Njohuria aborigjene ndez debatin mbi qarqet misterioze të zanave


Cilat janë këto dhe si formohen?

Banorët origjinalë të Australisë kanë shumë për t’u mësuar shkencëtarëve modernë për natyrën e këtij fenomeni intrigues.

Çfarë janë “rrathët e zanave”? Ato janë pika polka toke të zhveshur, të shpërndara rregullisht nëpër kullota të thata. Shkencëtarët përshkruan për herë të parë rrathët e zanave në Namibi në vitet 1970 dhe ndezën një debat global në komunitetin shkencor rreth shkaqeve të fenomenit.

Në vitin 2016, një grup shkencëtarësh ndërkombëtarë arritën në përfundimin se, në Pilbara australiane, “rrathët e zanave” lindën nga bimët spinifex që konkurronin për ujë dhe lëndë ushqyese – një shpjegim i ngjashëm me atë që ata propozuan për rrathët e zanave në Namibi. Këto histori u përforcuan nga mediat, por zërat e njerëzve aborigjenë të shkretëtirës nuk u raportuan.

Në një studim të botuar në Nature Ecology & Evolution sot, ne tregojmë atë që bashkëautorët tanë aborigjenë kanë ditur gjithmonë – që rrathët e zanave në shkretëtirat perëndimore të Australisë janë “trotuare” të sheshta, të forta të banuara nga termitet spinifex (specia Drepanotermes).

Njohja e vendit

Aborigjenët kanë jetuar në shkretëtirën perëndimore të Australisë, duke përfshirë Pilbara, për të paktën 50,000 vjet dhe e njohin thellësisht vendin e tyre. Ne jemi mirënjohës që jemi pjesë e një ekipi studiuesish ndërkulturor që përfshin njerëz dhe shkencëtarë të Shkretëtirës Perëndimore.

Pikat tona fillestare përfshinin kuriozitetin mendjehapur. Disa prej nesh dinin pak për ekosistemet e livadheve spinifex. Askush nga ne nuk dinte për “rrathët e zanave” apo debatin ndërkombëtar shkencor. Megjithatë, ne të gjithë donim të mësonim dhe ishim të interesuar të mësonim së bashku. Ndërsa kërkimi ynë u shpalos, sa më shumë mësuam, aq më shumë kuptuam se nuk dinim. Ne mësuam gjëra që ishin të reja edhe për ata që kanë jetuar dhe studiuar shkretëtira për një jetë.

Ne pamë ngjashmëri midis modeleve në veprat e veçanta të artit aborigjenë dhe pamjeve ajrore të trotuareve. Ne gjetëm piktura që tregojnë histori të thella dhe komplekse për termitet dhe aktivitetet e paraardhësve të termitit Jukurrpa (Ëndërrim).

Njerëzit e Martusë në shkretëtirën perëndimore i quajnë trotuaret e rrethit të zanave linyji dhe termitët fluturues të pasur me yndyrë Warturnuma. Mësuam se sipërfaqet e forta të linyji përdoren për të shirë farat dhe termitet fluturuese janë ushqime të çmuara. Kolegu i Martu, Gladys Karimarra Bidu tha:

Linyji janë shtëpitë e termiteve që jetojnë nën tokë. U mblodhëm dhe hëngrëm Warturnuma që fluturoi nga linyji. Warturnuma është wama, e shijshme. Të moshuarit gjithashtu i vënë farat e tyre në linyji të fortë. Ata godasin farën për të bërë amortizues; ushqimi ynë i mirë. Këtë e kam mësuar nga të moshuarit e mi dhe e kam parë vetë shumë herë.

Termitet si të afërm

Kjo njohuri për trotuaret dhe termitet ndahet dhe transmetohet nëpër breza nga Martu dhe grupe të tjera indigjene. Kolegët tanë të Mbrojtjes së Kafshëve të Egra Australiane Alice Nampijinpa Michaels dhe Lee Nangala Wayne përshkruajnë ndjenjat e tyre për fluturimin e termiteve spinifex në këtë video. Alice tha:

Pamapardu, turmë e madhe. Waturnuma dhe pamapardu i quajmë. Kam qarë për atë pamapardu. Po qaja për vëllanë tim. Vëllai im po ëndërron.

Pse ndjenja kaq të forta? Termitet Spinifex janë të afërm me ta. Ata që jetojnë në trotuare janë si krilli i ekosistemeve të shkretëtirës – ato janë super të bollshme. Shumica e njerëzve mendojnë për tumat e termiteve mbi tokë, por këtu është një komunitet i tërë që jeton kryesisht nën sipërfaqen e tokës, duke dalë vetëm për të ngrënë spinifeks të vdekur ose për të fluturuar për t’u riprodhuar.

Shumica e australianëve i konsiderojnë kullotat spinifex si “vend mbeturinash”. Një baritor madje tha kështu ndërsa ne po gërmonim në trotuaret e termiteve. Ai ishte gati t’i vinte zjarrin spinifeksit. Termitet, duke përfshirë ata që jetojnë në spinifex, shpesh keqpërdoren dhe helmohen nga Australianët. Megjithatë, këto pjesë të mëdha toke dhe termitet e tyre janë thellësisht të rëndësishëm për njerëzit aborigjenë në mënyra që ishin të padukshme për disa nga ekipi ynë.

Zbulime të reja shkencore nga njohuritë aborigjene

Hulumtimi ynë ndërkulturor ka çuar në gjetje të papritura. Trotuaret e termiteve mbajnë ujë pas shirave të mëdhenj, gjë që ishte e panjohur për shkencëtarët derisa ne njohëm të dhëna në tregimet dhe artin e popullit vendas aborigjen. Purungu Desmond Taylor, përkthyes dhe bashkëautor i Martu, kujtoi Mulyamiji, lëkurën e shkretëtirës së madhe, dhe përshkruan sjelljen e mbarështimit të pa raportuar më parë nga shkencëtarët: Pas shirave të mirë

në vendin e Linyji, Mulyamiji do të lindte në ujë të shtrirë mbi linyji. Këtë ma kanë thënë kohë më parë nëna ime, dy baballarët e mi, daja.

Aborigjenët kanë përmirësuar njohuritë e tyre enciklopedike duke jetuar vazhdimisht në këtë kontinent për mijëra breza. Dëgjimi i zërave të shkretëtirës aborigjene përmirësoi të kuptuarit tonë se si funksionon vendi i shkretëtirës i kudondodhur, por shpesh i anashkaluar.

Mësuam se linyji i sheshtë, i fortë përdoret për të përgatitur ushqime, ato mund të bëhen burime kalimtare uji dhe të mbështesin mbarështimin e Mulyamiji, ato ofrojnë burime të bollshme dhe të pasura ushqimi dhe kanë një rëndësi të thellë shpirtërore.

Këtë vit, australianëve do t’u kërkohet të njohin popullin e Kombeve të Parë të Australisë në kushtetutën tonë. Në përvojën tonë, ne forcojmë lidhjet tona me Vendin dhe njëri-tjetrin kur ushqejmë marrëdhënie, dëgjojmë mirë dhe ndajmë së bashku, punojmë në mënyrë të barabartë dhe të dyanshme.
Autore:
Fiona Walsh , Etnoekologe, Universiteti i Australisë Perëndimore ; Carolyn Oldham , Profesoreshë, ; Purungu Desmond Taylor, Warnman – Manjilyjarra burrë nga Parku Kombëtar Karlamilyi, përkthyes dhe artist, Njohuri Indigjene dhe Theo Evans , Profesor i Asociuar, Universiteti i Australisë Perëndimore

About Post Author