Një shekull përjetësie…Spasse Thanasi


NJЁ SHEKULL PЁRJETЁSIE. . .
Perball limereve tё Vlorёs ku buçiti zёri i patriotёve
shqiptarё, qё sollёn pavarёsinё e vendit 100 vjet mё parё…

……………………….NGA SPASSE THANASI
Nё njё kasolle myzeqare
Endeshin kryengritёsit e armatosur
Nёn peshёn e halleve tё mёmёdheut
Kryqёzonin armёt !….

Nё ketё vend tё pastёr shqiptarie
Trokitёn si timpam i rёndё fjalёt e fitores
Ngrihej e fuqishme melodia e kёngёs
“Pёr mёmёdhenё, pёr mёmёdhenё !…”

Hareja mbushi kasollen
Erdhi nё vatёr koha vendimtare
Flokёbardhi i mallёngjyer fort
Hodhi hapin drejt lirisё !…..

Nё vrap vёrtoku ziente koha
Nё mes tё Vlorёs me shkёlqim tё argjendtё
Mençuria dhe forca e legjendave ishte shkrirё
Si kёngё magjepsёse nё ato xixёllima kristalesh…

Nder i madh ! …..Lavdi e madhe !….
Dёshira e kombit dallgёzoi si deti
Xixёllima e yjeve lart nё kup’ tё qiellit
Vёshtrimin ndezi tej brigjeve tё Vlorёs….

Me tis tё mjegulltё mbuluar
Natё e trazuar pёr çlirimin e Shqipёrisё
Patriotёt kishin hapur zemrat e zjarrtё
Pёr tё bёrё shqiptarёt zotёr tё mёmedheut !….

Mёmёdhe me shkaba dykrenare
Me flamur tё kuq tё besёs
Tёrhoqe vemendjen e Kaninёs
Kёto limere u bёnё stuhia e shekullit !….

Atmosfera gazmore e melodisё sё fyellit
U pёrzie me besёn e madhe “Ja vdekje, Ja liri !”
Nё hundёn e mprehtё tё maleve tё Karaborunit
Oshёtiu zёri vigan i patriotёve “ Rroftё Shqipёria e lirё !”…

About Post Author