Normalisti shëtitës ’32…Spasse Thanasi


Normalisti shëtitës ’32…
Sipas kujtimeve të shkrimtarit Sterjo Spasse, në Normalen e Elbasanit

…………………………………Nga SPASSE THANASI

⦁ Nisëm udhëtimin me këngë
Në Korrik të vitit 1932
Përshkuam rrugën e vjetër “Egnatia”
Kaluam edhe “Fushën e Domosdovës”…

⦁ Në Qafë Thanë “zbuluam” liqenin
Gjallëri e paanë zemrat na pushtoi
Shkelnim Pogradecin e poetit të madh
Vend, o vend ku celi janapi !…”

⦁ Dhe poezia hymnizoi bukurinë
Rreth e qark maleve vrulle të ndezura
Zambakë buzësh dhe lulekuqe
Cipëza të bardha dhe lule përmbi sy…

⦁ Tej liqenit të kaltër
Zogj të shumtë dhe nosite vozisnin
Si puhi pranverore na përkëdhelnin faqet
Dhe zemrën na gudulisnin…

⦁ Brigjet e Pogradecit e të Prespës
Dy binjake kapur dorë për dore
Ndahen nga vargmalet e Malit të Thatë
Përqafuar ujërat në Shën Naum…

⦁ Me këngën “ Gjirokastra me vulë”
U futëm në qytet
Argjiroja plot dëfrime
Na përshëndeti me flamur !…

⦁ Përpara Kalasë madhështore të Ali Pashës
Fantazëm e shekullit na pështjelloi mendjen
Në çast më lindi ndjenja :
“ Këtu ka jetuar luan, e jo Njeri !…”

⦁ Butrinti me mozaik shumëngjyrësh
Tjetër fantazi për kohën thurr
Tempull i gjerë i lashtësisë
Mrekulli me gjashtë statuja
Gurët e mëdhenj shkallë – shkallë
Njeri me tjetrin të puthitur bukur…

⦁ Pastaj dy tempuj të tjerë
Shtylla guri me mozaik
Secila ka historinë e vetë…
Butrinti nuk përshkruhet
Cdo hap e histori, çdo hap e bukuri !…

⦁ Vlora e mahnitshme…
Me det të mrekullueshëm
e pyje me pisha….
Me burim ujëftohtë
Si qashtër e madhe resh…
Në majë të kodrës , Kanina
Është si një ballkon
Këtu Ismail Qemali
Projektoi festën për mëmëdhenë !…

⦁ Në Durrës vizituam limanin
Vilën mbretërore pamë
Një mbretëri ujërash nga deti
Me stoli mbushi sytë tanë !…

“Dhe ke ti do të vij, moj Shkodër !…”
Kënduam rrugës këtë këngë
Për Kalanë dhe Liqenin
Thurrëm tjetër këngë…

⦁ Vёshtruam DRININ Plak e tё pёrmallshёm
Qё po mburon prej liqenit tё Prespёs
Valёzat gurgulluese tё ujit shprehnin
Tё nesёrmen e pёrjetshme !….