Njohuri universale, armë absolute dhe pavdekësi: çfarë donte të gjente aleksandri i madh në vendin e largët verior të Hiperboreas?


Hiperborea mitike, vendi “përtej erës së veriut”, është i mbushur me thashetheme dhe legjenda. Përmendjet e tij datojnë shumë vite para erës sonë dhe debatet për ekzistencën e tij vazhdojnë edhe sot e kësaj dite. 

Banorët e Hyperboreas, Hiperboreanët, zotëronin “njohuri sekrete” që i lejonin ata të qëndronin në “lumturinë qiellore”, duke mos ditur sëmundje dhe luftë.

Tokë e çmuar e lumturisë dhe prosperitetit

Vetë Hyperborea u ngrit në mesin e helenëve – kështu ata e quajtën vendin “larg në veri”. Në mitet greke, rajoni misterioz ndodhej përtej tokave të Skithëve. Dielli praktikisht nuk u largua kurrë nga qielli, erërat e forta dhe moti i keq nuk i shqetësonin njerëzit e mëdhenj. Hiperboreanët u paraqitën para grekëve si shërues, filozofë, parashikues, shkencëtarë, që përpiqeshin për njohuri dhe kënaqësi të reja.

Ata nuk njihnin asnjë pikëllim dhe ishin praktikisht të pavdekshëm – ata e ndërprisnin jetën e tyre vetëm nëse ishin të mërzitur me jetën dhe vendosnin se kishin mjaft për jetën e tyre. Apolloni, mbrojtësi dhe heroi i Hiperboreanëve, ishte i lidhur ngushtë me grupin etnik verior. Shërbëtorët e tij, Aristaeus dhe Abaris, u mësuan helenëve shkenca të ndryshme. Shoqëria e pasur e vendit të largët u sillte rregullisht grekëve dhurata bujare.

Hyperborea është një shembull tipik i një vendi të panjohur, ku nuk ka pikëllim dhe sëmundje, ku të gjithë janë të ushqyer mirë dhe të lumtur, një lloj “bote më e mirë” në mitologjinë greke.

Ku ishte Hyperborea?

Sipas filozofit francez Rene Guenon, ishte Hyperborea që ishte qendra kryesore e qytetërimit dhe vetëm më vonë u shfaq Atlantida. Vendndodhja e saktë e shtetit është e panjohur, por me sa duket mund të jetë e vendosur në tokat “Përtej Boreas”, domethënë diku në veri.

Përmendjet më të hershme të Hyperborea datojnë në shekullin e VII para Krishtit. e. – flet për këtë poeti i lashtë grek Hesiodi në poezinë e tij “Teogonia”. Historiani Herodoti dhe poeti Ovid gjithashtu nuk e injorojnë këtë tokë misterioze.

Hyperborea u përmend nga autorët antikë – Plini Plaku dhe gjeografi romak i shekullit të 1-të Pomponius Mela. Në Rig Veda indiane, Avesta iraniane, kronikat kineze, epikat ruse dhe gjermane mund të gjesh një përshkrim të një vendi të mrekullueshëm “në fund të botës”. Disa historianë perëndimorë e identifikuan vendin e lashtë Arktik me Rusinë; Nostradamus në shekujt e tij i quajti rusët populli hiperborean.

Çuditërisht, gjithçka tregon se Hyperborea ishte vendosur në Polin e Veriut. Okultistja Helena Blavatsky besonte se Spitsbergen dhe Toka e Re janë mbetjet e një kontinenti të madh akulli dikur ekzistues.

Hartat më të famshme që përshkruajnë kontinentin e Hyperborea përfshijnë hartën e bërë nga flamandi Gerardus Mercator në shekullin e 16-të. Një kontinent i madh rrethon Polin e Veriut, me një mal të lartë në qendër.

Shkencëtarët besojnë se 30 mijë vjet më parë klima e Arktikut ishte e butë. Akullnaja e Madhe, e cila supozohet se ndodhi për shkak të një zhvendosjeje në boshtin e tokës të shkaktuar nga një përplasje me një asteroid të madh, çoi në zhdukjen e një qytetërimi të fuqishëm Arktik. Mitet e lashta shpjegojnë zhdukjen e Hiperboreas me luftën e këtij shteti me Atlantidën. Luftimet duke përdorur armë të fuqishme çuan në Luftën Botërore, përmbytjen e Antarktidës dhe vdekjen e Hyperborea.

Sekretet e Hyperborea

Legjendat thonë se dikur ka pasur një Epokë të Artë në Tokë nën kontrollin e një qytetërimi shumë të zhvilluar. Hiperboreanët ishin të pasur dhe të lirë. Ata posedonin eliksirin e pavdekësisë dhe mund të jetonin përgjithmonë derisa të vinte ngopja. Teknologjia shumë e zhvilluar i lejonte ata të përdornin avionë dhe armët me fuqi të madhe shkatërruese siguronin mbrojtje nga sulmet e armikut. Sipas disa supozimeve, periudha e ekzistencës së qytetërimit të lashtë ishte rreth 15 mijë vjet.

Hyperborea ka tërhequr gjithmonë okultistët dhe teozofistët. Besohej se ky shtet zotëronte “Triadën e Madhe Magjike” – “Pavdekësia”, “Arma Absolute” dhe “Njohuria Universale”. Armët e mrekullueshme në legjendat mitologjike përshkruhen si shigjeta të zjarrta gjithëpërfshirëse që Apolloni i varrosi në “Malin Hiperborean”. Si nazistët ashtu edhe zyrtarët e sigurimit të vendit të sovjetikëve po kërkonin “Armën Absolute”. Nicholas Roerich ishte i interesuar për “njohuri universale”.

Kërkon për Hyperborea

Në Rusi, gjatë mbretërimit të Katerinës II, dy ekspedita u pajisën për të kërkuar vendin e lashtë Arktik. Në shekullin e 19-të, dy ekspedita në Arktik u kryen gjithashtu nën komandën e Karl Koldewey dhe me pjesëmarrjen e hartografit August Petermann. Siç dihet, ata nuk e gjetën kontinentin verior.

Në kohët sovjetike, në 1922, një ekspeditë e udhëhequr nga okultisti Alexander Barchenko u nis për të kërkuar qytetërimet e lashta në Veriun e Largët. Ndoshta ai arriti të zbulonte diçka interesante, por të gjitha gjetjet e tij u klasifikuan. Në kohën tonë, filozofi Valery Demin, një ndjekës i Barchenko, po kërkonte në mënyrë aktive për Hyperborea.

Pse Aleksandri i Madh u kthye në veri?

Kishte një legjendë që Aleksandri i Madh, pasi pushtoi Indinë, u vërsul drejt veriut. Kjo konfirmohet nga “Libri i Vizatimit të Siberisë”, i përpiluar në shekullin e 18-të nga gjeografi Semyon Remezov, duke treguar vendin në të cilin arriti pushtuesi i madh. Legjendat e Lindjes së Mesme përmendin edhe fushatën e Aleksandrit në Veri, në Tokën e Errësirës.

Çfarë e shtyu mbretin grek të shtynte kthimin në atdhe? Për Aleksandrin, student i Aristotelit, zotërimi i njohurive të shenjta ishte më i rëndësishëm se fitoret në fushën e betejës. Prandaj, pasi kishte akses në një arkiv që përmban informacione për Hiperboreanët gjatë kapjes së Babilonisë, Aleksandri vendosi të zotëronte armën përfundimtare dhe të fitonte pavdekësinë. Mbreti, prejardhja e të cilit u kthye në Hercules of Hyperborean, vendosi të përsëriste rrugën e heroit të Hellas dhe të arrinte në Veriun e Largët. Rrugën ia sugjeroi një hartë e lashtë e ruajtur në arkiv.

Narrativa e lashtë ruse pretendon se Aleksandri më në fund arriti në brigjet e Oqeanit Arktik, pasi kishte pësuar disa beteja me rusët gjatë rrugës. Ai madje kaloi në “Ishullin e të Bekuarve”. Por me sa duket, Mbreti i Maqedonisë nuk e zotëroi kurrë sekretin e pavdekësisë. Vdekja e kapi në një moshë mjaft të hershme, në moshën 33-vjeçare.

Mbreti i Universit

Gjatë jetës së tij, Aleksandri mori titullin Mbreti i Universit dhe çdo person që arriti të arrinte një titull të tillë ëndërronte të merrte Armën Ultimate. Kjo armë përmendet në shumë përralla të lashta që tregojnë për heronjtë dhe perënditë. Për më tepër, si shembull, ka referenca të shumta në burimet indiane, helene dhe lindore – “Titanomachy”, “Gigantomachy”, “Ramayana”, “Mahabharata” dhe shumë të tjera. Natyrisht, të gjithë duhej të dëgjonin mendimin se këto nuk ishin fare legjenda të zakonshme, por fakte historike dhe shumë të besueshme, thjesht të dhëna për ngjarje të veshura në formën e mitit, të cilat niveli i zhvillimit të njerëzve që jetonin atëherë nuk i lejonte. shpjegoni më qartë.