroid i pazakontë pranë Tokës

Kamo’oalewa është një asteroid afër Tokës, prej të cilit ka mijëra. Veçanërisht, këta janë asteroidë që potencialisht mund të paraqesin një kërcënim ndikimi për Tokën. Ata banojnë në sistemin e brendshëm diellor, dhe, për rrjedhojë, nuk janë pjesë e brezit kryesor te asterioideve   midis Marsit dhe Jupiterit.Ky shkëmb i veçantë hapësinor është midis 150 dhe 190 këmbë në diametër, rreth madhësisë së një rrote të zakonshme Ferris, dhe afrohet deri në 9 milionë milje (14.5 milionë km) me Tokën. Megjithatë, është ende e vështirë për t’u zbuluar. Në të vërtetë, siç shihet nga Toka, ai është shumë i zbehtë, rreth 4 milionë herë më i zbehtë se ylli më i dobët që mund të shihet nga syri i njeriut.

Një spektër drite i ngjashëm me hënën

Ndërsa Kamo’oalewa duket, në pjesën më të madhe, si çdo asteroid tjetër afër Tokës, astronomët, megjithatë, gjetën një surprizë. Modeli i tij i dritës së reflektuar, i quajtur spekter  r, ishte i ndryshëm nga asteroidët e tjerë. Në të kundërt, nuk dukej si spektri nga asnjë prej tyre. Siç  vuri ne dukej Ben Sharkey autori kryesor i studimit :

Shikova çdo spektër asteroid afër Tokës në të cilin kishim akses dhe asgjë nuk përputhej.

Në fakt, dukej shumë si spektri i parë në shkëmbinjtë nga hëna .

Ky spektër është tregues i një përbërjeje me bazë silicate   , por me skuqje përtej asaj që shihet zakonisht midis asteroidëve në sistemin e brendshëm diellor. Ne e krahasojmë spektrin me ato të disa analogëve të materialit dhe konkludojmë se përputhja më e mirë është me silikate të ngjashme me hënën. Ky interpretim nënkupton mot të gjerë hapësinor dhe ngre mundësinë që Kamo’oalewa mund të përbëjë material hënor.

Në këtë rast, studiuesit zbuluan vetitë e pazakonta të asteroidit duke përdorur  teleskopin  emadh binocular  te menaxhuar nga Universiteti i Arizonës në malin Graham në Arizonën jugore. Studiuesit gjithashtu morën disa të dhëna me teleskopin Lowell Discovery   në Flagstaff, Arizona. Bashkautori Al Conrad   tha:

Këto vëzhgime sfiduese u mundësuan nga fuqia e pamasë e grumbullimit të dritës të teleskopëve binjakë 8.4 metra të Teleskopit të Madh Binocular.

Një pjesë e humbur e hënës?

Prandaj, për tre vitet e fundit, studiuesit kanë kërkuar një shpjegim për Kamo’oalewa. Bashkautori  Vishnu Reddy tha:

Ne dyshuam veten deri në vdekje.

Siç  shtoi  Sharkey , rezultati përfundimtar dukej se ishte, çuditërisht, se asteroidi e kishte origjinën nga Hëna:

Këtë pranverë, ne morëm vëzhgimet vijuese shumë të nevojshme dhe shkuam, ‘Uau, është e vërtetë’. Është më e lehtë të shpjegohet me hënën sesa idetë e tjera.

Gjithashtu, orbita e Kamo’oalewa është e ngjashme me atë të Tokës, por pak e anuar. Ky, përsëri, është i ndryshëm nga asteroidët e tjerë pranë Tokës. Së bashku me provat e spektrit, orbita e anuar sugjeron gjithashtu se asteroidi fillimisht erdhi nga Hëna.

Sipas bashkautorit :

Ka shumë pak gjasa që një asteroid afër Tokës të llojllojshme të kopshtit të lëvizë spontanisht në një orbitë pothuajse satelitore si ajo e Kamo’oalewa. Ajo nuk do të qëndrojë në këtë orbitë të veçantë për shumë gjatë, vetëm rreth 300 vjet në të ardhmen, dhe ne vlerësojmë se ka mbërritur në këtë orbitë rreth 500 vjet më parë.

Kamo’oalewa është pjesë e grupit të asteroidëve Apollo  . Shkencëtarët duke përdorur teleskopin  në Observatorin Haleakala në Hawaii e zbuluan atë më 27 prill 2016. Emri i tij, i gjetur në një këngë të krijimit Havai, aludon për një pasardhës që udhëton vetë.

Përfundimi: Astronomët në Universitetin e Arizonës thonë se një asteroid i veçantë afër Tokës mund të jetë në fakt një pjesë e humbur e Hënës që u shkëput në të kaluarën e lashtë. Nëse po, do të ishte asteroidi i parë i njohur që ka origjinën nga sateliti i vetëm natyror i Tokës.

Paul Scott Anderson

About Post Author