Një vrimë e zezë supermasive ka bërë që astronomët të flasin


Formimi i shpejtë i yjeve – dhe një vrimë e zezë supermasive qendrore e errësuar nga pluhuri – karakterizojnë zbulimin e një galaktike të re, jashtëzakonisht të largët të emërtuar COS-87259. Ajo dhe vrima e saj e zezë supermasive qendrore mund të japin të dhëna për galaktika të tjera dhe vrima të zeza në universin shumë të hershëm. Megjithatë, objekti i përshkruar në këtë imazh nuk është COS-87259, i cili është shumë larg për t’u parë qartë. Në vend të kësaj, kjo është një palë galaktikash që përplasen të quajtur Arp 299 . Ky sistem gjithashtu ka një shpejtësi të shpejtë të formimit të yjeve. Dhe ka një vrimë të zezë supermasive qendrore, shumë të errësuar nga pluhuri. Është e ngjashme me zbulimin e ri … por në universin “lokal” dhe atë të sotëm. 

Një vrimë e zezë supermasive shumë e hershme

Në ditët e sotme, vrimat e zeza supermasive mendohet se shtrihen në qendrat e pothuajse çdo galaktike, duke përfshirë edhe Rrugën tonë të Qumështit . Këto vrima të zeza gjigante kanë miliona deri në miliarda herë masën e diellit tonë. Por si dhe kur filluan fillimisht të formoheshin vrimat e zeza supermasive, edhe kur rreth tyre po formoheshin galaktikat më të hershme? Më 23 shkurt 2023, astronomët thanë se kishin zbuluar një vrimë të zezë me rritje të shpejtë në një galaktikë jashtëzakonisht të largët të caktuar COS-87259. Astronomët përdorën fjalët “shumë ekstreme” për të përshkruar galaktikën dhe thanë se vrima e zezë e saj qendrore supermasive do të ndihmojë në përgjigjen e pyetjeve të astronomëve.

Astronomët nga Universiteti i Teksasit dhe Universiteti i Arizonës kryen punën e re, duke shikuar në universin shumë të hershëm – domethënë universin shumë të largët – me grupin e madh milimetër të Atacama (ALMA), një observator radio i vendosur në Kili .

Puna u botua më 24 shkurt në revistën e rishikuar nga kolegët Monthly Notices of the Royal Astronomical Society .

COS-87259: Pse shumë ekstreme?

COS-87259, e cila përmban vrimën e re të zezë supermasive, konsiderohet shumë ekstreme, thanë ata, sepse ajo po formon yje me një shpejtësi 1000 herë më të madhe se Rruga jonë e Qumështit. Plus, ai përmban mbi një miliard herë pluhurin ndëryjor me vlerën e masës së diellit tonë . Galaktika është e largët. Astronomët po e shohin atë, besojnë ata, vetëm 750 milionë vjet pas Big Bengut që solli në ekzistencë universin tonë. Pra, ne po e shohim galaktikën ashtu siç dukej kur universi ishte afërsisht 5% e moshës aktuale të universit.

Megjithatë astronomët mund ta shohin galaktikën dhe ta studiojnë atë. Shkëlqimi i tij relativ vjen si nga shkalla e shpejtë e formimit të yjeve, ashtu edhe nga vrima e zezë supermasive në qendër të saj.

Po vetë vrima e zezë supermasive?

Vrima e zezë konsiderohet si një lloj i ri i vrimës së zezë primordiale, i mbuluar shumë nga pluhuri kozmik. Si rezultat, ai lëshon pothuajse të gjithë dritën e tij në intervalin infra të kuqe të mesme të spektrit elektromagnetik. Deklarata e këtyre astronomëve thoshte:

Studiuesit kanë zbuluar gjithashtu se kjo vrimë e zezë supermasive në rritje (shpesh e referuar si një bërthamë aktive galaktike) po gjeneron një avion të fortë materiali që lëviz me shpejtësi afër dritës nëpër galaktikën pritëse…

Ajo që është veçanërisht befasuese për këtë objekt të ri është se ai u identifikua në një pjesë relativisht të vogël të qiellit që përdoret zakonisht për të zbuluar objekte të ngjashme – më pak se 10 herë më e madhe se hëna e plotë – duke sugjeruar se mund të ketë mijëra burime të ngjashme në vetë universi i hershëm.

Kjo ishte krejtësisht e papritur nga të dhënat e mëparshme.

Cila është klasa tjetër e vrimave të zeza supermasive?

Ndoshta ju e dini historinë e zbulimit të kuasarëve nga Maartin Schmidt në vitin 1963. Gjithçka që dinim për kuazarët në fillim ishte se ata ishin shumë të shndritshëm dhe shumë larg. Teoritë e mëvonshme – të cilat u vërtetuan nga vëzhgimet – sugjeruan se kuazarët ishin galaktika shumë të reja në universin e hershëm, me vrima të zeza aktive në qendrat e tyre që janë relativisht të pambuluara nga pluhuri kozmik. Astronomët komentuan:

Këta kuazarë janë jashtëzakonisht të rrallë në distanca të ngjashme me COS-87259, me vetëm disa dhjetëra të vendosura mbi qiellin e plotë. Zbulimi befasues i COS-87259 dhe vrimës së zezë të tij ngre disa pyetje në lidhje me bollëkun e vrimave të zeza supermasive shumë të hershme, si dhe llojet e galaktikave në të cilat ato zakonisht formohen.

Çfarë pluhuri kozmik mund të fshihet

Ryan Endsley , autori kryesor i punimit të ri, komentoi:

Këto rezultate sugjerojnë se vrimat e zeza supermasive të hershme shpesh errësoheshin shumë nga pluhuri, ndoshta si pasojë e aktivitetit intensiv të formimit të yjeve në galaktikat e tyre pritëse. Kjo është diçka që të tjerët e kanë parashikuar për disa vite tani, dhe është vërtet bukur të shohësh provat e para të drejtpërdrejta vëzhguese që mbështesin këtë skenar.

Astronomët komentuan se lloje të ngjashme objektesh janë gjetur në universin më lokal, të sotëm, si Arp 299 . Në këtë sistem, dy galaktika po përplasen së bashku, duke gjeneruar një shpërthim intensiv yjor, si dhe duke fshehur në masë të madhe vrimën e zezë supermasive në një nga dy galaktikat.

Endsley shtoi:

Ndërsa askush nuk priste të gjente këtë lloj objekti në universin shumë të hershëm, zbulimi i tij bën një hap drejt ndërtimit të një kuptimi shumë më të mirë se si miliarda vrima të zeza në masë diellore ishin në gjendje të formoheshin kaq herët në jetën e universit, si dhe se si galaktikat më masive evoluan fillimisht.

Përfundimi: Formimi i shpejtë i yjeve – dhe një vrimë e zezë supermasive qendrore e errësuar nga pluhuri – karakterizojnë zbulimin e një galaktike të re, jashtëzakonisht të largët të emërtuar COS-87259. Ajo dhe vrima e saj e zezë supermasive qendrore mund të japin të dhëna për galaktika të tjera dhe vrima të zeza në universin shumë të hershëm.