Një substancë e re misterioze është zbuluar brenda bërthamës së Tokës


Redaktori

Bërthama e planetit mund të jetë një përzierje e ngurtë dhe e lëngshme.

Bërthama e brendshme e Tokës mund të jetë e mbushur me një substancë të çuditshme që nuk është as e ngurtë dhe as e lëngshme, sipas një studimi të ri.

Për më shumë se gjysmë shekulli, shkencëtarët besonin se gropat më të thella te tokes përbëhen nga një bërthamë e jashtme e shkrirë që rrethon një top të ngjeshur dendur prej aliazhi të ngurtë hekuri   Por hulumtimi i ri, i botuar më 9 shkurt në revistën Natyre , ofron një pasqyrë të rrallë në strukturën e brendshme të planetit – dhe është shumë më e çuditshme sesa mendohej më parë.Simulimet e reja kompjuterike sugjerojnë se bërthama e brendshme e nxehtë dhe me presion të lartë të Tokës mund të ekzistojë në një “gjendje superionike” – një përzierje rrotulluese e molekulave të  hidrogjenit ,oksigjenit  dhe karbonit, duke u përshkuar vazhdimisht nëpër një rrjetë hekuri si rrjetë.

lidhje te sponsorizuara“Ne zbulojmë se hidrogjeni, oksigjeni dhe karboni në hekurin gjashtëkëndor të mbushur ngushtë transformohen në një gjendje superionike në kushtet e bërthamës së brendshme, duke treguar koeficientë të lartë difuzioni si një lëng,” shkruajnë studiuesit në punimin e tyre. “Kjo sugjeron që bërthama e brendshme mund të jetë në një gjendje superionike dhe jo në një gjendje normale të ngurtë.”

Bërthama e planetit është subjekt i presioneve dërrmuese të kockave dhe  temperaturave përvëluese aq të nxehta sa sipërfaqja e diellit, dhe përmbajtja e tij ka qenë prej kohësh një temë e spekulimeve midis shkencëtarëve dhe autorëve të trillimeve shkencore. Që nga vitet 1950, përparimet në studimin e valëve sizmike të gjeneruara nga tërmetet – të cilat udhëtojnë përmes bërthamës – u kanë mundësuar studiuesve të bëjnë supozime më të rafinuara për atë që ndodhet brenda zemrës së planetit, por edhe sot tabloja nuk është aspak e qartë .

Një studim I vitit 2021   se si një lloj valë sizmike e quajtur valë qethëse (ose “s”) lëvizi nëpër brendësi të planetit tonë, zbuloi se bërthama e brendshme e Tokës nuk është hekur i fortë, siç besohej dikur, por përkundrazi përbëhet nga gjendje të ndryshme të një Materiali “i butë”,  , i përbërë nga një aliazh hekuri i atomeve të hekurit dhe elementëve më të lehtë, si oksigjeni ose karboni.

LUAJPor shkencëtarët nuk ishin të sigurt se nga përbëhej kjo përzierje. Qasja në bërthamë me sondë është e pamundur, kështu që për studimin e ri, studiuesit iu drejtuan një simulimi – përpilimi i të dhënave sizmike dhe ushqyerja e tyre në një program kompjuterik të avancuar të krijuar për të rikrijuar efektet e presioneve dhe temperaturave ekstreme të bërthamës në një shumëllojshmëri të mundshme. elementet kryesore: si hekuri, hidrogjeni, oksigjeni dhe karboni. Në një trup të ngurtë të rregullt,atomet rregullohen në rrjete të përsëritura, por simulimet e bërthamës sugjerojnë në vend të kësaj se në bërthamën e Tokës, atomet do të shndërrohen në një aliazh superionik – një kornizë atomesh hekuri rreth të cilit elementët e tjerë, të drejtuar nga rrymat e fuqishme të konvekcionit, janë të aftë për të notuar lirshëm.

Eshte mjafte anormale tha n nje deklarate  autori i parë i studimit Yu He, një gjeofizikan në Akademinë Kineze të Shkencave . “Ngurtësimi i hekurit në kufirin e bërthamës së brendshme nuk ndryshon lëvizshmërinë e këtyre elementëve të dritës dhe konvekcioni i elementeve të dritës është i vazhdueshëm në bërthamën e brendshme.”

Nëse simulimi përputhet me realitetin, lëvizja e vazhdueshme e materialeve superjonike të përziera mund të ndihmojë për të shpjeguar pse struktura e bërthamës së brendshme duket se ndryshon kaq shumë me kalimin e kohës, madje edhe se si krijohen rrymat e fuqishme të konvekcionit përgjegjës për krijimin e fushes magnetike te tokes. Por së pari, modeli do të duhet të provohet.

“Ne do të duhet të presim derisa mjedisi eksperimental të bëhet i pjekur për të përsëritur kushtet e brendshme të bërthamës dhe për të shqyrtuar modelet e propozuara. Më pas do të shohim se cilët prej modeleve janë fizikë,” Hrvoje Tkalçiç, kreu i sizmologjisë dhe gjeofizikës matematikore në National Australian Universiteti në Canberra i cili nuk ishte i përfshirë në studim, i tha Live Science në një email. “Ndërkohë, sizmologjia globale po bën përparim, me më shumë sonda sizmiologjike që bëhen me shpejtësi të disponueshme dhe ne shpresojmë të kufizojmë disa nga parametrat kryesorë që përcaktojnë modelet gjeofizike të bërthamës së brendshme në këtë dekadë të ardhshme.”

Ben Turner 

Botuar fillimisht në Live Science.

About Post Author