Njerëzit nuk do të kenë mundësi të vizitojnë ekzoplanetet e afërta në çdo kohë të afërt


Art dixhital nga Les Bossinas, Cortez III Service Corp., 1998.

Astronomët njoftuan së fundmi zbulimin e TOI-700e, një planet në zonë të banueshme, me madhësinë e Tokës, rreth 102 vite dritë larg, në yjësinë jugore të Dorados. A mund të çojë ky zbulim i ri që njerëzit një ditë të udhëtojnë në këtë planet?

“Kjo nuk do të ndodhë në jetët tona, por është interesante të diskutohet,” tha profesor Hank Pernicka , një ekspert në dizajnimin e anijeve kozmike në Missouri S&T .

“Ky planet është gati 100 vite dritë larg. Kjo do të thotë se nëse do të zhvillonim një anije kozmike për të ecur me shpejtësinë e dritës, do të duheshin ende 100 vjet për të arritur në këtë destinacion.”

“Çështja e parë për t’u marrë parasysh do të ishte që një automjet të arrijë shpejtësinë e nevojshme për udhëtimin ndëryjor.”

“Do të kishte shumë spektatorë me këtë, i pari prej të cilëve është edhe duke u bërë kaq shpejt.”

“Koncepti i një viti drite dhe distanca e përfshirë në këtë udhëtim është befasuese.”

“Një fushë tjetër për t’u marrë parasysh do të ishte numri i pasigurive me vetë anijen kozmike.”

“Kur udhëtoni me këto shpejtësi, do të kishte një sasi të madhe variablash për t’u marrë parasysh. Për shembull, edhe një pjesë e vogël e mbeturinave në rrugën e anijes mund të shkaktojë një sasi të madhe dëmi.”

Duhet të merret parasysh edhe mënyra në të cilën anija kozmike furnizohet me karburant.

Aktualisht, çdo mision në distanca të gjata i sponsorizuar nga NASA përdor energjinë bërthamore dhe ai burim karburanti përfundimisht do të shterohet.

Për shembull, Voyager 1 i NASA-s, i cili u nis në vitin 1977 dhe është e vetmja anije kozmike që udhëton në hapësirën ndëryjore, ka të ngjarë të mbarojë karburanti në vitet e ardhshme.

“Voyager 1 ka qenë në një udhëtim të mahnitshëm dhe ka hedhur në erë të gjitha pritshmëritë e NASA-s nga uji, por kjo është ende askund afër distancës qoftë edhe një vit dritë,” tha profesor Pernicka.

Çelësi për të arritur një ditë shpejtësitë e nevojshme mund të qëndrojë në konceptin e lundrimit diellor, i cili do të shtynte anijen kozmike duke përdorur presionin e rrezatimit të Diellit.

“Një tjetër opsion mund të jetë përdorimi i një vrime krimbi, por asnjë opsion nuk do të ishte një mundësi së shpejti,” tha ai.

“Me një vrimë krimbi, kjo do të ishte pothuajse një formë mashtrimi.”

“Megjithatë, teorikisht mund të funksionojë. Në atë situatë, do të na duhej të zhvillonim anijen kozmike në mënyrë që të mund t’i mbijetonte udhëtimit, i cili mund të jetë shumë i dhunshëm.

About Post Author